Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Foo Fightersin piti luoda Austinin studio lähes tyhjästä

Foo Fighters - Sonic Highways, 3. jakso.
Foo Fighters - Sonic Highways, 3. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu sonic highways

Yle Teeman Foo Fighters: Sonic Highways -sarjan neljännessä jaksossa siirrytään nauhoittamaan uutta kappaletta Teksasin Austiniin. yle.fi/musiikki haastatteli bändin basistia Nate Mendeliä, joka kertoi enemmän Austin City Limitsin teknisistä haasteista.

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Austinissa on siis tarkoitus äänittää Foo Fightersin uuden albumin Sonic Highwaysin neljäs kappale What Did I Do? / God As My Witness. Levyn teossa on päästy puoleen väliin ja meno on ollut vauhdikasta studioiden koko ajan vaihtuessa toisiin. Nopean tahdin voisi kuvitella luovan bändille jonkinlaisia paineita, mutta Foo Fightersin basisti Nate Mendel on toista mieltä.

“Rehellisesti sanoen, se oli vähiten haastava juttu projektissa. Biisit oli kirjoitettu jo ennen kuin menimme studioon. Tiesimme siis mitä tulemme äänittämään. Kun joka jakson lopuksi kuvattiin kaupungissa äänitetty kappale videolle, piti kappaleen olla jo alunperin todella valmis. Haastavinta taas oli Davella (Grohl) keksiä mistä hän biiseissä laulaa. Hän päätti laulaa näistä eri kaupungeista ja pohjasi sanoituksensa niissä tehtyihin haastatteluihin, joita eri muusikoiden kanssa teki. Se oli hankalaa. Itse musiikki taas ei ollut.”

Vaikka studioiden vaihtuminen ei juurikaan tuottanut vaikeuksia bändille, siitä muodostui kyllä lisää työtä Foo Fightersin taustavoimille. ”Se oli siis enemmänkin vain tekninen haaste äänittäjälle James Brownille ja tuottajalle Butch Vigille. Heidän tehtävänsä oli saada albumi kuulostamaan yhtenäiseltä. Me halusimme, että levy on rosoinen sekoitus erilaisia ääniä, mutta että siinä on melko yhdenmukainen kokonaissoundi. Jamesilla ja Butchilla oli siis melkoinen homma kasata tekniikka sopivaan kuntoon joka studiossa, että tämä saavutettiin.”

Austin City Limits

Vuodesta 1974 asti esitetty musiikkiohjelma Austin City Limits on iso osa kaupungin mottoa, jonka mukaan Austin on maailman elävän musiikin pääkaupunki (Live Music Capital of the World). Aluksi ohjelmassa taltioitiin paikallisia artisteja, mutta nykyään lavalle nousevat maailmantähdet laidasta laitaan. ACL pyörii Yhdysvaltojen julkisen palvelun televisioverkossa ja sitä on nauhoitettu suurimman osan ajasta (1976-2010) Teksasin Yliopiston kampuksella studiossa 6A. Nykyisin ACL kuvataan Moody Teatherissa.

Austiniin piti tavallaan siis tehdä studio alusta asti. Se oli erityinen tekninen haaste juuri äänittäjälle ja tuottajalle.

Legendaarinen tv-studio toi Foo Fightersin biisin nauhoitukseen myös aivan omanlaiset haasteensa. ”Parissa tilanteessa projektin aikana studio piti itse asiassa kasata kokoon lähes tyhjästä, kun kaikki äänityspaikat eivät olleet edes studioita. Austinissa äänitimme Austin City Limitsissä ja sinne piti tavallaan siis tehdä studio alusta asti. Se oli erityinen tekninen haaste juuri äänittäjälle ja tuottajalle.”

Foo Fighters nauhoitti What Did I Do? / God As My Witness -kappaleensa nimenomaan ACL:n vanhassa kuvauspaikassa, eli studiossa 6A. Yhtye oli vieraillut siellä ohjelman kuvauksissa viimeksi vuonna 2008.

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Lue lisää Chicagon Electrical Audio Studiosista täältä.

Lue lisää Nashvillen jaksosta täältä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua