Hyppää pääsisältöön

Konnat jonossa mediaan

marko niemi, tätä mieltä
marko niemi, tätä mieltä Kuva: Yle, Mot niemi

Vielä jokin aika sitten, ennen Aarnio-tutkintoja, ei olisi tullut kuuloonkaan, että poliisin tietolähteet suorastaan työntyvät julkisuuteen kertomaan yhteistyöstään virkavallan kanssa. Ajat ovat muuttuneet.

Suuntauksen aloitti miliisitaustainen ”Ivan”, jonka tarinan Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi reilu vuosi sitten. Ivan tunsi tulleensa kaltoin kohdelluksi, kun oli omasta mielestään poliisilla hommissa ja sai silti pitkän huumausainetuomion.

Olen itsekin jutellut joidenkin poliisin tietolähteiksi ilmoittautuneiden kanssa. Jotkut ovat sellaisia olleetkin. Kerran on pyydetty haastattelusta rahaa. Sitä haastattelua ei tehty. Yleisradio ei osta haastatteluja.

Yksi alkuperäisen tynnyrihuumejutun päätekijöistä, Raine Sievälä, on sittemmin ehtinyt avautua pitkäaikaisesta roolistaan Helsingin huumepoliisin tietolähteenä Iltalehdessä.

Iltalehden mukaan Helsingin poliisilaitokselta (HPL) olisi vahvistettu Sievälän rooli laitoksen rekisteröimättömänä tietolähteenä. Kysyin asiaa HPL:lta, mutta siellä ei tiedetty tiedon vahvistamisesta mitään. Se ei yllättänyt.

2000-luvun alussa silloisessa työpaikassani Poliisi-tv:n toimituksessa naureskeltiin, että kohta on konnilta helpompi kuin poliisilta saada omalla nimellä ja kasvoilla haastattelu. Enää vitsi ei naurata. Poliisi haluaa puhua yllättävän usein anonyymisti.

Tunnettu huumerikollinen Risto Kolari kertoi Yleisradion Docventures-ohjelmassa, kuinka Helsingin huumepoliisi olisi vain muutamia kuukausia ennen Jari Aarnion kiinniottoa tarjonnut mahdollisuutta perustaa huumejengi. Tarinan mukaan Kolari olisi saanut pitää rikoksella tienaamansa rahat, kunhan muu organisaatio olisi jossain sopivassa vaiheessa käräytetty.

Vähän samanlaista tarinaa kertoi entinen pelätty Natural Born Killersin jengijohtaja Lauri Johansson omalla kolumnipalstallaan Alibi-lehdessä pari vuotta sitten. Johanssonin mukaan Helsingin huumepoliisi olisi halunnut tehdä diilin hänen kanssaan joskus 90-luvulla. Johansson tai Kolari eivät kumpikaan kertomansa mukaan tarttuneet poliisin tarjoukseen.

Miksi rikolliset haluavat avautua mediassa? Joku saattaa puhua painostettuna, tai ihan vain edistääkseen omaa asiaansa.

Ammattirikolliset ovat poliiseihin nähden kirjaimellisesti eri puolilla pöytää. Silti jokin asia yhdistää: kummatkaan eivät voi sietää epärehellisiä poliiseja.

Kommentit