Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Naiset ja miehet eri planeetoilta?

Prisma Studio, Yle TV1
Jännitys ja vaaralliset tilanteet kiehtovat miehiä. Entäs naisia? Prisma Studio, Yle TV1 yle tv1

TV1 tiistaina 4.11.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 7.11. klo 6.25
Yle Areenassa 30 päivää

Kuinka paljon sukupuolet todella eroavat toisistaan? Prisma Studion toimittaja testasi asiaa kokeilemalla tehtäviä, joita perinteisesti pidetään miesten hommina. Vinkkejä tehtäviin tuli yleisöltä kymmeniä, ja mukaan valittiin haastavimmat.

Miksi miehet pärjäävät formulassa?

Aivotutkimuksissa on löydetty eroja muun muassa miesten ja naisten aivojen hermoyhteyksissä, mutta selittääkö se esimerkiksi sen, miksi miehet istuvat naisia useammin hiljaa kalassa.

Tiede voi selittää, miksi miehet pärjääjät naisia paremmin vaikkapa formulakuskeina. Miehet erottavat naisia paremmin nopeita, liikkuvia näköärsykkeitä, ja tästä voi olla hyötyä vauhtilajeissa.

Miksi on nais- ja miesaloja?

Kyvyt eivät synny yksittäisissä aivorakenteissa, vaan laajassa hermoratojen verkostossa aivoalueiden yhteistyönä. Vaikka naisen ja miehen aivot joissain asioissa saattavat työskennellä eri tavoin, ne voivat silti päätyä samaan tulokseen.

Miksi yhä on olemassa nais- ja miesaloja? Miten eri tavalla naiset ja miehet toimivat esimerkiksi kumppanin valinnassa? Studiossa naisten ja miesten eroista keskustelevat Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch, tietokirjailija Arto Tiihonen ja Aalto-yliopiston psykologian dosentti Iiro Jääskeläinen.

Sarjakuvapiirtäjät Aino Sutinen ja Joonas Lehtimäki seurasivat studion keskustelua ja kiteyttivät koko ohjelman sarjakuvaruutuihin. Näkyykö kuvissa se pieni ero?

Prisma Studion juontaa Ivan Puopolo.

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.