Hyppää pääsisältöön

Tyylitaiturit

Tinkimättömät tyylitaituri. Yle kuvapalvelu.
Tinkimättömät tyylitaituri. Yle kuvapalvelu. Kuva: Tinkimättömät tyylitaituri. Yle kuvapalvelu. tinkimättömät tyylitaiturit

Twiggy, Kate Moss, kuusi iätöntä fashionistaa sekä tyyli-ikoni Diana Vreeland. Kuten Vreeland on todennut, tyyli on kaikki, tyyli on tapa elää. Ilman sitä et ole mitään.

Lauantaina 3.1. klo 10.00 alkaen.

Mad, muotia Italiasta on kertomus italialaisen muodin ja italialaisen naisen lähihistoriasta maailmankuulun muotipiirtäjän Maddalena Siston eli Madin (1951 - 2000) uran ja piirrosten kautta.

Mad, muotia Italiasta.
Mad, muotia Italiasta. Kuva: Mad, muotia Italiasta. muotia italiasta

Italialainen muoti on käytänössä edelleen synonyymi sanoille luovuus ja tyyli. Armani, Ferrè, Fiorucci, Missoni, Gucci, Versace ja Prada tulivat samasta osoitteesta ja kukoistivat saman ajan 60-luvulta alkaen. Sitä ennen Milano oli ollut vain tekstiiliteollisuuden ja ompelijoiden kaupunki. Käsi kädessä Milanon muotimaailman kehityksen kanssa kulki naisten tasa-arvotaistelu. Vallankumouksesta tuli pian sosiaalinen trendi ja samalla naiset pääsivät korkeampiin asemiin ja nuorista taidokkaista räätäleistä tuli kuuluisia.

Maddalena Sisto, Voguen, Ellen ja muiden muotilehtien lukijoille MAD, oli kaiken edistyksen silminnäkijänä ja siirsi kaiken piirroksiinsa ja luonnoksiinsa. Hänen jäämistöstään ja päiväkirjoistaan löytyy 12 000 piirrosta ja videota muodista. Muotimaailma rakasti MADin tuotoksia ja erityisesti hänen tapaansa ennustaa muotisuunnittelijoiden luomuksien päätymistä maailmalle.

Twiggy, 1960-luvun supermalli.
Twiggy, 1960-luvun supermalli. Kuva: Twiggy, 1960-luvun supermalli. twiggy 1960-luvun supermalli

Twiggy, 1960-luvun supermalli (Twiggy, The Face of 66) on dokumentti langanlaihasta teinitytöstä, josta tuli ensimmäinen kansainvälinen supermalli. Twiggy antoi svengaavalle Lontoolle kasvot ja nostatti twiggymanian vuonna 1966.

Twiggy eli Leslie Hornby oli koululainen ja viikonloppu-mod, kun valokuvaaja Barry Lategan löysi hänet. Persoonallisen näköisestä, langanlaihasta tytöstä tehtiin "tulevaisuuden kasvot" ja koko svengaavan Lontoon symboli. Dokumentissa Twiggyä kutsutaan ensimmäiseksi kansainväliseksi supermalliksi, kaupalliseksi muttei keinotekoiseksi tähdeksi. Hänen managerinaan toimi hänen puolisonsa Justin de Villeneuve, ja hänellä oli oma vaatemallisto jo 17-vuotiaana.

Twiggyn tarinan rinnalla dokumentissa kulkee kertomus uuden nuorisokulttuurin ja uuden sukupolven noususta. Nuoruus, popkulttuuri ja nuorisomuoti kukoistivat 1960-luvun puolivälissä Lontoossa - Beatlesista Mary Quantiin, David Hockneysta David Baileyyn. Vuonna 1967 paras svengi alkoi jo olla ohi: toisaalta huumeet sumensivat kuvaa, toisaalta kaupallistuminen taittoi villeimmät visiot. Kaikin puolin kunnollinen Twiggy jätti mallintyöt kokeillakseen laulajan ja näyttelijän töitä.

Diana Vreeland, muotimaailman legenda (Diana Vreeland: The Eye Has to Travel) on elegantti ja hauska dokumenttielokuva Voguen ja Harper's Bazaarin legendaarisesta toimittajasta ja tyyli-ikonista, joka eli pitkän ja värikkään elämän muotimaailman ytimessä. Newyorkilainen Diana Vreeland (1903-1989) loi jo nuorena oman tyylinsä. Hän oli 25 vuotta Harper's Bazaarin kolumnisti kunnes siirtyi 1960-luvun alussa Vogue-lehden päätoimittajaksi. 1960-luku oli Vreelandin ja Voguen kulta-aikaa. Hän lanseerasi Twiggyn, toimi Jackie Kennedyn neuvonantajana ja oli ylipäätään läsnä kaikkialla missä tapahtui muodin, tyylin ja kulttuurin alueella.

Diana Vreeland, muotimaailman legenda.
Diana Vreeland, muotimaailman legenda. Kuva: Diana Vreeland, muotimaailman legenda. © Horst P. Horst / Art + Commerce muotimaailman legenda

Muotitoimittajauransa jälkeen Vreeland työskenteli Metropolitanin taidemuseon pukuinstituutissa ja kokosi useita merkittäviä näyttelyitä muodin historiasta. Vreelandin motto oli: ”Tyyli on kaikki, tyyli on tapa elää. Ilman sitä et ole mitään.”

Kate Moss, supermalli (Looking for Kate Moss) on tuore muotokuva vastikään 40 vuotta täyttäneestä lontoolaisesta huippumallista. Pienikokoinen ja persoonallisen näköinen Kate Moss aloitti mallin uransa 14-vuotiaana.

Kate Moss, supermalli. AP2013
Kate Moss, supermalli. AP2013 Kuva: Kate Moss, supermalli. AP2013 kate moss supermalli

Hän poikkesi täysin vallitsevasta malli-ihanteesta, mutta nousi siitä huolimatta - tai siksi - monen maailmankuulun muotisuunnittelijan muusaksi. Heitä olivat muun muassa John Galliano, Marc Jacobs ja Alexander McQueen. Kate Moss on ollut Vogue-lehden kannessa peräti 33 kertaa.

Tinkimättömät tyylitaiturit -dokumentissa tavataan kuusi noin 80-vuotiasta naista, jotka eivät pukeudu kuten monet ikäisensä. Näille fashionistoille tärkeinä on omintakeinen ja erottuva tyyli sekä oikea asenne. Yksi seuraa tarkasti trendejä , toinen vannoo kirpputorilöytöjen nimeen. Kolmas rakastaa kirkkaita värejä: ”beige on yhtä kuin kuolema”.

Joukossa on myös 85-vuotias malli, jonka ura lähti kunnolla nousuun vasta seitsemänkymppisenä. Naiset vannovat kuitenkin luonnollisen kauneuden nimeen, eivätkä näe tarvetta kauneusleikkauksiin. Kaikkia yhdistää aktiivinen elämäntapa ja kiireiset päivät joko työelämässä tai muiden puuhien parissa. Voisi luulla, että nämä Britannian airasamulinit osaisivat kertoa jotain pitkän iän ja hyvän elämän salaisuudesta!

  • Mad, muotia Italiasta (MAD: A World of Fashion) Italia, 2010. klo 10.00
  • Twiggy, 1960-luvun supermalli (Twiggy, The Face of 66), Britannia 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Philip Priestley. klo 10.52
  • Diana Vreeland, muotimaailman legenda (Diana Vreeland: The Eye Has to Travel) USA 2011. Ohjaus Lisa Immordino Vreeland. klo 11.44
  • Kate Moss, supermalli (Looking for Kate Moss), Ranska 2014. Ohjaus Dominique Miceli. klo 13.06
  • Tinkimättömät tyylitaiturit (Fabulous Fashionistas, Britannia, 2013). klo 13.57

Lahjapaketit 2014

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa