Hyppää pääsisältöön

Hurjapää Artsi Nyqvistin ura oli täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Arto "Artsi" Nyqvist muistetaan temppuilustaan moottoripyörän selässä ja roikkumisesta sen perässä puukengät jalassa sauhuten. Mies pääsi otsikoihin hyppättyään Lahden pikkumäestä rättisitikkalla. Harva kuitenkaan muistaa, että Nyqvistin uralle mahtuu myös Ylen Ison Pajan rodeokilpailun voitto.

Jo nuorena moottoripyöräilyn aloittanut Nyqvist ajoi ensin motocross- ja maantieajokilpailuita. Eräässä kilpailussa hän kuitenkin päätyi ajamaan takaperin ja suoritti kilparadalla vaaditun hypyn selkä menosuuntaan ajaen. Lajiliitto ei tempusta pitänyt ja Nyqvist menetti kilpailulisenssinsä vuonna 1978.

Varsinainen ura moottoripyöräakrobaattina alkoi, kun Nyqvist temppuili huvikseen moottoripyörällään kilpa-ajotapahtuman yhteydessä. Temput keräsivät suosiota ja Nyqvist tajusi löytäneensä uuden uramahdollisuuden.

1980-luvulla Nyqvist työllisti itseään stunt-ajajana eri elokuvissa. Vuonna 1993 mies vieraili tuliterässä ja vastavihityssä Ylen Isossa Pajassa Pasilassa, kun Pellit auki -ohjelmassa ruodittiin amerikkalaisuutta sekä Yhdysvalloista levinnyttä show-kulttuuria. Nyqvist päräytti sisään Isoon Pajaan moottoripyörällään ja osallistui ohjelman lopussa miteltyyn rodeokilpailuun, jonka hän voitti varsin ylivoimaisesti.

Nyqvistin tunnetuimpia ohjelmanumeroita oli niin sanottu "puukenkätemppu", jossa mies raahasi itseään moottoripyörän perässä puukengät jalassa seisten. Idea temppuun oli syntynyt sattumalta ja poliisien avustuksella. Tämän mies paljasti Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2012.

Hurjapäätemput tuolloin jo jättänyt Nyqvist muisteli Nybergin haastattelussa myös Euroopan kiertelyään Sleepy Sleepers -yhtyeen kanssa sekä rämäpäistä hyppyään rättisitikalla Lahden hyppyrimäestä. Haastattelun ohessa nähtiin kuvamateriaalia miehen 1980-luvun moottoripyöräesityksestä. Haastatteluvuonna Nyqvist oli siirtynyt takaisin motocrossin pariin ja toimi valmentajana nuorille lahjakkuuksille.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto