Hyppää pääsisältöön

Tara Lange on doula, joka rohkaisee naisia puhumaan synnytyksestä

Tara Lange
Tara Lange Kuva: Tara Lange tara lange

- Olit aivan upean vahva! Sinun silmäsi ihan leiskuivat! postpartum doula Tara Lange kehuu juuri synnyttänyttä naista.

Doula on synnytystukihenkilö eli vanhempien luotettu tukija synnytyksessä, ennen sitä ja sen jälkeen. Doula on tietopankki ja empaattinen kuuntelija. Hänen lempeä läsnäolonsa ja osaavat kädet rauhoittavat niin synnyttävää äitiä kuin hänen puolisoaankin. Doula on kanssakulkija, joka hyväksyy synnyttäjän juuri sellaisena kuin hän on. Doula ei ole kätilö, eikä korvaa kätilöä synnytyksessä.

- Näen synnyttävän naisen kauneuden ja voiman. Saan työssäni nähdä ja kokea vierellä sen mielettömän tunteiden kirjon, jonka nainen käy läpi synnytyksen aikana.

Postpartum doula keskittyy perheen henkiseen hyvinvointiin synnytyksen jälkeen. Hän ymmärtää vastasyntyneen tarpeita ja neuvoo imetyksessä sekä pulloruokinnassa. Doula tukee vanhempia antamalla heille tietoa ja käytännön apua lapsen hoidosta.

- Doulat ovat omia persooniaan, joten doulia ja doulausta on tarjolla hyvin monenlaista. Doula kannattaa valita niin, että molemmat vanhemmat pitävät hänen tyylistään ja hänen persoonastaan.

Doula ei korvaa isää

Doula Tara Lange tapaa aina tulevat vanhemmat ennen synnytystä, jolloin hän pitää vanhemmille synnytysluennon ja kertoo kaiken tarvittavan synnytyksen kulusta. Synnytykseen valmistautuva äiti voi kertoa doulalle synnytystoiveitaan tai -pelkojaan.

- Synnytyksen aikana työni on äidin lukemista – intuitiivista ja herkkää. Äiti voi etukäteen toivoa hierontaa, mutta ei yhtäkkiä synnytyksessä haluakkaan, että häneen kosketaan millään tavalla.

Doulan työ on hienovaraista. Se voi olla vaikka vain rauhallinen ilme kasvoilla, joka kertoo, että kaikki on kuten pitääkin. Doula tuntee synnytyksen kulun ja toimii synnytyksessä tietopankkina, jolloin äiti vapautuu vain synnyttämään ja isä puolestaan äidin tueksi. Doula osaa sanoa oikeat asiat tai olla vain hiljaa, jotta synnyttäjä voi vaipua regressioon.

Doula on isän suurin työkalu synnytyksen aikana.

Synnytyksessä Tara tekee töitä nimenomaan isän kanssa, äiti synnyttää. Ja isät ovatkin niitä, jotka synnytyksen jälkeen vuolaimmin kiittelevät Taraa.

- Usein pelätään, että doula korvaa synnytyksessä isän, mutta ei – kyllä se doula on isän suurin työkalu synnytyksen aikana. Isä voi keskittyä olemaan vain vierellä, kun doula hoitaa juoksevat asiat.

- Eivät isät ole synnyttäneet, eivätkä he tiedä millaista se voi olla. Isillä on synnytyksessä aivan eri rooli kuin tietopankin rooli. Isien ei tarvitse lukea opaskirjoja tai ottaa selvää synnytyksen vaiheista, kun doula on mukana.

Jos etukäteen suunnitellut asiat eivät toteudu synnytyksessä, ottaa Tara käyttöönsä doulien niksipirkkavaraston eli ehdottaa erilaisia asentoja, painaa akupisteitä sekä hieroo, juttelee ja rauhoittaa.

- Pienikin asennon vaihto saattaa saada synnytyksen taas etenemään. Voi olla pienestä polven nostosta kiinni, että hommaan tulee taas vauhtia.

Vastasyntynyt vauva pyyhkeen sisässä (mv)
Vastasyntynyt vauva pyyhkeen sisässä (mv) Kuva: stock.xchng / Angie Draiville doula

Doula nopeuttaa synnystä

- Ennen synnytystä käyn synnyttäjän kanssa läpi myös synnytyksen henkisen puolen ja se ei ole sitä, että äiti tietää mikä on ponnistusvaihe, vaan äiti saa ja hänen pitääkin puhua peloistaan. Raskaus on aikaa, jolloin nainen on herkimmillään, silloin kumpuaa esiin monenlaisia haudattujakin tunteita, Tara Lange kertoo.

Raskaus on aikaa, jolloin nainen on herkimmillään.

Tara haluaa tietää, jos synnyttäjällä on taustalla jokin trauma kuten huono synnytyskokemus, keskenmeno tai vaikka oman vanhemman kuolema. Traumat ja pelot voivat tulla esiin synnytyksen aikana, jos niitä ei ole käsitellyt. Doulien kesken puhutaan viiden sentin henkisestä lukosta.

- Silloin auttaa jos tietää, että äidillä on jokin vaikea asia mielessä. Äiti tarvitsee aikaa. Asiasta ei tarvitse välttämättä keskustella, tunteet nousevat pintaan kyllä. Herkkä hetki isän kanssa tai kunnon itkut vapauttavat jo paljon tunteita.

Tara näkee synnytyksen kehon ja mielen yhteistyönä. Keho osaa synnyttää, mutta mieli ei, ja siksi Tara lähtee valmentaa nimenomaan mieltä.

- Naisen pitää synnytyksessä olla täysin omissa voimissaan ja luottavainen. Hänen pitää luottaa kehoonsa ja luovuttaa kontrolli, eikä se tapahdu tuosta vain.

Synnytyksestä ja vauva-arjesta pitää puhua

- Synnytys on massiivinen tapahtuma naisen elämässä. Jos joku sanoo, että äitiys ei muuttanut mitään, niin häneltä on jäänyt kokematta jotain aivan valtavan suurta henkistä kehitystä – avaamatta se lahja, jonka saamme lapsen syntymän myötä, Tara Lange sanoo.

Taran mielestä synnytys on kokemus, josta voimaantunut nainen pystyy mihin vain. Jos se ei mene toivotusti, sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset äidin jaksamiseen fyysisellä ja henkisellä tasolla, mutta myös synnyttäneen äidin suhteessa puolisoonsa ja omaan minäkuvaansa.

Jos joku sanoo, että äitiys ei muuttanut mitään, niin häneltä on jäänyt avaamatta se lahja, jonka saamme lapsen syntymän myötä.

- Ja sitten sitä markkinoidaan sillä, että se on vain yksi päivä elämästäsi!

Taran mukaan meillä on synnytyksen suhteen edelleen puhumattomuuden kulttuuri. Naiset tarvitsevat kommunikaatiota syvimmillä tunnetasoilla. Tara järjestääkin luentoja ja keskusteluryhmiä vanhemmuudesta yrityksensä Babyjoyn kautta.

- Jos emme pääse purkamaan sydäntä, meille tulee paha olo. Tuolla ne äidit seisovat leikkipuistoissa ja on sääli, jos keskustelu pyörii vain pinnallisissa asioissa kuten lasten talvihaalareiden merkeissä. Meidän pitäisi puhua keskenämme kokemuksista ja tunteista – niin negatiivisista kuin positiivisistakin.

Tara toivoo, että synnytys ja vauva-arkivalmennuksiin panostettaisiin enemmän ja tulevilla vanhemmilla olisi realistista tietoa siitä, millaista on arki vastasyntyneen kanssa.

- Monet ongelmat vauvan kanssa johtuvat tiedon puutteesta tai epävarmuudesta.

Tara puhuu omasta kokemuksestaan, kun sanoo että naiset laskevat päänsä päälle helposti marttyyrin kruunun, jossa vain äiti osaa hoitaa lasta ja tietää, mitä ja miten asiat tulee tehdä. Aina äidit eivät luota edes puolisoonsa, vaan riistävät tältä oikeuden hoitaa lasta.

- Sitten me äidit kärsimme siitä. Teemme itsellemme käsittämättömän karhunpalveluksen ajattelemalla, että vain minä osaan ja pystyn, vaikka vauvalla on usein kaksi vanhempaa, suku ja muita läheisiä aikuisia, jotka voisivat tukea vauvaperheen jaksamista.

Meidän pitää naisina tsempata toisiamme avoimemmin, ei kyräillä eikä vertailla tai arvostella toisiamme.

Monet äidit eivät uskalla olla neuvolassa rehellisiä eikä siihen aina olisi aikaakaan lyhyellä käynnillä. Äiti joko raksitaan kyselyllä masentuneeksi tai sitten ei. Tällä toimintatavalla jää Taran mukaan synnyttäneen äidin koko tunteiden kirjo käymättä läpi. Ei tarvitse olla masentunut, jotta haluaa keskustella ja käydä läpi kokemustaan, oli se sitten onnistunut tai kamala.

- Vetämissäni Naisesta äidiksi -piireissä on kuusivuotiaidenkin lasten äitejä, jotka tulevat piiriin ja huoahtavat, että ihanaa kun näistä asioista saa viimeinkin puhua. Me äidit tiedämme hirveästi asioita ja voimme auttaa toisiamme, mutta jos emme kerro niitä eteenpäin, niin viemme tiedon hautaan ja ketä se siellä auttaa?

Tara kehottaa naisia vaatimaan avoimemmin kunnioitusta ja palvelua. Naisissa on suuri voima, mutta Taran mukaan tässä ajassa näkyy naisten voiman tukahduttaminen. Äitiys on tehokas ase syyllistämiseen ja palveluiden heikentämiseen.

- Meidän pitää naisina tsempata toisiamme avoimemmin, ei kyräillä eikä vertailla tai arvostella toisiamme. Kaikki yritämme parhaamme, kehutaan toisiamme!

Tara Lange esittelee muun muassa suosittua Belly Bindingiä blogissaan Babyjoy-sivustolla.

Tara lange kirjoittaa Peilikuvana perhe -blogia Hidasta elämää -sivustolle .

Vastasyntynyt äitinsä sylissä (mv)
Vastasyntynyt äitinsä sylissä (mv) Kuva: stock.xchng / Jeff Terry äiti ja lapsi

Lue myös:

Kun synnytyspelottaa
Vauvahieronta on helppoa
Isä synnytyksessä

Kommentit