Hyppää pääsisältöön

Peter von Baghin neljä kollaasielokuvaa

Muisteja - pieni elokuva 1950-luvun Oulusta. Ohjaus Peter von Bagh.
Muisteja - pieni elokuva 1950-luvun Oulusta. Ohjaus Peter von Bagh. muisteja - pieni elokuva 1950-luvun oulusta,Teemalauantai

Elokuvakulttuurin renessanssimiehelle Peter von Baghille (29.8.1943–17.9.2014) omistettu lahjapaketti sisältää von Baghin neljä suurenmoista kollaasielokuvaa: Muisteja, Helsinki, ikuisesti, Sodankylä, ikuisesti ja Lastuja.

Sunnuntai 4.1.2015 klo 10.00 alkaen.

Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta

Peter von Baghin henkilökohtaisin elokuva, paluu lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiin. Tunteikkaassa elokuvaesseessä pienen pohjoisen kaupungin yksityisistä muistoista kasvaa yleisiä, mikrohistoriasta universaalia. Elokuva sai ensiesityksensä televisiossa Peter von Baghin muistolle omistetussa Teemalauantaissa 4.10.2014. Lue lisää.

Helsinki, ikuisesti

Peter von Baghin parhaisiin töihin kuuluvan runollisen kollaasielokuvan keskeinen väite on: "Todellisin Helsinki on vain valkokankaalla." Arkistomateriaaliin perustuva esseistinen kaupunkisinfonia etsii Helsingin sielua niin näytelmä- ja dokumenttielokuvista kuin suomalaisesta taiteesta. Zeppeliini lentää Helsingin yllä, Tauno Palo ja Ansa Ikonen laulavat, Pikku-Matti saapuu suureen kaupunkiin, Kallion valot heijastuvat Matti Pellonpään Nikanderin kasvoille, ihmiset väkijoukossa kävelevät suoraan kohti kameraa kansalaissodan vuonna 1918… Lue lisää.

Sodankylä, ikuisesti: elokuvan vuosisata

Peter von Baghin dokumenttielokuva Sodankylän elokuvajuhlista ja niiden legendaarisista aamukeskusteluista. Eri vuosina kuvatuista puheista syntyy eräänlainen "taivaallinen dialogi", jota käyvät ihmiset eivät faktisesti ole samassa tilanteessa tai edes ikinä tavanneet toisiaan. Vuoropuhelu on olennainen: siinä liikkuvat elokuvan historian todelliset virrat – se mitä seitsemännen taiteen tarina olisi voinut olla yhtä lailla kuin se mitä tarinoita siitä kerrotaan. Elokuvan ensiesitys televisiossa oli Teemalla 18.6.2010. Lue lisää.

Lastuja

Peter von Baghin esseistinen dokumenttielokuva kirjailija Juhani Ahosta, tämän suvusta ja siitä ideoiden ja käytännön teosten sähkökentästä, jonka virityksestä nousi moderni Suomi. Monen sukupolven särmiä ovat rikastuttaneet Juhani Ahon rinnalla ja jälkeen taidemaalari Venny Soldan-Brofelt, elokuvantekijät Heikki Aho ja Björn Soldan sekä valokuvaaja Claire Aho. Elokuva liikkuu eri aikojen välillä: asiat kertautuvat, kehittyvät ja saavat uuden olomuodon. Polttopisteessä on puoli vuosisataa Suomen monipuolista historiaa. Elokuva sai ensiesityksensä televisiossa Juhani Ahon 150-vuotispäivän aattona 10.9.2011 Teemalauantaissa. Lue lisää.

Lahjapaketti: Peter von Bagh 4.1.2015

  • Klo 10.00 Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta (Suomi 2013). Ohjaus Peter von Bagh.
  • Klo 11.09 Helsinki, ikuisesti (Suomi 2008). Ohjaus Peter von Bagh.
  • Klo 12.24 Sodankylä ikuisesti: elokuvan vuosisata (Suomi 2010). Ohjaus Peter von Bagh.
  • Klo 13.53 Lastuja – taiteilijasuvun vuosisata (Suomi 2011). Ohjaus Peter von Bagh.

Lahjapaketit 2014

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa