Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: Suomessa ebolaan on varauduttu jo kuukausien ajan

Sairaanhoitaja ebolan hoitoon tarkoitetussa suojapuvussa.
Sairaanhoitaja suojavaatteissa. Sairaanhoitaja ebolan hoitoon tarkoitetussa suojapuvussa. Kuva: Yle, Akuutti ebola

Viikonloppuna varmistui, että Helsingin ebolaepäily on aiheeton. Suomalaissairaaloissa on varauduttu ebolapotilaiden hoitoon jo kuukausien ajan. Virus tarttuu herkästi potilaan eritteistä, joten erityistä huomiota on kiinnitetty hoitajien suojavaatteiden pukemisen ja riisumisen opastamiseen. Asiantuntijoiden mukaan ebolainfektio on hoidettavissa suomalaissairaaloissa siinä missä muutkin vakavat infektiot. Akuutti vierailee Oulun yliopistollisen sairaalan infektioiden torjuntayksikössä keskiviikon lähetyksessä.

Tekonivelet hiertävät edelleen

Lonkan metallinen tekonivel
Metalliset lonkan tekonievelet ovat aiheuttaneet ongelmia. Lonkan metallinen tekonivel Kuva: Yle, Tero Kyllönen. tekonivel
Lonkkiin vaihdettujen metallisten tekonivelten aiheuttamat ongelmat alkoivat tulla esiin samanaikaisesti Englannissa ja Suomessa viitisen vuotta sitten. Metallisen tekonivelen saaneet potilaat kärsivät veren kohonneista raskasmetalliarvoista ja epämääräisistä kivuista. Myös korvauskäytännöt ovat olleet kirjavia. Yksi tekonivelvalmistaja on maksanut korvauksia potilaille, muut eivät. Tekonivelpotilaat taistelevat edelleen oikeuksiensa puolesta. Onko helpotusta luvassa, kun yliopistosairaalat käyvät nyt neuvotteluja yhtenäisten korvauskäytäntöjen aikaansaamiseksi.

Voiko suolistosairauksia hoitaa ruokavalion avulla?

Lääketieteessä ruokavalion merkitys tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa on yhä kiistanalainen. Silti moni potilas on saanut suolistonsa tasapainoon oikeanlaisen ruokavalion avulla. Yksi heistä on kaarinalainen Tommi Sundqvist, joka on kärsinyt epämääräisistä vatsavaivoista lapsesta asti. Aikuisiällä tauti määriteltiin ensin paksusuolen tulehdukseksi ja kymmenisen vuotta sitten se diagnosoitiin lopulta Crohnin taudiksi. Tauti eteni rivakasti ja ohutsuolta oli pakko lyhentää yli metrin pituinen pätkä. Leikkaukset eivät sujuneet ongelmitta ja hengenlähtökin oli lähellä. Urheilullinen mies oli heikoimmillaan vain luuta ja nahkaa, paino oli pudonnut 49 kiloon. Lopulta Sundqvist päätti kokeilla erityisruokavaliota, josta on poistettu sokeri, laktoosi sekä gluteiini. Pikkuhiljaa kunto alkoi kohentua. Akuutti käy tapaamassa Sundqvistia sekä sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Heikki Nuutista. Millainen rooli ravinnolla on suolistosairauksien hoidossa?

Omalääkärin vastaanotolla luovutetaan verta

Risto Laitila luovuttaa verta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta. Risto Laitila luovuttaa verta. Kuva: Yle, Akuutti akuutin omalääkäri risto laitila
Estääkö verenpaine- tai kolesterolilääkitys verenluovutuksen? Miksi yli 66-vuotias ei kelpaa verenluovuttajaksi? Voiko verensiirron tai ison leikkauksen jälkeen vielä luovuttaa verta? Kuinka usein verta voi käydä luovuttamassa? Akuutin omalääkäri Risto Laitila on saanut paljon kysymyksiä verenluovutuksesta. Niinpä Laitila lähtee toimittaja Mikko Penttilän kanssa luovuttamaan verta ja selvittämään vastauksia kysymyksiin.

Liikunta ei vähennä istumisen haittoja

Istuminen on terveydelle vaarallista, mutta onneksi liikunta pienentää istumisen aiheuttamia terveyshaittoja. Näin on pitkään oletettu, mutta todellisuudessa asia ei ehkä olekaan näin yksinkertainen. Vasta viimevuosina on opittu, että runsas istuminen on liikuntaharrastuksesta riippumaton riskitekijä, eikä juoksulenkki päivän päätteeksi kumoakaan istumisen aiheuttamia ongelmia. Erityisen vaarallista istuminen on, jos sitä kertyy yli kuusi tuntia vuorokaudessa Lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tietää istumisen vaarat, joten hän on luvannut näyttää, miten istumisesta voi tehdä vähemmän vaarallista.

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta. Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutin omalääkäri risto laitila
Lonkan metallinen tekonivel
Lonkan metallinen tekonivel Kuva: Yle, Tero Kyllönen. tekonivel
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa.
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa. Kuva: Yle, Akuutti tommi vasankari
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry
Kommentit