Hyppää pääsisältöön

Marja Korhonen halusi elää nyt ja huomenna, ei eilen

Riitta Degerholmin vuonna 1972 ohjaama dokumentti piirtää syvän mutta humoristisen, kohteensa näköisen kuvan näyttelijä Marja Korhosesta. Ohjelmassa nähdään myös hersyviä otteita Korhosen koomikonkyvyistä.

Marja Korhonen (1924–2014) vastaa Degerholmin kysymyksiin avoimesti ja suoraan. Punnittujen ajatusten kuvituksena nähdään Korhosen arkea teatterissa. Millaisin aineksin tullaan hyväksi näyttelijäksi? Miten rooli luodaan? Voivatko koti ja työ oikeasti olla tasapainossa?

Elettiin politisoituneita aikoja. Korhosta ilmiö harmitti: jo jonkin aikaa oli vaadittu olemaan poliittisempi kuin olikaan. Sitoutumattomuutta pidettiin passiivisuutena, "mänttipäisyytenä".

Korhonen tunnettiin erinomaisena koomikkona. Hyvän viihteen hän määrittelee sellaiseksi, jossa on "alla asia". "Ettei se ole sellaista entistä." Heti perään hän toteaa "itserakkaana" ihmisenä nauravansa eniten itselleen ja sitten miehelleen Helge Heralalle. "Heti paikalla kun otan tosissani niin sitten onkin asiat huonosti." Todisteena tästä näemme hervottoman dramatisoinnin Korhosen ja Heralan tehokkaasta arki-iltapäivästä.

Ammattinsa varjopuoliksi näyttelijä luettelee itsekeskeisyyden, kilpailevan yksilökeskeisen näyttelemisen — "kaiken sen, mitä vastaan nyt koulutetaan". Ohjelmantekohetkellä Korhonen opetti teatterikoulussa improvisaatiota kuudetta vuotta. Näemme otteen hänen tunniltaan, oppilaina ovat Sinikka Sokka, Antti Aro, Juhani Kouki ja Eeva-Riitta Salo.

Itsessään hän sanoo vahvistuneen entisestään halun muuttua. Saman piirteen hän oli aiemmin laskenut heikkoudekseen. "Mä haluan, että minuun vaikutetaan. Mutta näin vanhana on jo valinnanmahdollisuuksia, kenen tai minkä antaa vaikuttaa itseensä", 48-vuotias näyttelijä sanoo. "Mä haluan elää nyt ja huomenna, enkä eilen."

Henkilökuvan lomassa nähdään sketsit, missä Korhonen esittää muotialan edustajaa, maatalon emäntää, kilpahiihtäjää sekä rouvaa tuuletusparvekkeella. Tekijänoikeussyistä ohjelmasta voidaan julkaista Elävässä arkistossa vain otteita.

Lue lisää:

Marja Korhonen ruusu suussaan Tuttu Juttu -ohjelmassa Timo Koivusalon haastattelussa.

Marja Korhonen — Noita Nokinenä ja itsetunto-ongelmat

Näyttelijä Marja Korhosella (1924–2014) oli osansa monen tulevan teatterintekijäpolven töissä. Noita Nokinenän ja Ilkamien sketsien lisäksi moni muistaa hänet taitavana improvisaatio-opettajana. Päivi Istala haastatteli Korhosta vuonna 2006 Viikon taiteilijana. Korhosen huumorintajua ja itseironiaa ei ollut aika nakertanut, vaikka niiden takaa löytyi jo lapsena haavoittunut itsetunto.

Lue lisää:

Noita Nokinenä seikkaili radiossa etenkin juhlapyhinä, myös juhannuksina

Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo.

Keskustele