Hyppää pääsisältöön

M. A. Numminen: Laki Tilastokeskuksesta

Kiinnostavimpia tyylilajeja M. A. Nummisen taiteilijanuralla ovat hänen virallisten ja tieteellisten tekstien päälle tekemänsä sävellykset. Yksi tällainen kuultiin vuonna 1973 suorassa tv-lähetyksessä.

Tilastokeskuksen työntekijät pääsivät Kansalaisten tietolaari -ohjelmassa kysymään johtoportaalta suoraan ja suorana toimistotyöntekijöiden palkkauksesta, koulutuksesta, työolosuhteista, virastodemokratiasta ja tilastoimisesta. Työntekijöiden pyynnöstä tilaisuutta oli saapunut keventämään lauluniekka M. A. Numminen, joka oli valinnut laulunumeroonsa "hyvin vakavaa tekstiä".

Kyseessä oli vuonna 1970 annettu laki Tilastokeskuksesta. Nummisen mukaan kappale jakautui kolmeen osaan, jotka olivat "resitatiivi, shuffle ja jenkka". Ohjelmassa Nummista säesti myöhemmin Suomen tuotteliaimpiin studiomuusikoihin lukeutunut Aaro Kurkela.

Kappaleesta ei löydy mainitaa Suomen Äänitearkiston tietokannasta.

Tietolaatikko

M. A. Numminen herätti pahennusta jo vuonna 1966 laulamalla sukupuolioppaiden tekstejä Jyväskylän kulttuuripäivillä. Kuuluisin Nummisen vastaavanlaisista virka- ja ohjeteksteihin sävelletyistä kappaleista lienee armeijan ohjesääntöön perustuva Jenkka hevosen puhdistamisesta (1967). Numminen on jatkanut vastaavantyylisten laulujen tuotantoa pitkin uraansa. Maininnanarvoisia ovat esimerkiksi Lempäälän tärkeimmät päätökset 1992 ja sosiaali- ja terveysuudistuksen virkatekstistä vuonna 2013 syntynyt Sote-kantaesitys.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto