Hyppää pääsisältöön

LuxLeaks 2014: Jättivuoto paljastaa EU:n veroparatiisin

MOT:n haltuunsa saamat vuodetut asiakirjat paljastavat, miten Euroopan unionin jäsenmaa Luxemburg on jo vuosia tehtaillut salaisia ennakkosopimuksia verotuksesta suuryritysten kanssa. Sopimusten avulla yritykset ovat välttyneet maksamasta veroja miljardien eurojen edestä.

Ikea, Pepsi ja Amazon ovat vain muutama niistä 340 ylikansallisesta yhtiöstä, jotka ovat tehneet salaisia sopimuksia Luxemburgin veroviranomaisten kanssa vuosina 2002–2010.

Kansainvälisen tutkivan journalismin ryhmä ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) on saanut haltuunsa 28 000 sivua asiakirjoja, jotka ensimmäistä kertaa kuvaavat yksityiskohtaisesti, miten yksi maailman suurimmista tilintarkastusyhtiöistä PricewaterhouseCoopers on auttanut suuryrityksiä vähentämään verolaskujaan käyttämällä hyväksi Luxemburgin verolainsäädännön porsaanreikiä.

Ensimmäistä kertaa pääsemme näkemään sisältä päin, miten Luxemburg käyttäytyy kuin veroparatiisi― Richard Brooks

”Ensimmäistä kertaa pääsemme näkemään sisältä päin, miten Luxemburg käyttäytyy kuin veroparatiisi”, sanoo entinen verontarkastaja Richard Brooks.

Brooks on kirjoittanut useita kirjoja veroparatiiseista.

”Tämä on fantastista”, Brooks kuvailee vuotoa.

"Yritysten tilinpäätöksistä pystyy näkemään verojärjestelyiden lopputuloksen, mutta niistä ei näe, miten verojen välttely tehdään. Nämä salaiset sopimukset näyttävät tarkkaan koko mekanismin.”

Vaikka Luxemburgin virallinen yritysveroprosentti on 29, yritykset pääsevät eri järjestelyiden kautta lähelle nollaveroa.

”Kaikkien pitää olla huolissaan, jos maailmanlaajuisesti veropohjat rapautuvat. Jos veroja ei saada kerättyä, tällaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei voida ylläpitää”, vero-oikeuden professori Marjaana Helminen sanoo.

Lähipäivinä 30 tiedotusvälinettä 26 maasta julkaisee juttuja, jotka perustuvat salaisiin veroasiakirjoihin. Vuodetusta materiaalista löytyy myös tunnettuja suomalaisyrityksiä, joista MOT kertoo lähemmin maanantaina.

MOT: Veroista viis – Luxemburg fiksaa
Esitetty TV1:ssä maanantaina 10.11.2014.

Lisää aiheesta

MOT:n Luxemburg-paketti

Lue myös

Kommentit