Hyppää pääsisältöön

Hurjapää Artsi Nyqvistin ura oli täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Arto "Artsi" Nyqvist muistetaan temppuilustaan moottoripyörän selässä ja roikkumisesta sen perässä puukengät jalassa sauhuten. Mies pääsi otsikoihin hyppättyään Lahden pikkumäestä rättisitikkalla. Harva kuitenkaan muistaa, että Nyqvistin uralle mahtuu myös Ylen Ison Pajan rodeokilpailun voitto.

Jo nuorena moottoripyöräilyn aloittanut Nyqvist ajoi ensin motocross- ja maantieajokilpailuita. Eräässä kilpailussa hän kuitenkin päätyi ajamaan takaperin ja suoritti kilparadalla vaaditun hypyn selkä menosuuntaan ajaen. Lajiliitto ei tempusta pitänyt ja Nyqvist menetti kilpailulisenssinsä vuonna 1978.

Varsinainen ura moottoripyöräakrobaattina alkoi, kun Nyqvist temppuili huvikseen moottoripyörällään kilpa-ajotapahtuman yhteydessä. Temput keräsivät suosiota ja Nyqvist tajusi löytäneensä uuden uramahdollisuuden.

1980-luvulla Nyqvist työllisti itseään stunt-ajajana eri elokuvissa. Vuonna 1993 mies vieraili tuliterässä ja vastavihityssä Ylen Isossa Pajassa Pasilassa, kun Pellit auki -ohjelmassa ruodittiin amerikkalaisuutta sekä Yhdysvalloista levinnyttä show-kulttuuria. Nyqvist päräytti sisään Isoon Pajaan moottoripyörällään ja osallistui ohjelman lopussa miteltyyn rodeokilpailuun, jonka hän voitti varsin ylivoimaisesti.

Nyqvistin tunnetuimpia ohjelmanumeroita oli niin sanottu "puukenkätemppu", jossa mies raahasi itseään moottoripyörän perässä puukengät jalassa seisten. Idea temppuun oli syntynyt sattumalta ja poliisien avustuksella. Tämän mies paljasti Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2012.

Hurjapäätemput tuolloin jo jättänyt Nyqvist muisteli Nybergin haastattelussa myös Euroopan kiertelyään Sleepy Sleepers -yhtyeen kanssa sekä rämäpäistä hyppyään rättisitikalla Lahden hyppyrimäestä. Haastattelun ohessa nähtiin kuvamateriaalia miehen 1980-luvun moottoripyöräesityksestä. Haastatteluvuonna Nyqvist oli siirtynyt takaisin motocrossin pariin ja toimi valmentajana nuorille lahjakkuuksille.