Hyppää pääsisältöön

Kovaa räppiä hyvässä hengessä

Rapin sm-kisat vuosimallia 2014.
Rapin sm-kisat vuosimallia 2014. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

Jo vuodesta 2000 järjestetyssä RAP SM –kilpailussa kaksi kilpailijaa taistelee yhtä aikaa jatkopaikasta kisassa improvisoimalla riimejä, joissa nälvitään vastustajaa kovinkin sanakääntein. Voiko kilpailu, jossa lentää välillä rajuakin läppää, olla mukava ja hyväntuulinen tapahtuma?

Rapin sm-kisoissa.
Rapin sm-kisoissa. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

Kipittäessäni paikalle heti ovien avauduttua Nosturin ulkopuolella on jo menoa. Jostain kuuluu rap-musiikki, joku räppää kaveriporukassa ja tyypit halailevat nähdessään vanhoja tuttuja. Päästyäni sisään livahdan heti bäkkärille, jossa tunnelma on jo aivan katossa. Riimit lentelevät eri ringeissä ja koko bäkkärin kisailijaporukka tuntuu olevan kuin yhtä suurta perhettä.

”Oltiin noin kymmenen hengen porukalla steissillä etkoilla kolmisen tuntia ja lämmitteltiin battlea. Siellä oli yleisöäkin, joka oli ihan mukana ja diggas”, kertoo 18-vuotias Porista kotoisin oleva räppäri ToniSami, joka osallistuu kisoihin jo neljättä kertaa.

”Ekalla kerralla en osannu räpätä ollenkaan, ja hain oikeastaan täältä vaan uusia tuttavuuksia ja kokemuksia. Nyt oon treenannu kunnolla vuoden ja haen täältä lisää itsevarmutta.”

Uskonnolliseksi räppäriksi tunnustautunut ToniSami räppää monissa biiseissään Jumalasta. Vakaumuksestaan huolimatta hän pystyy tilittämään rap-battlessa vastustajaansa kovinkin sanoin sekä kiroilemaan.

ToniSami ja Maiju.
ToniSami ja Maiju. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Ei se ole niin, että kun lavalta tullaan niin lyödään toisiamme bäkkärillä turpaan. Aina on hyvä meininki ja kehutaan toistemme suorituksia.”

"Todellakaan en saa sinun sanoista selvää, todellaki annan sulle tänää selkään."

RAP SM -kilpailuissa suomalaiset freestyleräppärit kisaavat parhaan rap battle –artistin tittelistä. Kaksi kilpailijaa nousee samaan aikaan lavalle ja yrittää saada vastustajansa jäätymään nokkelalla, toista solvaavalla riimittelyllä. Riimit keksitään lavalla samaan aikaan kun ne räpätään, ja kolmihenkinen räppäreistä koostuva tuomaristo päättää, kumpi kisaaja pääsee jatkoon. Neljä vuotta kisoja juontanut Jussi Ridanpää kertoo hyvän freestyleräppärin olevan itsevarma ja omistautunut räpille.

Solonen, joka on joskus ollut skaboissa mukana, tuli kerran mua kaupassa vastaan ja räppäsi siinä samalla, mitä laittaa ostoskoriin. Se kertoo jo tosi paljon.”

RAP SM -kilpailu on kilpailijoille merkittävä tapahtuma, sillä sen kautta on mahdollista saada näkyvyyttä ja erityisesti kokemusta. Tutkailen bäkkärillä kisojen osallistujalistaa, enkä näe yhtään radioaalloilta tuttua rap-nimeä. Mikseivät Suomen suosituimmat räppärit, kuten Cheek ja JVG, osallistu RAP SM –kisoihin vaikka levymyynnistään päätellen ovat suomalaisten räppäreiden parhaimmistoa?

”Monesti niillä on keikkoja samaan aikaan näiden kisojan kanssa, niin sitten voi miettiä meneekö ottamaan keikoilta palkkarahat vai tuleeko tänne harrastelemaan. Freestyle rapilla ei vielä rahaa tehdä”, Ridanpää vastaa.

Maiju ja Jussi Ridanpää.
Maiju ja Jussi Ridanpää. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Mutta esimerkiksi Redrama, Juno, Nikke Ankara ja Mikael Gabriel ovat ottaneet osaa skaboihin. Täällä isoja tähtiä saatetaan kuitenkin katella myös vähän kieroon, mikä karsii osallistumista.”

Vuoden 2014 RAP SM –kilpailuihin oli ilmoittautunut yli kolmekymmentä kilpailijaa, joten kisoissa käydään monta kierrosta, joissa aina karsitaan pareista toinen pois. Kilpailun systeemi mahdollistaa tilanteen, ettei finaalissa välttämättä mittele kaksi kilpailun parasta räppääjää, jos vastustaja on liian kova heti ensimmäisillä kierroksilla.

”Finaalissa on hyvällä tuurilla kaksi parasta. Usein on niin, että toinen on ylivoimainen ja toinen ihan ookoo. Odotan illalta yllätyksiä, että joku paljastuu paremmaksi, miltä aluksi näyttää”, Ridanpää kertoo.

”Eikä sitä varmaan tarvii enempää selitää, meikälainen pistää hommat pelittää”

Vaikka kisan alku lähenee, kilpailijaporukasta ei ole aistittavissa kovaa jännitystä tai hermostuneisuutta. Kisan yksi nuorimmista osallistujista on 16-vuotias Jiitsei, joka osallistuu nyt ensimmäistä kertaa itse kilpailuun. Aikaisemmin hän on ollut RAP SM –kilpailun yleisössä, osallistunut Open mic –kilpailuihin ja ”friistailannut” kavereidensa kanssa.

Jiitsei.
Jiitsei. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Alotin räpin 13-vuotiaana ja ihailin räppiä sitä ennen pitkään. Sitten päätin alkaa tehdä sitä itse, sillä huomasin, että se auttaa purkamaan paineita ja helpottamaan oloa.”

Jiitsei on valmistautunut kisohin freestylaamalla kavereidensa kanssa, kuuntelemalla musiikkia ja laajentamalla riimivarastoaan. Kilpailun kautta hän haluaa tulla julki ja saada nimeä itselleen.

”Haluun nyt ottaa touchii tähän skabaan. Multa on lisäks tulossa omakustannelevy vielä tän vuoden puolella.”

Toivotan sekä Jiitseille että ToniSamille onnea kisaan, ja lähden seuraamaan heidän etenemistään yleisön sekaan.

”Meikä on uskon mies, meikä tän battlen vie”

Kilpailu startataan käyntiin ja kilpailijat alkavat ottaa mittaa toisistaan. Battlea säestää Don Monaco Combo –niminen livebändi. Naurahdan ajatukselle, miten bändi jaksaa soittaa samaa yksinkertaista rytmiä koko ensimmäisen erän ajan sekoamatta.

Muutama kilpailija jäätyy ensimmäisellä kierroksella aivan totaalisesti. Tunnen harmitusta ja jopa häpeääkin heidän puolestaan. Joidenkin pettymyksen omaan suoritukseen näkee kasvoilta pitkän matkan päähän ja osa pyytelee suoritustaan jopa yleisöltä anteeksi. Vaikka olen ensikertalainen kisoissa, kykenen näkemään muutamista pareista, kumpi vie toista.

Maiju yleisössä.
Maiju yleisössä. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen konsertti

Toisinaan yritän lukea lavan reunalla seisovan Ridanpään ilmeistä, onko parhaillaan räppäävä kilpailija hyvä vai huono.

Tunnelma nousee nopeasti ensimmäisen kierroksen aikana, kun yleisöä lipuu paikalle vähitellen yhä enemmän. Ikärajattoman tapahtuman yleisössä on paljon nuoria. Ihmiset halailevat toisiaan veljellisesti yleisössä, ja tunnelma on lämmin. Paikalla on myös muitakin kaltaisiani tyyppejä, jotka eivät ulkoiselta habitukseltaan näytä kuuluvan syvimpään rap-sceneen.

Yleisö buuaa vielä ensimmäisellä kierroksella melko maltillisesti, mutta mitä arempaan paikkaan pilkka osuu, sitä kovemmin yleisö hurraa ja nauraa. Joillain kilpailijoista on katsomossa paljon faneja ja kavereita tukemassa suoritusta. ToniSami ja Jiitsei pärjäävät mielestäni ensimmäisellä kierroksella erittäin hyvin.

Viiden euron seteli tippuu kädestä.
Viiden euron seteli tippuu kädestä. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

Kilpailijat ottavat tyynen näköisesti vastaan vastustajansa haukut, vaikka sanailun rajuus yllättää minut: kirosanat lentelevät, ja yleensä toisia solvataan ulkonäöstä, perheestä, tyttöystävästä, iästä ja jopa Ridanpään fanituksesta. ToniSami saa kuulla vinoilua muun muuassa päässään olevasta huivista, koostaan ja Jiitsei iästään. Eikö vastustajan sanailusta oikeasti loukkaannu millään tavalla?

”Ei sitä ota henkilökohtaisesti. Oikeestaan vaan kuuntelen mitä vastustaja sanoo, ja pyrin vastaaman sitten siihen”, ToniSami kertoo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Ensimmäisestä erästä hänelle jäi hyvät fiilikset.

”Nyt kun tiesi vastustajan etukäteen niin oli melko helppoa. Vastustaja oli kova konkari, joten saa nähdä, miten tässä vielä käy.”

Myös Jiitsei on erittäin tyytyväinen omaan suoritukseensa. Ennen kisaa hän on miettinyt hyviä riimejä, jotka jäävät päähän pyörimään.

”Kun on ennalta laaja riimivarasto niin pystyy kikkailemaan vähän enemmän. En mä pelkää jäätymistä, koska en ota tätä liian tosissaan. Tulin pitää hauskaa ja oon sen verran varma, etten jäädy.”

Maiju viihtyy.
Maiju viihtyy. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen konsertti


”Tää sun meno on aivan kamalaa, ootko varma ettei sul oo ebolaa”

Ensimmäisen kierroksen tulokset tulevat melko nopeasti. Osa karjuu riemusta, halailee ja taputtelee toisiaan selkään, osan pettymys ja ihmetys omasta tippumisesta on käsinkosketeltava. Sekä ToniSamin että Jiitsein kasvoilta paistaa ilo, sillä molemmat ovat voittaneet oman parinsa ja ovat näin ollen jatkossa.

”Ihan huippufiilis!”

Pian selviää, että ToniSami ja Jiitsei ottelevat toisella kierroksella vastakkain.

”Eka kierros purki paineet, niin enää ei edes jännitä”, Jiitsei hymyilee.

Jiitsei ja ToniSami.
Jiitsei ja ToniSami. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

Toinen kierros alkaa saman tien tulosten tultua. Yleisö buuaa sekä kannustaa vielä rohkeammin. Myös räppärit jäätyvät vähemmän. Toisten kasvoilta paistaa selvä voitontahto, ja tyypit selvästi nauttivat lavalla olosta. Kun mielestäni toinen kilpailija lyö totaalisesti vastustajansa, vastustaja vastaakin entistä kovemmin takaisin. En enää mieti räppien rajuutta, vaan nauran napakille sutjautuksille ja alan ymmärtämään, että kaikki sanailu on pelkkää leikkiä hyvässä mielessä. Parit ovat entistä tasaisempia, minkä vuoksi he joutuvat usein räppäämäään tuomarien pyynnöstä vielä lisää ilman taustoja acapellana, jolloin parempi osapuoli erottuu paremmin. Vaikka sanailu kovenee, battlen jälkeen vastustajat halaavat ja taputtavat toisiaan olalle. Tunnelma on toverillinen ja lämmin.

ToniSami ja Jiitsei nousevat lavalle vastakkain. Battle alkaa tarmokkaana, ja riimittelyn aikana riimien lisäksi lavalla lentävät myös ToniSamin taskusta ilmestynyt vitosen seteli. Jiitsei tilittää ToniSamia tämän ulkonäöstä ja ToniSami iskee musiikkimakuun ja tyttöystävään. Battlen lopuksi Jiitsei hyppää heittämään läpyt yleisön kanssa, ja meno on mieletön. En osaa yhtään arvella, kumpi pojista menee jatkoon. ToniSamilla ei ole battlen jälkeen itsevarma fiilis.

”Jännittää ihan sikana. Oon vaan realistinen, koska Jiitsei räppäs tosi hyvin.”

”Ja kun on pakko tunnustaa, et rakas sinusta on tullut pullukka”

Toisen kierroksen päätyttyä bäkkäri on täynnä hermostuneita räppäreitä. Osa istuu, osa kävelee levottomana ympyrää. Tunnelma on sähköinen ja huomaan itsekin jännittäväni. Kilpailijat juttelevat hiljaa toistensa kanssa eikä kenelläkään tunnu olevan itsevarma olo jatkoon pääsystä. ToniSami ja Jiitsei veikkailevat Jiitsein matkan vielä kisassa jatkuvan. Kaikki vilkuilevat vaivihkaa tauotta seinää, johon tulokset jatkoon menijöistä ilmestyvät. Vihdoin, pitkän odotuksen jälkeen, tulokset tulevat. Bäkkäri täytyy jälleen kerran riemukarjunnasta, mutta myös hiljaisesta pettymyksestä. Poikien arvailujen mukaisesti Jiitsei menee kolmannelle kierrokselle, ja ToniSami taputtaa Jiitseitä kaverillisesti olalle.

ToniSami odottaa tuloksia.
ToniSami odottaa tuloksia. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Sä ansaitsit sen, räppäsit mielettömän hyvin.”

Tippumisestaan huolimatta ToniSamin fiilikset ovat erittäin hyvät. Hän pääsi tänä vuonna pidemmälle kuin aikaisempina vuosina, ja varsinkin kovan räppärin Keijo Usumin voitto hivelee mieltä.

”Oon ylpeä itsestäni ja oon iloinen, miten paljon täällä on lahjakkaita nuoria ja miten hyvä räpin tulevaisuus tulee olemaan. Ensi vuonna oon todellakin taas mukana.”

Ilo ja pettymys vaihtuvat nopeasti taas keskittymiseen, kun bäkkärillä huudetaan kolmanteen kierrokseen olevan minuutti aikaa. Jiitsei on itsekin yllättynyt omasta suorituksestaan.

”Ihan sama mitä nyt käy, koska oon päässyt jo tähän asti. En pety jos tipun.”

”Sieltä tulee joku Joensuun pullapoika, älä sinä mulle ees koita”

Kolmannella kierroksella livebändin syntetisaattori on vaihtunut ihmissyntetisaattori K-Rinoon, jotka matkii soittimen ääniä mielettömän upeasti omalla äänellään. Battle kovenee ja yleisö mylvii. Jiitsei saa vastustajakseen joensuulaisen Puren, joka nälvii tätä muun muuassa omasta levy-yhtiöstä. Jiitsei antaa kuitenkin takaisin vinoilemalla Puren ulkonäöstä. Minulla ei ole mitään käsitystä, kumpi kilpailija on parempi.

Koska kilpailu on aikataulusta myöhässä, kierrokset käydään nopeasti ja alan tippua kärryiltä siitä, kuka pääsee jatkoon ja kuka tippuu, sillä tulokset eivät enää ehdi ilmestyä bäkkärin seinälle. Ystävälliset kilpailijat selittävät minulle kuitenkin kisan kulkua ja vastailevat typeriinkin kysymyksiini.

Pian selviää, että Jiitsein ensimmäinen RAP SAM -kisa päättyy tähän kolmanteen erään, eli kahdeksan parhaan joukkoon.

”Helkkarin hyvä ensimmäiseksi kerraksi. Kolmas battle meni turhaksi riimien kelailuksi. Jos ois ollu acapella niin oisin antanut turpaan, muttei kannata jossitella.”

Jiitsei lavalla.
Jiitsei lavalla. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti


”Sun tyyli ei oo tarpeeks hc, ja siks tää pokaali lähtee suoraan Espooseen”

Kilpailut jatkuvat vielä muutaman kierroksen kautta finaali- ja pronssipeleihin. Ennakkosuosikkeja tippuu, ja takahuoneessa harmitellaan, miten lavalla räppääjä tipahtaa ja jäätyy aivan täysin. Tuomarit kysyvät välillä neuvoa yleisöltä saaden aikaan mielettömän huutomyrksyn. ”Sä teet sen” –huudot kaikuvat kannustuksena. Lopulta finaalissa ovat vastakkain joensuulainen Pure ja espoolainen MC Toni. Takahuoneessa voittajaksi arvaillaan Tonia, joka on parantanut suoritustaan koko ajan kisan edetessä.

Dj työssään.
Dj työssään. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Jännittää sopivasti, silleen miten pitääkin”, MC Toni hymyilee rauhallisesti ennen lavalle nousua.

Finaalibattlen alkaessa yleisö on aivan liekeissä huutaen oman suosikkinsa nimeä. Battlaajat yrittävät räpätä toisiaan suohon, mutta finaali on minusta erittäin tasaväkinen. Minulla ei ole taaskaan hajua siitä, kumpi vie skabaa. Tuomaristo huudattaa yleisöä, ja MC Toni viskoo juomapullostaan vettä raivoisasti yleisön päälle. Tunnelma on vähintäänkin villi. Finaali päättyy acapellaan, jonka jälkeen yleisö alkaa vaatia uutta acapellaa. Tuomaristo on kuitenkin päätöksessään yksimielinen, ja julistaa voittajaksi MC Tonin. Julkistuksen jälkeen Toni hyppää halailemaan ihmisiä yleisöstä. Bäkkärilläkin ollaan yksimielisiä siitä, että Toni ansaitsi voiton. Melkein kymmenen vuotta räpännyt ja viisi kertaa sm-kisoihin osallistunut Toni on ollut parhaillaan pronssilla, mutta tänä vuonna hän tuli oikeasti voittamaan kisoja.

Rapin sm-kilpailujen voittaja MC Toni.
Rapin sm-kilpailujen voittaja MC Toni. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

”Kirjoitin ilmoittautumislomakkeen lisätietoja –kohtaan tänä vuonna, että oon osallistunut aikaisemmin, mutta tänä vuonna voitetaan.”

Vaikeimman vastustajan MC Toni kokee kohdanneessa toisella kierroksella. Vaikka yleensä on tapana, ettei edellisen vuoden mestari tule seuraavana vuonna kilpailemaan, Toni aikoo kuitenkin puolustaa mestaruuttaan ensi vuonna.

”Radiosoittoon en ehkä halua, mutta teen vielä tämän vuoden puolella omakustannelevyn.”

Freestylerapista kiinnostuneille Tonilla on vain yksi neuvo.

”Pitää vaan räpätä läjäpäin, monta kertaa päivässä ja tunnissa ja koko ajan elämässä”, hän hymyilee.

MC Toni ja Maiju ihastelevat palkintopokaalia.
MC Toni ja Maiju ihastelevat palkintopokaalia. Kuva: Yle/Emmi Kähkönen rap-artisti

Kirjoittaja: Summeri-juontaja Maiju Pellikka
Kuvat: Emmi Kähkönen
Sitaatit otsikoissa ovat poimintoja Rap SM-kisojen osallistujien battleista.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.