Hyppää pääsisältöön

M. A. Numminen: Laki Tilastokeskuksesta

Kiinnostavimpia tyylilajeja M. A. Nummisen taiteilijanuralla ovat hänen virallisten ja tieteellisten tekstien päälle tekemänsä sävellykset. Yksi tällainen kuultiin vuonna 1973 suorassa tv-lähetyksessä.

Tilastokeskuksen työntekijät pääsivät Kansalaisten tietolaari -ohjelmassa kysymään johtoportaalta suoraan ja suorana toimistotyöntekijöiden palkkauksesta, koulutuksesta, työolosuhteista, virastodemokratiasta ja tilastoimisesta. Työntekijöiden pyynnöstä tilaisuutta oli saapunut keventämään lauluniekka M. A. Numminen, joka oli valinnut laulunumeroonsa "hyvin vakavaa tekstiä".

Kyseessä oli vuonna 1970 annettu laki Tilastokeskuksesta. Nummisen mukaan kappale jakautui kolmeen osaan, jotka olivat "resitatiivi, shuffle ja jenkka". Ohjelmassa Nummista säesti myöhemmin Suomen tuotteliaimpiin studiomuusikoihin lukeutunut Aaro Kurkela.

Kappaleesta ei löydy mainitaa Suomen Äänitearkiston tietokannasta.

Tietolaatikko

M. A. Numminen herätti pahennusta jo vuonna 1966 laulamalla sukupuolioppaiden tekstejä Jyväskylän kulttuuripäivillä. Kuuluisin Nummisen vastaavanlaisista virka- ja ohjeteksteihin sävelletyistä kappaleista lienee armeijan ohjesääntöön perustuva Jenkka hevosen puhdistamisesta (1967). Numminen on jatkanut vastaavantyylisten laulujen tuotantoa pitkin uraansa. Maininnanarvoisia ovat esimerkiksi Lempäälän tärkeimmät päätökset 1992 ja sosiaali- ja terveysuudistuksen virkatekstistä vuonna 2013 syntynyt Sote-kantaesitys.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto