Hyppää pääsisältöön

Kjell Westö pelottavan ajankohtainen

Kjell Westö. Kuva: Cata Portin
Kjell Westö. Kuva: Cata Portin Kuva: Cata Portin kjell westö

Romaani nationalismista sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Vaikka Kangastus 38 ajoittuu vuoden 1938 maaliskuusta marraskuuhun, silti se on valitettavan ajankohtainen.

Muukalaisvastaisuus ja kansallismielisyys jylläävät ympäri maailman. Kjell Westö sanoo pelkäävänsä, että historia toistaa itseään.
- Näillä asioilla ei pitäisi leikitellä, sillä samaan aikaan väheksyisimme heitä, jotka taistelivat Suomelle itsenäisyyden oman henkensä uhraten, sanoo Westö.

Romaanissaan Kjell Westö palaa vuoteen 1938, johon hän päätti Finlandia-palkitun romaaninsa Missä kuljimme kerran. Uusin teos ennakoi pahuuden esiinnousua. Silloin Westön mukaan oikeudenmukaisuus ei ollut itsestään selvää, vaan se oli etuoikeus.

Päähenkilöt ovat asianajaja Claes Thune ja hänen kovia kokenut konttoristinsa Matilda Wiik. Thunelle tärkeä on Keskiviikkokerho, jossa ystävykset väittelevät politiikasta. Kerhoon kuuluvat asianajaja Thunen lisäksi mm. lääkäri, psykiatri ja juutalainen näyttelijä, joka herkkänä ihmisenä reagoi ajan ilmapiiriin ja joutuu mielisairaalaan.

Kirja on hyvin tarkkaan rakennettu ajankuva Helsingistä vuonna 1938.

Kangastus 38 on ruotsiksi Hägring 38 ja sen on suomentanut Liisa Ryömä.

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri