Hyppää pääsisältöön

M. A. Numminen: Laki Tilastokeskuksesta

Kiinnostavimpia tyylilajeja M. A. Nummisen taiteilijanuralla ovat hänen virallisten ja tieteellisten tekstien päälle tekemänsä sävellykset. Yksi tällainen kuultiin vuonna 1973 suorassa tv-lähetyksessä.

Tilastokeskuksen työntekijät pääsivät Kansalaisten tietolaari -ohjelmassa kysymään johtoportaalta suoraan ja suorana toimistotyöntekijöiden palkkauksesta, koulutuksesta, työolosuhteista, virastodemokratiasta ja tilastoimisesta. Työntekijöiden pyynnöstä tilaisuutta oli saapunut keventämään lauluniekka M. A. Numminen, joka oli valinnut laulunumeroonsa "hyvin vakavaa tekstiä".

Kyseessä oli vuonna 1970 annettu laki Tilastokeskuksesta. Nummisen mukaan kappale jakautui kolmeen osaan, jotka olivat "resitatiivi, shuffle ja jenkka". Ohjelmassa Nummista säesti myöhemmin Suomen tuotteliaimpiin studiomuusikoihin lukeutunut Aaro Kurkela.

Kappaleesta ei löydy mainitaa Suomen Äänitearkiston tietokannasta.

Tietolaatikko

M. A. Numminen herätti pahennusta jo vuonna 1966 laulamalla sukupuolioppaiden tekstejä Jyväskylän kulttuuripäivillä. Kuuluisin Nummisen vastaavanlaisista virka- ja ohjeteksteihin sävelletyistä kappaleista lienee armeijan ohjesääntöön perustuva Jenkka hevosen puhdistamisesta (1967). Numminen on jatkanut vastaavantyylisten laulujen tuotantoa pitkin uraansa. Maininnanarvoisia ovat esimerkiksi Lempäälän tärkeimmät päätökset 1992 ja sosiaali- ja terveysuudistuksen virkatekstistä vuonna 2013 syntynyt Sote-kantaesitys.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto