Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Pian Suomi on kuin säkki

Marraskuu on kaipauksen ja luopumisen kuukausi. Eloonjäämisohjeissa kylmettymisen ehkäisemiseksi kehotetaan jakamaan ruumiinlämpö toverin kanssa. Miksi siis murjotamme toisillemme metroasemilla ja ruuhkabusseissa? Manna, Viljami Kukkonen ja Paleface kohtaavat saman takkatulen ääressä Bruce Springsteenin ja Pet Shop Boysin.

Pimeässä tututkin asiat näyttävät pelottavammilta, alla tiellä liikkuvat autonvalot eivät riitä vielä riitä valaisemaan mustaa mieltä. Mutta olen aina ajatellut, että Egotripin laulun lopuksi hypätään sille kaiteen paremmalle puolelle, elämän puolelle. Varovasti nyt.

Pimeä kausi vaatii voimia ja rohkeutta.

Pimeä kausi vaatii voimia ja rohkeutta. Joka vuosi se tuntuu yllättävän. Kesä oli äkkiä niin etäällä että tuntui kuin sitä ei olisi ikinä ollutkaan - kuten Tove Jansson kirjoittaa Muumilaakson marraskuu -kirjassaan.

Erilaiset otukset tassuttavat Muumitaloon kukin omista syistään – hakemaan lämpöä, lohtua tai vain seuraa, mutta muumiperhe ei olekaan paikalla.

Marraskuu on kaipauksen ja luopumisen kuukausi. Tervetuloa aloittamaan sitä hyvässä seurassa tänne Kissankehtoon. Ilmassa on talven tuntua – kuten Mannan laulussa.

Kissankehto: Pian Suomi on kuin säkki
Tämän sunnuntain laulut: 1. Egotrippi: Varovasti nyt 2. Manna: Winter's song 3. Bruce Springsteen: Hungry heart 4. Aino Venna: I forgot you 5. Timo Tervo: Katseen kosketus 6. Pet Shop Boys: Being boring 7. Viljami Kukkonen: Säkki 8. Husky Rescue: Min lilla eld 9. Uriah Heep: Rain 10. Paleface feat. Anette Åkerlund ja Pyhä Lehmä: Pyörremyrskyn jälkeen 11. Dan Croll: Home Kissankehto: Pian Suomi on kuin säkki Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Vaikka kuinka tuntee rakkautta, onko sitä lainkaan olemassa ilman sanoja ja tekoja?

Se elää vain kituvalla liekillä jos siitä puhutaan vain yönpimeydessä kuiskien. Tekojen tekeminen ja sanojen sanominen on kuitenkin vaikeaa, jos mieli on säikähtänyt ja rikki. Ja kun jossain ulkopuolella pimeydessä vaanii jokin hahmoto, suuri ja pelottava, kuten Muumitalon marraskuussa. Ja Mannan laulussa Winter's Song.

Jokainen tarvitsee paikan jossa pääsee lepuuttamaan sydäntään.

Mutta siinä on myös rakkautta ja kauneutta – kuten talvessakin. Winter’s Song on Mannan uudelta todella hienolta Blackbird -levyltä, olkoon se vaikka homssu Tuhdon laulu.

Joka laulaa itselleen iltaisin tarinaa kesästä ja muumeista ja jonka lopulta on lähdettävä sitä kuvaa kohti, jättää yksinäinen soppensa.

Jokainen tarvitsee paikan jossa pääsee lepuuttamaan sydäntään. Sitä nälkäistä, joka piiskaa eteenpäin tekemään tyhmiä juttuja ja töllön töitä, joista Kirsi Kunnaskin kirjoitti. Vai oliko se sittenkin Bruce Springsteen kappaleellaan Hungry Heart?

Käytit minua kuin hansikkaita. Muistit vasta, kun tuli kylmä.
Käytit minua kuin hansikkaita. Muistit vasta, kun tuli kylmä. Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Käytit minua kuin hansikkaita – muistit vasta kun tuli kylmä. Mutta niin vain sinäkin painut unholaan kuten se toukokuinen henkäyskin. Kuinka helposti se unohtuukaan.

Marraskuu voi olla pelottava ja pimeä kuukausi, mutta kuinka lohdullista musiikkia silloin ilmestyykään. Kuten Aino Vennan uusi levy – se on hänen ja hänen hienon bändinsä toinen. Se kantaa nimeä Tin Roof ja se ilmestyy viikon päästä. Nyt siltä kuultiin kappale I Forgot You.

Ikkunasta näkee hädin tuskin ulos, sade hakkaa siihen vaakasuoraan ja tuulen heittämiä lehtiä on liimautunut ruutuihin kiinni. Se mitä niiden välistä näkyy, on harmaita törröttäviä riisuttuja pensaita - syysmyrskyissä lionneita ja laonneita kukkapenkkejä. Mörön jättämä hallainen painauma harmillisesti juuri keskellä tulppaanipenkkiä. Siellä näkyy Muumipapan tupakkamaa ja se lasipallo josta hän voi katsoa maailmaa mieleisessään perspektiivissä.

Mutta jos oikein pinnistelee, voi muistaa miltä kaikki näyttää sitten kun on taas kesä. Kun riippumatto on köytetty paikoilleen, kaikki kukkii, perhoset lentelevät valoisassa ja tuoksuvassa yltäkylläisyydessä.

Yhtäkkiä tässä: kesän kosketus

Marraskuisesta Muumilaaksosta äkkiä Helsingin Puu-Vallilan kesään. Vanhojen, satavuotiaiden puutalojen pariin kaupunginosaan joka oli 70-luvun hullun tulevaisuuden uskon ja betonivillityksen keskellä uhanalainen. Niissä maisemissa ja niissä tunnelmissa kuvattiin Risto Jarvan elokuva "Mies joka ei osannut sanoa ei".

Elokuvan ääniraidalta löytyy Katseen kosketus, jonka Kissankehdossa esitti Timo Tervo, hiljattain edesmennyt kaunisääninen, Karma-yhtyeesäkin aikoinaan vaikuttanut laulaja. Nyt tuo kirjailija Jussi Kylätaskun tekstittämä kappale soi siis hänen muistolleen.

Kissankehto: autiotalo
Kurkistellaan sisään taloihin. Kissankehto: autiotalo Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Kissankehdossa jatketaan kurkistelemalla toistenkin talojen ikkunoista sisään. Nythän se käykin kun ulkona on pimeää ja monissa huoneissa valot sytytetty.

Olemme erään toisen perheen muistoja tulvillaan olevaksi vanhaksi englantilaiseksi kartanoksi, Bridesheadiksi. Siellä aina surullisen näköinen Sebastian istuu kylvyssä, vierellään uskollinen leikkinallensa.

Iloiset juhlat ovat muuttuneet joksikin sairauden kaltaiseksi pahoinvoinniksi.

Pet Shop Boys ja Being Boring – se kappale, jota Evelyn Waughn kuunteli kun hän kirjoitti 40-luvulla Mennyt maailma teostaan. Ai niin, paitsi että Pet Shop Boysin kappale ilmestyi vasta vuonna 1990. Ehkä Pet shop boys innoittuikin Evelyn Waughnin romaanista? Vuosikymmenet sekoittuvat, kuten Pet Shop Boysin kappaleessakin.

Bridesheadin kartanossa on kiva käydä, mutta ei sinne huvita jäädä – siellä on liikaa kaikenlaista pinnan alla kuohuvaa.

Palataan siis takaisin Muumitaloon.

Viljami Kukkonen on se, joka herää aikaisin, laittelee tulet uuneihin ja kahvin hellalle porisemaan

Hän hakee Muumimamman kellarista hilloa aamupuuron kanssa nautittavaksi. Hän tasoittaa päivän muille helpommaksi astua.

Laulullaan hän muistuttaa, että samassa veneessä olemme kaikki. Tai paremminkin: samassa säkissä.

Me pistämme vain lisää pökköä pesään. Monenlaisia asioita täytyy saada valmiiksi ennen vuodenvaihdetta tai jouluun mennessä. Kun Suomi on kuin säkki kuten Viljami Kukkonen laulaa. Tuntuu järjettömältä lähteä pilkkopimeään aamuun – silti vain pitää.

Eloonjäämisohjeissa kylmettymisen ehkäisemiseksi kehoitetaan jakamaan ruumiinlämpö toverin kanssa.

Miksi siis murjotamme toisillemme metroasemilla ja ruuhkabusseissa? Eikö kannattaisi ankeuden ehkäisemiseksi maksimoida positiiviset ajatukset ja tunteet, kun emme kerran voi nukkua talviuntakaan kuten muumit?

Viljami Kukkonen on helsinkiläinen musiikintekijä, joka on ilahduttanut kissankehtolaisiakin ensimmäisellä omakustanteellaan Mörönsyötti pari vuotta sitten.

Uutta musiikkia on tulossa ensi vuonna Kun rakkaus tapahtuu -nimiseltä tulevalta levyltä kuultiin ensimmäinen single Säkki. se on kuin pimeään syttyvä lämpimästi lepattava lyhty.

Min lilla eld, laulaa Husky Rescue. Muumitalon salongissa voisi olla flyygeli juuri tällaisia päiviä varten, kun tekee mieli istua ikkunan ääressä tassu poskella. Katsoa teemuki kädessä sateen valumista ja kuunnella alakuloista musiikkia – sellaista, joka sattuu sopivasti rintaan ja painaa muistojen kipeää kohtaa.

Juuri sellaista, jota lapsena rakasti, kun halusi antaa kyynelten vain valua ihanasti ja itkeä jotain selittämätöntä murhetta.

Silloin voisi joku istua pianon ääreen ja soittaa sadelaulun. Vaikka sellaisen kuin Uriah Heepin Rain. Vai oliko se se Nuuskamuikkusen kadonnut sadelaulu?

Voi miten ikävästi täytyi käydä, kun minun ruusuni oli talvi taittanut, laulaa Anette Åkerlund Palefacen uudella Luova tuho -levyllä.

Pyörremyrskyn jälkeen ja Paleface, Anette Åkerlund ja Pyhä lehmä. Muumilaakson marraskuun lopussa muumiperhekin palaa omalta seikkailultaan kotiin ja tervehtii varmasti kaikkea tuttua taas riemumielellä.

Kissankehto on nyt myös tie, joka vie kotiin.
Kissankehto on nyt myös tie, joka vie kotiin. Kissankehto on nyt myös tie, joka vie kotiin. Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Minä lähettäisin terveisiä eräälle kotikadulle: Kari-Pekalle ja Eijalle! He ovat nimenneet oman kotikatunsa Kissankehdoksi, tämän ohjelman mukaan. Suomessa on nyt siis yksi Kissankehto-niminen pikkutie, joka johtaa kotiin. Olen siitä niin ylpeä ja otettu että pakahdun!

Lopuksi Dan Croll ja Home, sen myötä kiitos seurastanne ja mukavaa päivänjatkoa!