Hyppää pääsisältöön

Tottelematon mummo

Eila Nevanrannasta tuli räppäri seitsemänkymppisenä. Siihen asti hän kärsi kiltti mummo -syndroomasta. -Minun sukupolveni naisen on vaikea olla vihainen. Toivottavasti mummot ja vaarit ovat tulevaisuudessa vihaisempia, pitävät puoliaan paremmin kuin nyt.

Eila Nevanranta
Eila Nevanranta Kuva: YLE kahden polven treffit

Eila, 78 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: Kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot. "Sodan aikana kaikki oli köyhää ja rumaa, varmaan siksi luonnonkauneus on minulle niin tärkeä asia. Etsin edelleen keväisin asvaltin välistä kukkia.”
  • Salattu pahe: ”Herkuttelu. Olen kasvissyöjä, mutta taipuvainen suoranaiseen mässäilyyn. Erityinen heikkouteni on ruisleipä, mutta kermakakutkin maistuvat.”

Eila määrittelee itsensä nykyään anarkistimummoksi, joka on tarvittaessa valmis myös kansalaistottelemattomuuteen. Räppäri hänestä tuli puolivahingossa. Ensimmäinen oma biisi oli roskaräppi.

-Läheinen puisto oli roskainen ja se vaivasi kaikkia kulmakunnan asukkaita, Paula Koivuniemikin kävi yöllä säkki päässä siivoamassa puistoa. Lehdissä kirjoiteltiin asiasta, mutta kun mitään ei tapahtunut, spontaanisti tein räpin.

-Olin ihaillut räppiä jo kauan, sellaista, jossa on sanomaa. Räpissä voi hyvän biitin kanssa sanoa asioita paljon tylymmin kuin esimerkiksi tangossa.

Ennen rap-mummoksi ryhtymistä Eila ei ollut esiintynyt missään, nyt keikkoja on säännöllisesti sekä soolona että taustabändin kanssa.

-Nuoret taitavat tykätä minusta enemmän kuin vanhat, vaikka kyllä hekin alkavat nähdä, että mummo voi tehdä muutakin kuin virkata.

78-vuotias Eila ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin; sellaisiin kuin yksinäisyys, koulukiusaaminen, vanhusten kohtelu, asunnottomuus ja suvaitsemattomuus.

-Haluan herätellä ihmisiä. Erilaisuuden hyväksyminen on tärkeätä.

-Suhtautuminen vanhuksiin on alentuvaa ja töykeätä. Kun vaikka bussipysäkillä kysyy, menikö bussi jo, kukaan ei vastaa. Ehkä ne ajattelee, että turha kuunnella tota mummoa, se puhuu kuitenkin sekavia. Olen aika tyly sellaisille tyypeille.

”Jos kroppa prakaa, menis sitten järkikin”

Eila eli lapsuutensa ja varhaisnuoruutensa Lahdessa, josta lähti jo 16-vuotiaana Tukholmaan. Monien muiden suomalaisten tavoin hän oli aluksi tiskaamassa ravintolassa ja kielitaidon karttuessa myyjänä Åhlensin tavaratalossa.

-Minulla oli jo nuorena kaukokaipuu. Halusin pois Suomesta myös siksi, että 1950-luvulla Suomessa oli köyhää ja kurjaa. Tukholmasta muutin neljäksi vuodeksi Wieniin, jossa työskentelin aidossa wieniläiskahvilassa.

-Lähtisin nytkin asumaan ulkomaille, jos ei olisi kaikenlaista kremppaa.

Krempoista huolimatta Eila ei tunne itseään vanhaksi. Esikoilevyn nimi Skolioosi tulee suoraan omasta elämästä. Silti vanheneminen myös pelottaa.

-Jos kroppa prakaa, toivon, että menee järkikin, se olisi armollisempaa. Pahin kauhukuva on joutua sänkyyn makaamaan toisten armoille ja hoidettavaksi.

”Mee tsiigaa mummoos ennen kun se delaa”

Eila käy vanhainkodeissa laulamassa myös tavallisia lauluja, koska laulut herättelevät muistia.

-On mieletöntä huomata, miten asukkaiden ”kuolemannaamio”, ilmeettömät kasvot, heräävät eloon ja huulet alkavat liikkua, kun he kuulevat tutun laulun.

Vanhusten suurin ongelma on Eilan mukaan yksinäisyys.

-Itse viihdyn koirani ja kirjojen seurassa enkä tunne itseäni yksinäiseksi, mutta näen sitä paljon kulmilla Punavuoressa; ihmisiä, jotka kaipaavat juttuseuraa.

-Muistakaa ihmiset vanhoja! Käykää mummon luona ennen kuin on myöhäistä, sanoo Lupa välittää -musiikkivideon rapartisti Asan kanssa tehnyt Eila.

Rap-mummo Eilan ja Asan Lupa välittää -kappale

Eila Ylex Iltapäivän rytmibarometrivieraana

Eila Lupa välittää -ohjelmassa

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua