Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen vertailu: Suomalaispojat kielteisimpiä maahanmuuttajia kohtaan

Monilla on valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat selvästi kiristyneet vuosituhannen vaihtumisen jälkeen.

Suomalaispojat suhtautuvat kielteisimmin maahanmuuttajia kohtaan

Suomessa on vuosituhannen alkupuolella hyvin nopeasti lisääntynyt nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan, dosentti Sakari Suutarinen Jyväskylän yliopistosta kertoo Yle Uutisille. Arvionsa hän perustaa kansainvälisiin koulusaavutustutkimuksiin, joissa on mukana 38 maata. Suomalaiset pojat ovat laajassa kansainvälisessä vertailussa kaikkein kielteisimpiä maahanmuuttajia kohtaan.

Suutarisen mukaan noin kymmenen prosenttia nuorista ilmoittaa valmiudesta laittomaan toimintaan. Yli kaksi prosenttia heistä on maahanmuuttajia kohtaan kriittisiä eli he suhtautuvat maahanmuuttajien oikeuksiin hyvin kriittisesti.

Nykyinen tilanne on pitkän kehityksen tulos.

- Koulusaavutustutkimukset näyttävät jo useamman vuosikymmenen ajalta siltä, että Suomessa on kasvamassa hyvin maahanmuuttajakriittinen poikanuoriso ja vielä sama nuoriso suhtautuu kriittisesti ylipäätään kaikkiin toisiin etnisiin ryhmiin. Meidän olisi aika kiinnittää huomiota tällaisiin asenteellisiin koulusaavutuksiin ja miettiä, mitä esimerkiksi koulussa voidaan asian eteen tehdä. Nämä asiat olisi erittäin tärkeätä ottaa huomioon esimerkiksi opetussuunnitelmia laadittaessa, Suutarinen sanoo.