Hyppää pääsisältöön

Erkko Lyytinen Iikka Vehkalahden seuraajaksi dokumenttielokuvien ja Dokumenttiprojektin tuottajana

Erkko Lyytinen aloittaa vuoden 2015 alussa Ylen yhteisrahoitteisten dokumenttielokuvien ja Dokumenttiprojektin tuottajana, kun Iikka Vehkalahti jää Yleltä eläkkeelle 1.3.2015.

"Dokumenttielokuvien tuottaminen Ylessä on ollut hienoa, haasteellista ja antoisaa. Ja työtoverit ovat erinomaisia. Mutta 17 vuotta on pitkä aika ja haluan tehdä dokumenttielokuvien kanssa vielä jotain uutta, Suomessa ja maailmalla. Ylestä eläkkeelle jääminen antaa siihen mahdollisuuden”, sanoo Iikka Vehkalahti.

Vehkalahti jatkaa edelleen Ylen uudistuvan Kolmasulottuvuus.fi-nettialustan tuottajana.

"Erkko Lyytinen astuu isoihin saappaisiin, sillä Iikka Vehkalahden merkitys dokumenttielokuvan maailmassa on ollut valtava. Vehkalahti on puolustanut suomalaisen dokumenttielokuvan asemaa niin kotimaassa kuin kansainvälisillä foorumeilla, kehittänyt uusia dokumenttielokuvan tuotannon ja jakelun muotoja sekä Suomessa että ulkomailla ja henkilökohtaisella sitoutumisellaan ja panoksellaan todistanut sisällön ja laadun merkityksestä niin dokumenttielokuvan tekijöille kuin Ylelle", sanoo Yle Asian päällikkö Ilkka Lehtinen.

Iikka Vehkalahti tuli Ylen Dokumenttiprojektin tuottajaksi vuonna 1998. Hän on ollut mukana satojen suomalaisten dokumenttielokuvien tuotannossa. Niistä monet ovat keränneet lukuisia merkittäviä kansainvälisiä palkintoja.

Vuonna 2001 Vehkalahti perusti kansainvälisen Steps-organisaation ja toimi vastaavana tuottajana Steps For The Future ja Why Democracy? -tuotannoissa. Vehkalahti on toiminut myös Kolmas ulottuvuus- ja Tarinateltta-sarjojen tuottajana. Vuosina 2011–2012 Vehkalahti työskenteli vierailevana professorina Tampereen yliopistossa. Työstään dokumenttielokuvien parissa Vehkalahti on saanut lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja.

Erkko Lyytinen on toiminut Ylen dokumenttitoimituksen tuottajana vuodesta 2010 ja vastannut Ylen omatuotantoisista pitkistä dokumenteista. Vuodesta 2012 hän on vastannut myös Dokumenttiprojektin ohjelmistosuunnittelusta. Hän on lisäksi tuottanut dokumentti- ja realitysarjoja. Lyytinen on ohjannut dokumenttielokuvat Rajaseudun poikamiehet (2003), Kainuun tähti (2004) ja Puhdistus (2007) sekä useita tv-dokumentteja ja sarjoja. Hän toimi DocPoint-festivaalin taiteellisena johtajana 2009–2011.

Lisätiedot:
Erkki Astala, tilaaja, Yle, p.050 0605 726