Hyppää pääsisältöön

Komisario Palmu -elokuvat kestävät kulutusta

Joel Rinne (komisario Palmu), Leo Jokela (etsivä Kokki) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu.
Joel Rinne (komisario Palmu), Leo Jokela (etsivä Kokki) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö) elokuvassa Tähdet kertovat, komisario Palmu. Joel Rinne (komisario Palmu), Leo Jokela (etsivä Kokki) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu. Tähdet kertovat, komisario Palmu,Joel Rinne,Leo Jokela,Matti Olavi Ranin,komisario palmu

Suomalaisen elokuvan tähtihetkien trilogia!

Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…” Teeman lahjapaketissa esitetään jälleen koko alkuperäinen Palmu-trilogia eli Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962).

Myöhemmin tehty värillinen Vodkaa, komisario Palmu (1969) on julkaistu pysyvästi Areenaan.

Matti Kassilan 1960-luvun alussa ohjaamat kolme Komisario Palmu -elokuvaa ovat suomalaisen elokuvan rakastetuimpia klassikoita, jotka kestävät aina uusia katsomiskertoja. Tätä mieltä ovat myös kotimaiset elokuvakriitikot, jotka vuonna 2012 järjestetyssä äänestyksessä valitsivat trilogian avanneen Komisario Palmun erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Komisario Palmun erehdys, yle tv1
Komisario Palmun erehdys: Joel Rinne ja Saara Ranin, Komisario Palmun erehdys, yle tv1 komisario palmun erehdys

Komisario Palmu -trilogia perustuu Mika Waltarin kirjoittamiin Palmu-dekkareihin. Kaksi ensimmäistä kirjaa, Kuka murhasi rouva Skrofin? ja Komisario Palmun erehdys, ilmestyivät jo vuosina 1939 ja 1940. Kolmas romaani, Tähdet kertovat, komisario Palmu, ilmestyi 1962, samana vuonna sarjan viimeisen elokuvan kanssa.

Käsikirjoitukset elokuviin kirjoitti Kassila itse pysyen melko uskollisena Waltarin kirjojen juonille ja tunnelmille. Lopputuloksen on kolme nokkelaa, monipolvista tarinaa elävine, monisyisine henkilöineen ja edelleen herkullisilta kuulostavine repliikkeineen.

Palmu-elokuvien unohtumatonta päähenkilöä esittää Joel Rinne. Rehevän, salaviisaan komisarion kerrotaan saaneen piirteitä niin presidentti J.K. Paasikiveltä kuin kotimaisen elokuvan suurmogulilta T.J. Särkältä.

Palmun ohella elokuvien keskeisiä henkilöitä ovat maanläheinen, mutta nokkela etsivä Kokki (Leo Jokela) ja Palmun innokas oppipoika, urallaan eteenpäin pyrkivä Toivo Virta (Matti Ranin).

Kolmikon roolijako on selvä: Palmu on porukan johtaja ja aivot muiden seuratessa hänen kannoillaan. Kokki ja Virta yrittävät ratkaista kulloistakin tapausta omilla tahoillaan, mutta loppujen lopuksi ainoastaan Palmu oivaltaa tapahtumien oikean laidan.

Elokuvien myötä Palmusta tulee koko ajan kärttyisämpi, ja hän alkaa puhua eläkkeelle vetäytymisestä. Suulas ja nokkela Kokki etenee urallaan pienin askelin, mutta hän tuntuu olevan tyytyväinen asemaansa Palmun varjossa. Toivo Virta puolestaan lukee itsensä tuomariksi, ja lopulta hänestä tulee entisen oppi-isänsä esimies. Ei sillä, että hän pystyisi mitenkään horjuttamaan Palmun horjumatonta auktoriteettia.

Palmu-elokuvien kolmen päänäyttelijän yhteistyö on ihailtavan saumatonta. Repliikit sinkoilevat edestakaisin vaivattomasti kuin parhaissa Hollywood-komedioissa konsanaan.

Myös elokuvien muut roolit miehitettiin ajan parhailla näyttelijöillä. Tuosta runsaasta joukosta mainittakoon vain ensimmäisen elokuvan hurjaa, vanha rouva Rygseckiä esittävä Saara Ranin (kyllä, hän on Matti Raninin äiti) sekä kaikissa kolmessa elokuvassa mainiot roolit tekevä Pentti Siimes.

Komisario Palmu (Joel Rinne) ja taiteilija Kurt Kuurna (Pentti Siimes). Kuva elokuvasta Kaasua, komisario Palmu.
Komisario Palmu (Joel Rinne) ja taiteilija Kurt Kuurna (Pentti Siimes) elokuvassa Kaasua, komisario Palmu. Komisario Palmu (Joel Rinne) ja taiteilija Kurt Kuurna (Pentti Siimes). Kuva elokuvasta Kaasua, komisario Palmu. Kaasua, komisario Palmu!,Joel Rinne,Pentti Siimes,Komisario Palmu,Matti Kassila,kotimaiset elokuvat

Elokuvien ”henkilöistä” on vielä mainittava niissä kaikissa merkittävää osaa esittävä Helsinki. Harvoissa elokuvissa on pääkaupunkia kuvattu yhtä eläväisesti. On kuin kaupunki todella olisi elävä henkilö: se elää mukana tapahtumissa, kommentoi niitä ja jopa ottaa omalla tavallaan niihin osaa.

Palmu-elokuvat tarjoavat niin mieleenpainuvia kuvia Helsingistä, että elokuvien tapahtumapaikoille on aikoinaan järjestetty jopa kävelykierroksia. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen sivuilta löytyy edelleen otsikko ”Komisario Palmun jalanjäljillä”, sen alta löytyvät keskeisten kuvauspaikkojen osoitteet ja neuvot miten niihin parhaiten pääsee.

Kaikissa kolmessa Palmu-filmatisoinnissa on runsaasti unohtumattomia kohtauksia. Se kaikkein legendaarisin nähdään ensimmäisessä elokuvassa, jossa etsivä Kokki pitkän ja kostean lounaan päätteeksi laulaa antaumuksella humpan Silmät tummat kuin syksyinen yö.

Kun Helsingin Sanomien lukijoilta kysyttiin vuonna 2005, mikä on Suomen hauskin elokuva, ylitse muiden nousi Komisario Palmun erehdys – ja vielä erikseen juuri tuo minuutin pituinen kohtaus, jossa Leo Jokela laulaa ravintola Kämpissä.

Ohjaaja Matti Kassila muisteli kohtauksen kuvaamista Katso-lehdessä 29/1975: ”Kohtaus nauhoitettiin SF-hallien äänittämössä ja otettiin kolmeen neljään kertaan, mutta henki oli poissa, ei se ollut oikein mikään. Oltiin jo pois lähdössä kun Jokela tempaisi takin päältään ja sanoi, että otetaas vielä kerran. Fiilis oli mitä mainioin, sitä oli helppo kuvatakin. Melodia jatkuu vielä laulun loputtua, muuttuu marssiksikin, jonka tahdissa herrat marssivat pikku hiprakassa pitkin katua, ja päättyy siihen kun pojat aukaisevat poliisilaitoksen oven. Esimies sanoo hämmästyneenä ja vihaisena: 'Palmu! missä sinä olet ollut... ja juovuksissa keskellä iltapäivää!’ Joku on sanonut, että se kohtaus on yksi suomalaisen elokuvan tähtihetkiä.”

Tähän ylistykseen on helppo yhtyä ja ulottaa se samalla käsittämään kaikki kolme elokuvaa.

Esittelyteksti: Esko Rautakorpi (2014)

Leo Jokela (etsivä Kokki), Joel Rinne (komisario Palmu) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu.
Klassikot: Kokki, Palmu ja Virta. Leo Jokela (etsivä Kokki), Joel Rinne (komisario Palmu) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu. Tähdet kertovat, komisario Palmu,Leo Jokela,Joel Rinne,Matti Olavi Ranin,komisario palmu

Palmu-lahjapaketti 1.1.2021

  • Klo 12.00 Palmujen Siimes.
  • Klo 12.20 Komisario Palmun erehdys (1960). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Salo, Pentti Siimes, Elina Pohjanpää, Matti Oravisto, Jussi Jurkka, Saara Ranin, Aino Mantsas, Leo Riuttu, Leevi Kuuranne. (7)
  • Klo 14.05 Kaasua, komisario Palmu (1961). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Pentti Siimes, Elina Salo, Risto Mäkelä. (7)
  • Klo 13.17 Palmujen Siimes.
  • Klo 15.40 Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Aino Mantsas, Maija-Leena Soinne, Pentti Siimes, Pia Hattara. (7)

Artikkeliin on päivitetty esitystiedot.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa