Hyppää pääsisältöön

Pauliina Haasjoen unennäkö

Kirjailija, runoilija Pauliina Haasjoki
Kirjailija, runoilija Pauliina Haasjoki Kuva: Otava/Tommi Tuomi 20.3.2009

Maa jota ei ole, Unen kaivo, Unet kahlaavat vitkaan jokea ylös...miten hurjan paljon on kirjoitettu unen oudoilta ovilta. Kun runo toistaa unen rakenteita, syntyy vaikeasti määriteltävä mielen ja runon tila, jonka surrealismi puhuttelee meitä kaikkia. Uni yhdistää, jokaisella eri. Viime vuonna ilmestyi runokokoelma joka haarautuu joka aukeamallaan unen poluille:

Miten ilmaan voidaan viitoittaa teitä, valita ilman teistä
se jota kulkea? Kuten laiva ei voi mennä tiettömällä
merellä mielensä mukaan ei mikään kone voi halkoa taivasta
lyhyintä reittiä mistä tahansa minne vain.
Eikä tyhjiöön joutunut alus voi ylittää ainetta, aikaa,
täydellinen tiettömyys ei anna sille kaikkea koko tilaa.

Unen logiikkaa, miten vastaanpanematonta ja ymmärrettävää, miten tuttua kieli ja kaikki mitä sanotaan. Ja sittenkin niin merkillistä. Runo, katkelma, on Pauliina Haasjoen kokoelmasta Hiukset.

Runon ja unen yhteys on enemmän kuin rinnastus. Uni ei ole runo, runo ei ole unta, ja ainakaan se ei ole ”kuin unta”. Runo ei ole jotain uneksuttua ja unessa nähtyä, jotain mikä on puettu sanoiksi. Eikä Hiukset ole mitään unenomaista, ei kuin unta, vaan kuin maailmankaikkeus.

Pauliina Haasjoki näkee kirjoittamansa, koskee ja lennättää näkynsä. Pauliina Haasjoki Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelman vieraana marraskuussa 8.11. 2014.

Myyttien ja unien maailmassa runoja tulkitsevat näyttelijät Mirjami Heikkinen ja Jarmo Heikkinen. Etukäteen toiveita voi lähettää sähköpostilla toive.runot@yle.fi Liittäkää mukaan toivojan nimi ja puhelinnumero

Tämän runon haluaisin kuulla

Yle Radio 1:ssä lauantaina 8.11.2014 klo 19.03

Toimittaja Tarleena Sammalkorpi

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri