Hyppää pääsisältöön

Tien laulu

Tien laulu (Pather Panchali), ohjaus Satyajit Ray.
Apu (Subir Banerjee) Tien laulu (Pather Panchali), ohjaus Satyajit Ray. Kuva: Yle Kuvapalvelu tien laulu

Intialaisen elokuvan suuren mestarin Satyajit Rayn kuuluisa esikoiselokuva köyhän bengalilaisperheen elämästä 1900-luvun alussa on yksi Peter von Baghin elämää suuremmista elokuvista.

"Joskus elokuvan syntyvaiheet voivat olla yhtä kauniit kuin lopputulos, ja Pather Panchalin/Tien laulun – yhden kauneimmista koskaan tehdyistä elokuvista – tapauksessa asia on juuri näin. (Satyajit Ray) on valinnut tarinan, jota jo sen kirjallisessa perusmuodossa oli pidetty erityisen mahdottomana elokuvan ainekseksi, varsinkaan elokuvan joka voisi olla missään suhteessa tekijöitä ympäröivään maailmaan. Tiedämme, että Satyajit Ray selvisi voittajana. Hänen elokuvansa oli yhtä kuin tuo maailma."

Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat

Tien laulu kertoo pienestä Apu-pojasta, joka elää köyhän papin perheessä Bengalin maaseudulla. Rayn elokuva kuvaa köyhyyttä ja sairautta ja lasten elämän pieniä iloja lyyrisellä ja koskettavalla tavalla. Italialaisesta neorealismista vaikuttunut Ray teki elokuvan pienin puittein ja antoi ajan kulumisen ja elämän tapahtumien puhua puolestaan.

Bengalilaiseen kulttuurisukuun vuonna 1921 syntynyt Satyajit Ray opiskeli nuorena kuvataiteita ja työskenteli graafikkona. Innokkaana harrastajana hän seurasi kansainvälistä elokuvataidetta ja pyöritti elokuvaseuraa Kalkutassa. Jean Renoirin kuvatessa elokuvaansa Joki Intiassa Ray avusti häntä kuvauspaikkojen etsinnässä. Ray kertoi Renoirille ajatuksestaan tehdä elokuva bengalilaisesta klassikkoromaanista Pather Panchali, ja Renoir kannusti häntä. Vuonna 1928 ilmestynyt Pather Panchali on bengalilaisen kirjallisuuden klassinen kasvukertomus, tarina Apu-nimisen pojan lapsuudesta ja nuoruudesta. Kertomansa mukaan vuonna 1950 Lontoossa Ray päätti lopulta ryhtyä elokuvantekijäksi nähtyään Vittorio de Sican Polkupyörävarkaan, joka sai hänet vakuuttuneeksi, että on mahdollista tehdä hyvä elokuva pienellä budjetilla, aidoilla kuvauspaikoilla ja amatöörivoimin.

Raylla oli vaikeuksia hankkia rahoitusta projektiinsa. Hän sijoitti siihen kaikki omat säästönsä ja anoi tukea. Valtio yritti aluksi vaatia elokuvaan onnellista loppua, mihin Ray ei suostunut. Kuvauksia jatkui kolmen vuoden ajan, ja lopulta Tien laulu valmistui valtion rahoituksella. Elokuvan musiikin sävelsi sitarin mestari Ravi Shankar.

Intiassa elokuva sai vaisun ensi-illan jälkeen loistavan vastaanoton, mutta maailmalla mielipiteet jakautuivat jyrkästikin. Suuri osa kriitikoista näki Tien laulun mestariteoksena, mutta eräät vaikutusvaltaiset nimet kuten François Truffaut tai New York Timesin Bosley Crowther haukkuivat sen suorin sanoin. Nyttemmin Tien laulu on vakiinnuttanut paikkansa kaikkien aikojen elokuvien listoilla.

Elokuva on Apun vaiheista kertovan trilogian avausosa. Myöhemmät osat valmistuivat vuosina 1956 ja 1959.

 • Tien laulu (Pather Panchali), Intia 1955. O: Satyajit Ray. N: Subir Banerjee, Kanu Banerjee, Karuna Banerjee
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema