Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Foo Fightersin Nate Mendel: “Nashvillen studio oli haastavin”

Muusikoita Sound City -studiossa Dave Grohlin dokumentissa Sound City
Muusikoita Sound City -studiossa Dave Grohlin dokumentissa Sound City Kuva: © Roswell Films dave grohl,Sound City

Yle Teeman sunnuntaisin klo 21:00 näyttämä Foo Fightersin Sonic Highways -dokumenttisarja seuraa yhtyeen tulevan samannimisen albumin valmistumista. yle.fi/musiikki tavoitti Foo Fightersin basistin Nate Mendelin, joka kertoi enemmän Sonic Highwaysin mahtipontisen idean synnystä.

Amerikkalaisbändi Foo Fighters julkaisee yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistavan uuden kahdeksannen albuminsa nimeltään Sonic Highways marraskuun 10. päivä. Levyn kahdeksan kappaletta on nauhoitettu kahdeksassa eri studiossa ympäri Yhdysvaltoja. Saman nimiseen televisiosarjaan on taas tallentunut yhtyeen matka kappaleesta kappaleeseen ja studiosta studioon.

Bändin basisti Nate Mendel kertoo, että idea albumin ja TV-sarjan yhdistämiseen tuli bändin nokkamieheltä Dave Grohlilta. ”Dave tuotti Sound City -dokumentin ja todella nautti sen tekemisestä. Ihmiset pitivät elokuvasta ja se sai hyviä arvosteluja. Dave ei ollut valmis jättämään asiaa vain siihen ja sai idean, että otetaan vähän dokumentin konseptia mukaan uuden levyn tekemiseen.”

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Dave Grohl on siis sekä luonut että tuottanut myös Sonic Highwaysin. Nate muistaa hyvin, kuinka ensimmäinen idea projektista heitettiin ilmoille. ”Olimme pari vuotta sitten kiertueella joidenkin tyyppien kanssa, jotka olivat mukana Sound Cityssä. Muistan, kuinka kerran yhden keikan bäkkärillä Dave ilmoitti ensimmäisen kerran, että hänellä on ajatus siitä, miten seuraava levy tehdään. Silloin idea sarjaan sai alkunsa.”

Alun perin TV-sarjassa oli tarkoitus matkustaa ympäri maailmaa, tehdä useampia jaksoja ja nauhoittaa enemmän biisejä. Nate kertoo, että se suunnitelma ei yksinkertaisesti ollut toteuttamiskelpoinen ja kaatuikin rahoituksen sekä esittämisalustan puutteeseen. ”Idea sarjaan oli siis alun perin hyvin laaja ja kunnianhimoinen. Ajatusta piti tarkentaa ja ratkaista ongelmia, jotta Sonic Highways lopulta syntyi.”

Naten mukaan oli superhaastavaa saada alkuperäisideasta luotua se sarja, joka Sonic Highways nyt on. Konseptin muuttaminen jätti kuitenkin ilmoille samoja ongelmia toteuttamisen suhteen. ”Me vain soitimme keikkoja ja rahoitimme produktion itse. Se oli idea, joka tuli aivan viime metreillä, kun homma piti käynnistää, mutta rahaa ei vain ollut. Me uskoimme ideaamme ja jotta se tulisi toteutumaan, meidän piti kustantaa se itse.”

Mutta ei basisti bändikaverinsa neronleimausta missään vaiheessa silti epäillyt. ”Oli tietenkin paljon kysymyksiä, miten homma oikeasti toteutetaan. Mutta Daven kanssa olen oppinut, ettei pidä aliarvioida hänen sinnikkyyttään ja luovuuttaan, mitä tulee uusien asioiden luomiseen.”

Ei pidä aliarvioida Daven sinnikkyyttä ja luovuutta, mitä tulee uusien asioiden luomiseen.

Sonich Highwaysin matka alkoi Chicagon Electric Audio Studioilta ja jatkui Washingtonin Inner Ear Studioille. Nate on iloinen, että juuri ensimmäisessä studiossa Chicagossa homma meni enemmän kuin putkeen. ”Saimme siellä äänitetyn Something From Nothing -biisin kerralla purkkiin. Istuimme vain alas ja äänitimme sen. Sitten tuottajamme Butch Vig vain huikkasi, että se taisi olla siinä! Olimme kaikki aika yllättyneitä, että voi paska, menikö se oikeasti kerralla purkkiin. Se oli huippua, koska se antoi paljon itseluottamusta, että todellakin pystymme tähän.”

Mendel nauraa, että muissa studioissa ei todellakaan käynyt näin. Seuraavassa eli kolmannessa jaksossa Foo Fighters nauhoittaa Congregation-kappaleen Nashvillessä muusikko Zac Brownin Southern Ground Studiolla. Ja siellä biisin tekeminen olikin kaikkein vaikeinta. ”Nashville oli kaikkein haastavin. Meillä oli kyllä kaikki biisin elementit kunnossa, mutta sovitus ei ollut valmis. Meidän piti kehitellä idea kappaleen keskiosaan, joka liimaisi koko biisin kasaan. Se oli aika turhauttavaa, mutta onnistuimme siinä silti.”

Katso Sonic Highwaysin Nashville-jakso sunnuntaina 2.11. klo 21 Yle Teemalta, niin näet kuinka bändi sai vaikeuksista huolimatta luotua Congregation-kappaleen.

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Lue lisää Chicagon Electrical Audio Studiosista täältä

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua