Hyppää pääsisältöön

Koulupojasta tuli sotamies

Eero Blåfield syntyi Porvoossa vuonna 1921, mutta muutti varhain Helsinkiin ja eli normaalia porvarisperheen koululaispojan elämää sotien syttyessä. Isänmaan puolustaminen oli itsestäänselvyys myös nuorelle Blåfieldille ja hän osallistuikin talvisotaan Katajanokan asevarikolla vapaaehtoisena.

Eero Blåfield
Eero Blåfield Kuva: YLE kahden polven treffit

Eero, 93 v.

 • Vahvin nuoruusmuisto:
  Aistit valpastuivat rintamalla. Jokainen tuulen henkäys saattoi tuoda vinkin vihollisesta. Tänä päivänäkään en pysty menemään synkkään metsään ajattelematta sota-aikoja.

Jatkosodassa Blåfield joutui rintamalle etulinjaan ja taisteli siellä yhdessä lukuisten sotaveljien kanssa. Rintamalle lähetetty sotamies Blåfield ei ollut harjoituksissa koskaan laukaissut asetta, koska panoksia säästettiin. Kaikki opittiin pakon edessä.

Eerosta tuli konepistoolimies Vienan Karjalaan, Uhtuan suunnalle etulinjaan.

Aistit valpastuivat aivan erilaisiksi kuin siviilissä ollessa. Jokainen tuulen henkäys saattoi tuoda vinkin vihollisesta, mahorkan ja venäläisten vaatteiden hajun saattoi tunnistaa.

Aseiden äänet oppi kuulemaan ja sodan edetessä pystyi helposti tunnistamaan millä aseilla lähistöllä tulitettiin. Tänä päivänäkään Blåfield ei pysty menemään synkkään metsään ajattelematta sota-aikoja.

Kilpauintia

Eero tunsi olevansa etuoikeutettu päästessään välillä rintamalta urheiluvapaille Helsinkiin uimakilpailuihin. Hän oli aktiivinen kilpauimari ja 40-luvulla Yrjönkadun uimahalli oli Helsingin ainoa sisäuimahalli. Siellä pidettiin uimakilpailuja myös sotavuosina.

Erään kerran Blåfield pääsi Hufvudstadsbladetin artikkeliin, jossa kerrottiin sadan metrin vapaauinnista Yrjönkadulla. Lehden tuloksissa komeili Suomen kaksi sen hetkistä kärkinimeä, Jere Luhtinen ja Heikki Hietanen kulta- ja hopeasijoilla, ja sotamies Blåfield kolmantena.

Rintamalle palatessaan Blåfield näytti ylpeänä saavutustaan rykmentin valistusupseerille, joka kehui reipasta sotamiestä. Hymynkare silmäkulmassaan kolmen SM-pronssin Blåfield kertoo jättäneensä mainitsematta, että kyseisessä kilpailussa oli vain kolme osallistujaa.

Rauhan mies

Loppusodassa Blåfield palveli kenttäpostissa ja opiskeli rintama-aikana Eldankan lyseossa. Sodan jälkeen tavoitteena oli päästä kirjoittamaan ylioppilaaksi ja päästä hyvään työpaikkaan.

Kaikki tuo toteutui ja tänään veteraani Blåfield kertoo sotavuosistaan toivoen, että pystyisi kertomallaan välittämään sellaisen viestin ettei kukaan toivoisi uutta sotaa tulevan enää milloinkaan.

Julia Palmiola

 • Välittämisaalto kasvaa!

  Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

 • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua