Hyppää pääsisältöön

Todelliset taiteen rakastajat eivät ole taiteen ammattilaisia

Erikoisin koskaan ohjaamani tv-sarja oli vuonna 1998 tehty Intohimona taide. Se kertoi erilaisten ihmisten, niin julkkisten kuin tuntemattomienkin, taideharrastuksesta. Erikoiset kohtaamiset näiden taiteen rakastajien kanssa suorastaan laajensivat käsitystäni ihmisestä, ja Pohjanmaasta.

Iso osa sarjaa koskevista muistoistani liittyy autolla ajamiseen ympäri keväistä Suomea. Pohjanmaan kolusimme muita maakuntia tarkemmin läpi. Jostain syystä lakeuksilta löytyi runsaasti taiteen tekemisen erikoisosaajia.

Kohtaamisemme keihäänheiton olympiavoittaja Pauli Nevalan kanssa jäi vahvasti mieleen. Saapuessamme hänen kotitalonsa pihaan Teuvalla karski Nevala syötti ja hoivasi linnunpöntössä oravanpoikasia. Ne nähdään klipissä ennen Nevalan haastattelua.
Haastattelussa Nevala kertoo vaaleanpunaisen romanttisista runoistaan ja lauluteksteistään sekä niiden synnystä jonkun ulkopuolisen voiman auttamana. Uudenlaisen kuvan Nevalan henkilöstä antaa hänen pohdintansa teknologian ja tulossa olevan Euro-valuutan tuomasta ihmisten tarkkailusta, Teuvallakin.

Hiihtäjä Jari Isometsää haastattelimme Vihdissä, kesäisesti laiturin nokassa. Haastattelu koski, luonnollisesti, hänen ja Souvarit-yhtyeen musiikillista yhteistyötä.

Carmen Mäkinen oli alkuperäinen kohumissi, joka luopui perintöprinsessuudesta mentyään eroottisiin kuviin. Hän myös tuli julkisuudessa uskoon ja taisi ehtiä naimisiinkin ennen kuin päätyi Pohjanmaalle Lappajärvelle näyttelemään kesäteatterissa pikkutuhmaa roolia Agapetuksen hupailussa Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Haastattelujen välissä on pätkä harjoituksista, joista näkee, kuinka Carmen pärjää teatterilavalla.

Palokasta Jyväskylän kupeesta tulee omakustanneiskelmälaulaja, näkövammainen atk-neuvoja Kari Oja, joka nousi pienten piirien kulttisankariksi persoonallisilla lauluillaan.
Haastattelupäivänä saimme vahvan kosketuksen suomalaisen kulttitähden todellisuuteen. Oja esiintyi Palokan vammaistyhdistyksen toritilaisuudessa. Kannattaa katsoa koruton tallenne tilaisuudesta Ojan haastattelun perästä.

Lisäksi tähän artikkeliin nousee kaksi todellista oman tiensä kulkijaa, veistostaiteen erikoismiestä, joita sittemmin on ruvettu kutsumaan itetaiteilijoiksi.

Valkealalainen Ensio Tuppurainen hätkähdytti rakentamalla huomattavan kookkaan peniksen Vekarajärven varuskunnan portin pielessä sijaitsevalle tontilleen.
Siellä oli paljon muutakin. Yli tunnin mittaisessa täysin leikkaamattomassa tallenteessa nähdään Tuppuraisen pihapiirin teokset, hänen Onnela-galleriansa sekä kuullaan taiteilijan haastattelu.

Tuppuraisen pohjalainen hengenheimolainen oli Edvin Hevonkoski Vaasasta, joka rupesi lupia kyselemättä rakentamaan veistospuistoa kotinsa lähimetsään Vaasan Asevelikylässä. Mittavaksi kasvanut alue nimettiin myöhemmin Edvininpoluksi. Tallenteessamme kierrämme koko alueen ja ehdimme istuskella taiteilijan kanssa myös hänen sinne rakentamassaan täydellisessä sota-ajan korsun kopiossa.

Sekä Tuppurainen että Hevonkoski otat sittemmin poistuneet joukostamme, Ensio Tuppurainen vain pari viikkoa ennen tämän artikkelin julkaisua lokakuussa 2014.

Teksti: Axa Sorjanen