Hyppää pääsisältöön

Syömähimo on piinannut Riitta Rantasta koko elämän

Nuorena äitinä Riitta osallistui ystävänsä kanssa vitsinä Painonvartijoiden tiedotustilaisuuteen. Vyötärölle jääneet raskauskilot harmittivat. Hän päätti haastaa itsensä ja huomasi painon tippuvan noudattamalla ohjelmaa.

Riitta Rantanen
Riitta Rantanen Kuva: YLE kahden polven treffit

Riitta, 70 v.

  • Surutyötä: Painonvartijat oli Riitalle elämäntapa. "Kun toiminta loppui, sairastuin surusta masennukseen. Yhden vuoden makasin, sitten alkoi uusi elämä."

Riitta innostui asiasta ja tyypilliseen tapaansa uppoutui siihen perin pohjin. Tuolloin elettiin 1980-lukua; Riitta toimi Painonvartijoissa peräti 26:n vuoden ajan.

Hän oli itse elävä esimerkki ohjelman toimivuudesta ja aloitti pian ryhmänvetäjänä. Hän eteni tiedotuspäälliköksi ja johtoryhmään saakka. Riitta kertoo ylipainovuosinaan ajatelleensa, ettei ole nainen eikä mies, vaan henkilö nimeltä Riitta Rantanen.

Hän on syömähimoinen ja kamppaillut edestakaisin heiluvan painon kanssa läpi elämän.

Riitta Rantanen on kohdannut elämässä muutokset suurina mahdollisuuksina. Kun Painonvartijoiden toiminta loppui, hän kaipasi elämäänsä muutosta.

Metallimusiikkia hirsitalossa

Metallimusiikkia kuunteleva Riitta asui pitkään Helsingin keskustassa ja ajatteli vielä eläkkeellä käyvänsä konserteissa Tavastia-klubilla ja Tuska-festivaalissa. Rock-elämä kuitenkin sai väistyä, kun hän huomasi Helsingin Sanomien rivi-ilmoituksen, jossa oli kaupan sortumiskunnossa olevan Lapuan kirkon hirret 1700-luvulta.

Riitta päätti ottaa haasteen vastaan ja etsi nykyisen miehensä kanssa tontin Sipoon Talmasta, jonne rakennus siirrettiin. Kymmenen vuoden aikana hirsitaloa on kunnostettu ja Riitta on pitänyt tilallaan erilaisia kursseja.

Erityisesti mieleen on jäänyt maahanmuuttajanaisille järjestetty karjalanpiirakkakurssi. Naisten yhteinen kieli oli elekieli ja iloinen ote leivontaan. Tuvassa raikui nauru huntujen heiluessa ja piirakoiden valmistuessa.

Monet yritykset ja yhdistykset gastronomiaseuraa myöten ovat osallistuneet Riitan kalakukko-, himmeli- ja ruisleipäkursseille. Tuvan autenttinen ilmapiiri ja räiskyvä emäntä takaavat ikimuistoisen päivän.

Riitta kertoo missionsa olevan tätä nykyä elämysten tuottaminen ihmisille. Kesäisin toimeliaan yrittäjänaisen työllistää luomumansikkatila, joka levittäytyy päärakennuksen ympärille. Tilalla on vierailllut 10 vuodessa yli 7000 vierailijaa ja elämysten etsijää.

Riitta Rantanen on 70-vuotiaana ollut äiti, isoäiti, isomummi sekä toiminut sijaisperheenä. Hän avioitui ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana ja sai yhteensä kolme lasta kahdesta avioliitosta.

Riitta oli Sirkka Sorsan kanssa YleX Aamun mummojuontajana 26.11.

Julia Palmiola

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua