Hyppää pääsisältöön

Huippusellisti Pieter Wispelwey soittaa Haydnin konserton RSO:n solistina

Pieter Wispelwey
Pieter Wispelwey Kuva: Benjamin Ealovega pieter wispelwey

Hollantilainen huippusellisti Pieter Wispelwey tulkitsee Haydnin suositun sellokonserton nro 1 RSO:n konsertissa 12.11. Ennakkotiedoista poiketen, konserttia ei johda Bernard Labadie, vaan Douglas Boyd. Hänen johdollaan ohjelmassa on sellokonserton lisäksi otteita Mozartin ja Haydnin oopperoista sekä Haydnin sinfonia nro 96, lisänimeltään ”Ihme”. Kamarimusiikkikonsertissa 16.11. RSO:n käyrätorvistit soittavat ranskalaista musiikkia.

Pieter Wispelwey on tehnyt menestyksekästä uraa niin modernin kuin barokkisellonkin soittajana. Hänen ohjelmistonsa sisältää kaikkea Bachista Schnittkeen, Elliott Carteriin ja aivan uusimpaan musiikkiin. Wispelwey esiintyy säännöllisesti huippuorkestereiden solistina ympäri maailmaa ja pitää soolokonsertteja merkittävimmissä konserttitaloissa. Kuluvalla kaudella hän konsertoi mm. Ranskan kansallisorkesterin, Philharmonia-orkesterin ja Bonnin Beethoven-orkesterin kanssa. Soolokonsertteja hän pitää niin Lontoon Wigmore Hall’ssa kuin Amsterdamin Concertgebouwssa sekä Wienin Konzerthausissa. Kamarimusiikkia Wispelwey soittaa pianistien Cédric Tiberghienin ja Alasdair Beatsonin kanssa. Hän on perustanut myös innovatiivisista konserttiohjelmistaan tunnetun ”quartet-lab” -kvartetin, jonka muita jäseniä ovat viulistit Pekka Kuusisto ja Patricia Kopatchinskaja sekä alttoviulisti Lilli Maijala. Pieter Wispelweyn instrumentti on Giovanni Battista Guadagnini vuodelta 1760.

Douglas Boyd on Musikkollegium Winterthurin ylikapellimestari. Aiemmin hän on toiminut myös Manchester Cameratan musiikillisena johtajana, päävierailijana Coloradon sinfoniaorkesterissa ja London Sinfonia -orkesterissa sekä taiteellisena partnerina Minnesotan St. Paulin -kamariorkesterissa. Boyd on vieraillut johtamassa mm. BBC:n filharmonikkoja, Birminghamin sinfoniaorkesteria, Zürichin Tonhalle -orkesteria, Salzburgin Mozarteum -orkesteria, Detroitin sinfoniaorkesteria sekä Sydneyn sinfoniaorkesteria. Kuluvalla kaudella Boyd vierailee jälleen Detroitissa ja johtaa myös Los Angelesin kamariorkesteria sekä Orchestre National Bordeaux Aquitaine -orkesteria.

Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Ke 12.11. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 6

Douglas Boyd, kapellimestari
Pieter Wispelwey, sello
Mozart: Balettimusiikkia oopperasta Idomeneo
Haydn: Sellokonsertto nro 1
Haydn: L'isola disabitata, alkusoitto
Haydn: Sinfonia nro 96
Liput: 8–32,50 €

Su 16.11. Harjoitussali PAAVO klo 15
KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI
KÄYRÄTORVILLA RANSKALAISITTAIN

Jukka Harju, käyrätorvi
Joszef Hars, käyrätorvi
Tommi Hyytinen, käyrätorvi
Peter Janosi, käyrätorvi
Satu Huuskonen, käyrätorvi
Esa Tukia, käyrätorvi
Jouko Laivuori, piano
Poulenc: Elegia
Gounod: 6 pièces mélodiques originales
Messiaen: Appel interstellaire
Dukas: Villanelle
François Dauprat: Sextuor op. 10, osat
Liput: 8–9,50€

  • Alttoviulun soittaja (tutti)

    Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 28.–29.11.2019.

    Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 28.–29.11.2019.

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.