Hyppää pääsisältöön

Crohnin tauti – auttaako ruokavalio?

Tommi Sundqvist
Tommi Sundqvist hoitaa Crohnin tautia ruokavaliolla. Tommi Sundqvist Kuva: Yle, Akuutti tommi sundqvist

Yksittäisten ruokien tai tietyn ruokavalion vaikutusta tulehduksellisten suolistosairauksien puhkeamiseen on tutkittu, mutta tulokset ovat ristiriitaisia. Sen sijaan sairautensa hoitoon osa potilaista on saanut apua tarkkaa ruokavaliota noudattamalla. Yksi heistä on kaarinalainen Tommi Sundqvist.

Tommi Sundqvistilla oli jo lapsena selittämättömiä vatsavaivoja. Tommin ollessa 19-vuotias tauti määriteltiin haavaiseksi paksusuolen tulehdukseksi. Myöhemmin diagnoosiksi varmistui Crohnin tauti.

– Pahimmillaan vatsakivut olivat niin hirveät, etten pystynyt edes enää päälläni seisomaan. Ainoa keino, jolla sain vähän hillittyä kipua oli, että minun piti mennä juoksemaan täysillä, muistelee Tommi.

Nuorena Tommi harrasti yleisurheilua jopa SM-tasolla. Välipaloiksi urheilijalle maistui muiden nuorten tapaan niin roskaruoka kuin kaikenlainen makea.

– Olin ennen sokeriholisti, sokeri oli minulle kaikki kaikessa. Tapanani oli ostaa kilo karkkia ja vuokrata leffa, muistelee Tommi.

Suolisto petti lopullisesti

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus ja se voi ilmetä missä tahansa kohtaa ruuansulatuskanavaa, hampaista peräaukkoon. Tavallinen paikka on ohutsuolen loppuosa ja paksusuoli. Sairauden taustalta löytyy mm. ympäristötekijöitä ja perimää. Crohnin tautiin sairastutaan yleensä nuorena ja sairaus on krooninen.

Tommin kohdalla sairaus paikantui ohutsuoleen. Kun suolistovaivat yhä vain pahenivat, tehtiin Tommille lopulta vaativa suolistoleikkaus vuonna 2004.

Leikkaus oli todella hurja juttu, siellä ei mennyt kaikki kuten oletettiin. Sieltä leikattiin noin metri kaksikymmentä ohutsuolta pois, liitettiin yhteen – ja saumakohta petti.

– Leikkaus oli todella hurja juttu, siellä ei mennyt kaikki kuten oletettiin. Sieltä leikattiin noin metri kaksikymmentä ohutsuolta pois, liitettiin yhteen – ja saumakohta petti, Tommi kuvailee.

Leikkaus epäonnistui ja Tommi sai komplikaationa ankaran vatsakalvontulehduksen. Miestä kiidätettiin hätäleikkaukseen ja hengenlähtö oli vain tunneista kiinni. Yllätyksekseen Tommi heräsi nukutuksesta väliaikaisen avannepussin kanssa.

Urheilua aktiivisesti harrastanut Tommi oli heikoimmillaan vain luuta ja nahkaa, paino putosi alle 50 kiloon. Sairaalasta Tommi sai vielä MRSA-sairaalabakteerin. Kun muun lääkityksen lisäksi häätöhoidoksi tarjottiin yhtäaikaisesti kolmea antibioottia, täyttyi miehen mitta.

Uusi alku puhtaalta pöydältä

Tommi Sundqvist ja Heli Mikkola lenkkeilemässä
Tommi Sundqvist ja Heli Mikkola lenkkeilemässä Kuva: Yle, Akuutti lenkkeilijöitä pihlajien katveessa

– Ajattelin, okei, pöytä puhdistetaan kaikesta vanhasta ja tämä tarkoitti nyt myös lääkkeitä, jätin kaikki lääkkeet pois. Motivaatio siihen oli, että olin mennyt näin pitkälle, melkein menetin henkeni ja lääkkeet eivät auttaneet. Enhän voi jatkaa sitä samaa polkua, vaan minun täytyy kokeilla jotain muuta, toteaa Tommi.

Valtava halu olla terve ja pysyä poissa sairaalasta sekä toive saada urheilla vielä joskus pitivät tuolloin vasta 34-vuotiaan Tommin päättäväisenä. Hän alkoi ottaa Heli-vaimonsa kanssa selvää siitä, mikä vaikutus ruokavaliolla on Crohnin taudin hoidossa.

– Kysyin sairaalassa, miten tätä hoidetaan ja vastaus oli: lääkkeillä. Tommi oli ymmärrettävästi turhautunut, kun alkoi tuntua että henki on kyseessä. Selvittelimme itse netistä ja sieltä löytyivät kansainväliset sivustot. Crohnin tauti -potilaita on satoja tuhansia ja yhteinen viesti oli siellä, että tätä ei hoideta niinkään lääkkeillä vaan ruokavaliolla ja tasapainoisilla elämäntavoilla, kertoo Heli Mikkola.

Avuksi vähähiilihydraattinen SCD-ruokavalio

Jätettyään lääkkeet alkoi Tommi noudattaa nk. SCD-ruokavaliota (The Specific Carbohydrate Diet).

– Periaatteessahan se on vähähiilihydraattinen ruokavalio, mutta täysin erilainen kun nykyinen karppaus. Kaikkein vaikeinta oli, kun menee kauppaan ja suurin piirtein tässä on se, mitä saa ostaa sieltä, näyttää Tommi kahden käden sormiaan.

Tommi alkoi syödä pelkkää vihanneslientä ja hieman kypsää porkkanaa. Ruokavalion perustan muodosti omatekoinen jogurtti, jota kypsytettiin 24 tuntia 40 asteisessa uunissa.

Otin teollista suklaata kaksi palaa, kun ajattelin että on pakko saada suklaata. Kävi niin, että alkoi vuotaa verta uudestaan.

– Söin sitä jogurttia kaksi vuotta. Sen jälkeen jokin kehossa kertoi, nyt riittää. Otin teollista suklaata kaksi palaa, kun ajattelin että on pakko saada suklaata. Kävi niin, että alkoi vuotaa verta uudestaan. Oli pakko, ei ollut mitään vaihtoehtoja, Tommi toteaa jogurttikuuristaan.

Puolessa vuodessa Tommi alkoi saada painoaan takaisin. Alkuvuosina Heli teki kaikki ruuat itse.

Heli Mikkola
Heli Mikkola teki alkuun kaikki ruuat itse, jotta Tommin ruokavalio sisältäisi mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Heli Mikkola Kuva: Yle, Akuutti heli mikkola

– Lähdettiin suppeasta ja laajennettiin pikku hiljaa. Ensimmäiseksi vehnäjauhot pois, valkoinen sokeri pois, hiiva pois ja kaikki punainen liha ja virvotusjuomat myös. Hyvin pelkistettyä, puhdasta ravintoa: luonnon jugurttia, banaania, pähkinöitä. Keittelin kermasta ja voista toffeeta, koska hän on aina tykännyt makeasta, kuvailee Heli ruokavaliota.

Ruokavalion laajentamista piti kokeilla pikku hiljaa yksi ruoka-aine kerrallaan. Tommi ja Heli tekevät edelleen mieluiten ruokansa puhtaista raaka-aineista itse turhia lisäaineita välttäen.

– Niin paljon luomua kuin mahdollista. Kaiken kun tekee itse, tietää mitä siinä on, huomauttaa Heli maistellen uunituoretta omenapiirakkaa.

– Tässä on luomukauraa, luomuspelttiä, luomuvoita ja luomumunia. Raakaruokosokeria, joka on sekin luomua ja sitten vielä luomumarjat ja hedelmät – kaikki on luomua.

Ruokavalion osuus Crohnin taudissa epäselvä

Crohnin tauti voi olla lievä, potilas on melko oireeton ja selviää vähäisellä lääkityksellä eikä tarvitse leikkaushoitoja. Osa Crohnin taudeista on hyvinkin vaikeita ja potilasta invalidisoivia ja nykykäsityksen mukaan hoidoksi saatetaan tarvita useita leikkauksia ja monia lääkehoitoja.

Lääketiede pitää yhä kiistanalaisena ruokavalion merkitystä tulehduksellisten suolistosairauksien kuten Crohnin taudin hoidossa. Näin ollen Crohnin tauti -potilaita koskevat samat ravitsemussuositukset kuin muutakin väestöä.

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Heikki Nuutinen
Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Heikki Nuutinen Kuva: Yle, Akuutti heikki nuutinen

– Crohnin taudin hoito on lääkehoito. Hyvin yksiselitteisesti tällä hetkellä paras tieteellinen näyttö on, että lääkehoito on se, millä lähdetään. Ravitsemus on ollut hyvin kiistanalainen asia, on esitetty hyvin monia erinäköisiä ruokavaliohoitoja. Paras näyttö on enteraalisella ruokavaliohoidolla, joka on hyväksytty hoito lapsilla. Tällä hetkellä aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa ei ole saatu riittävää näyttöä siitä, että enteraalisella ravitsemushoidolla on riittävää tehoa Crohnin taudin hoidossa, jotta sillä voisi korvata esimerkiksi kortisonin, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Heikki Nuutinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.
.
– Enteraalinen ravitsemushoito on elementaarisista ravintoaineista koostuva, usein nestemäisessä tai jauhemaisessa muodossa oleva ruokavalio, joka lapsilla usein annetaan nenä-mahaletkun kautta jopa viikkojen ajan. Sitä on kokeiltu myös aikuisilla ja ongelmaksi on muodostunut, että ihmiset eivät tahdo sietää tämän ruokavalion makua. Sillä on osoitettu jonkin verran tehoa. Tutkimustulokset ovat tosin ristiriitaisia eivätkä vielä puolla sen käyttöä lääkehoitoa korvaavana hoitona. Lisähoitona sitä toki voi käyttää, selventää Nuutinen.

Tommin käyttämä SCD-ruokavalio puolestaan on laktoositon, sokeriton ja gluteeniton ja siinä suositaan yksinkertaisia hiilihydraatteja. Tommin lailla monet - joskaan eivät kaikki - tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat ovat huomanneet oireensa helpottuvan SCD-ruokavaliota noudattamalla.

Omenapuu
Omenapuu Kuva: Yle, Akuutti kotimainen omena omenapuussa

– Koska ravitsemuksella todennäköisesti on merkitystä, ei näiden ihmisten havaintoja sovi kiistää. On hieno asia, että jotkin ruokavaliot auttavat kunhan pidetään huoli, että se ruokavalio on riittävän monipuolinen ja sitä pystyy noudattamaan pitkiä aikoja ilman, että ravitsemustilanne kärsii. Minkään yksittäisen ruokavalion nimeen ei tällä hetkellä voida kuitenkaan vannoa. Esimerkiksi mainitsemasi ruokavalion ei ole voitu osoittaa olevan ratkaisun avain. Mutta yksilötasolla voi toimia, Heikki Nuutinen toteaa.

– Jos potilas kokee, että oireet helpottuvat niin hyvä asia. Täytyy myös oireiden lisäksi katsoa, helpottuuko sairauden kliininen kulku esimerkiksi endoskopiatutkimuksissa ja kuvantamistutkimuksissa kuten magneettikuvauksissa, onko siihenkin saatu vaikutusta. Nykyään paljolti ajatellaan, että pitää katsoa oireiden yli myös limakalvon paranemiseen, muistuttaa Nuutinen.

– Odotellaan, uskon että tulevaisuus tuo lisätietoa ravitsemuksen ja suoliston bakteerikannan, elimistön puolustusreaktion yhteispelistä. Se saattaa avata uusia mahdollisuuksia myös ravitsemuksen kautta hoitaa potilaita, päättää Nuutinen.

Tommin suolisto voi nyt hyvin

Tänä päivänä Tommi Sundqvist pelaa jälleen jääkiekkoa, sulkapalloa, harrastaa vapaasukellusta, aikidoa, CrossFitiä ja kuntosalia. Takana on jo vuosia lääkkeetöntä aikaa. Hän pitää sairautensa kurissa ruokavalion avulla ja elää muutenkin terveellisesti. Hän uskoo vakaasti korkeisiin D-vitamiinimääriin.

Heli Mikkola ja Tommi Sundqvist syövät omppuja pihallaan.
Heli Mikkola ja Tommi Sundqvist syövät omppuja pihallaan. Kuva: Yle, Akuutti tommi sundqvist

– Tulehdusarvot ja kalprotektiiniarvot ovat hieman koholla, mutta olo on erittäin hyvä vaikka ei ole lääkitystä tällä hetkellä.

Tämä on ollut minun ratkaisuni ja olen ollut tyytyväinen. On mahdotonta sanoa, sopiiko tämä kaikille muille, mutta minulle tämä on sopinut täydellisesti.

Jokaisen Crohnin tautia sairastavan tilanne on yksilöllinen ja Tommi kannustaakin kohtalotovereitaan käymään asioita läpi lääkärin kanssa.

– Tämä on ollut minun ratkaisuni ja olen ollut tyytyväinen. On mahdotonta sanoa, sopiiko tämä kaikille muille, mutta minulle tämä on sopinut täydellisesti. Eihän tämä ole helpolla tullut, vaan se on ollut suuri kantapääkoulu, hyvin opettavainen ja todella palkitseva. En ala murehtia, mitä mahdollisesti tapahtuu huomenna. Elän tänään, summaa Tommi.

Asiantuntija: HEIKKI NUUTINEN, LL, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, TYKS

Toimittaja: LEA FROLOFF

SCD-ruokavalio
Käypä hoito - Crohnin tauti

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta. Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutin omalääkäri risto laitila
Lonkan metallinen tekonivel
Lonkan metallinen tekonivel Kuva: Yle, Tero Kyllönen. tekonivel
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa.
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa. Kuva: Yle, Akuutti tommi vasankari
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi
Kommentit