Hyppää pääsisältöön

Ebolaan on varauduttu suomalaissairaaloissa jo pitkään

Sairaanhoitaja ebolan hoitoon tarkoitetussa suojapuvussa.
Suojavaatteiden pukemista ja riisumista on opeteltu paljon suomalaissairaaloissa. Sairaanhoitaja ebolan hoitoon tarkoitetussa suojapuvussa. Kuva: Yle, Akuutti ebola

Epidemiaksi yltynyt ebolavirus uhkaa Länsi-Afrikassa jopa yli miljoonan ihmisen henkeä. Sairastumisia on ollut myös länsimaissa, sillä tartunnan jälkeen virus itää kahdesta päivästä kolmeen viikkoon ennen oireiden alkamista. Suomen ensimmäinen ebolaepäily osoittautui aiheettomaksi marraskuun alussa, mutta tartuntojen uhkaan on varauduttu sairaaloissa jo paljon aiemmin.

Oulun yliopistollisen sairaalan infektioylilääkärin Hannu Syrjälän mukaan varautuminen ebolaan sairastuneiden potilaiden vastaanottamiseen on vaatinut kuukausien työn: hoitoketjujen hiontaa, laitehankintoja ja koulutusta. Mahdollisten ebolaa sairastavien potilaiden verinäytteet käsitellään erillään muista näytteistä. Erityistä huomioita on kiinnitetty myös sairaanhoitajien suojavaatteiden pukemisen ja riisumisen opastamiseen.

Suurimmassa tartuntavaarassa ovat Länsi-Afrikassa työskentelevät sairaanhoidon ammattilaiset. Nyt Länsi-Afrikassa leviävän epidemian alkuvaiheen perusteella tiedetään, että virus tarttuu erityisesti eritteiden ja veren välityksellä. Vain pieni osa ebolapotilaiden lähiomaisista on Syrjälän mukaan saanut tartunnan, vaikka he olisivat asuneet samoissa tiloissa.

Infektioylilääkäri Hannu Syrjälä.
Infektioylilääkäri Hannu Syrjälä Infektioylilääkäri Hannu Syrjälä. Kuva: Yle, Akuutti ebola

– He jotka eivät ole olleet tekemisessä potilaan eritteiden kanssa, eivät ole sairastuneet. On avainkysymys kohdataanko verta tai eritteitä, Syrjälä sanoo.

Suomessa ebolapotilaan ennuste on erilainen

Ebolaviruksen aiheuttamaan infektioon menehtyneet potilaat ovat kuolleet käytännössä nestehukkaan. Syynä ovat ripuli ja oksentaminen, jotka aiheuttavat ebolapotilaille viiden, jopa kymmenen litran nestehukan vuorokaudessa. Länsi-Afrikassa jopa seitsemän kymmenestä sairastuneesta on kuollut ebolainfektioon. Esimerkiksi Suomessa ebolapotilaan ennuste on tyystin erilainen, sillä nesteytys- ja tehohoito ovat nopeasti saatavilla.

– Noin suuren nestehukan korvaaminen niissä Länsi-Afrikan olosuhteissa on ollut hyvin vaikeaa. Siellä ei ole ollut niitä resursseja mitä meillä on käytettävissä, Syrjälä muistuttaa.

Ebolapotilaan hoitoa Länsi-Afrikassa
Ebolapotilaan hoitoa Länsi-Afrikassa ebola

Syrjälän mukaan ebolainfektio on hoidettavissa siinä missä muutkin vakavat infektiot. Suomessa sairastuneen ebolapotilaan tila on vakava, mutta ennuste hyvä. Tarvittaessa potilaan elintoimintoja tuetaan kriittisen vaiheen yli.

– Useimmat länsimaissa sairastuneet ovat parantuneet taudista.

Ebolan alkuvaiheen oireet eivät eroa muista infektiosairauksista. Sairaus alkaa kovalla kuumeella, päänsäryllä ja lihaskivulla. Tyypillisesti tätä seuraa ruokahaluttomuus, mahakivut sekä oksentelu ja ripuli. Länsi-Afrikassa työskentelevillä suomalaisilla hoitajilla ja avustusjärjestöjen työntekijöillä on selvät ohjeet siltä varalta, että he epäilevät saaneensa tartunnan. Muille Syrjälä painottaa, että ebola-alueilla matkustaneiden ei tule missään nimessä mennä päivystysasemalla, jos havaitsee itsessään näitä oireita.

– Ennen päivystykseen tormaamista täytyy ottaa sinne puhelimitse yhteyttä, jolloin neuvotaan turvallisin reitti.

Asiantuntija: HANNU SYRJÄLÄ, ylilääkäri, Infektioiden torjuntayksikkö, Oulun yliopistollinen sairaala.

Toimittaja: JUHA-PEKKA HONKANEN

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta. Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutin omalääkäri risto laitila
Lonkan metallinen tekonivel
Lonkan metallinen tekonivel Kuva: Yle, Tero Kyllönen. tekonivel
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa.
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa. Kuva: Yle, Akuutti tommi vasankari
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä