Hyppää pääsisältöön

Mies toisesta maailmasta

David Bowie elokuvassa Mies toisesta maaimasta. Ohjaus Nicolas Roeg.
David Bowie elokuvassa Mies toisesta maaimasta. Ohjaus Nicolas Roeg. Kuva: Yle Kuvapalvelu mies toisesta maailmasta

"Tuo muukalainen kaukaa takaa Linnunradan..." David Bowie esittää avaruudesta tipahtavaa muukalaista Nicolas Roegin kulttielokuvassa.

Elokuva Mies toisesta maailmasta (The Man Who Fell to Earth, 1976) alkaa törmäyksellä Maahan. Maahan pakkolaskun tekevää, kaukaiselta planeetalta saapuvaa muukalaista esittää vaikuttavasti David Bowie.

Nicolas Roegin omituinen scifi-ohjaus on syystä kohonnut kulttielokuvien joukkoon. Sitä seuraa välillä suorastaan suu auki ihmetyksestä. Suuri merkitys on pääosan esittäjällä: kokaiinikoukussa ollut Bowie on myöhemmin muistellut tunteneensa kuvausten aikoihin itsensä yhtä oudoksi muukalaiseksi kuin roolihahmonsa.

Alun perin Bowien piti myös säveltää elokuvan musiikki, mutta kesken kaiken säveltäjäksi vaihdettiin The Mamas & The Papas -yhtyeestä tunnettu John Phillips. Bowien musiikilliset ideat päätyivät sen sijaan uraauurtavalle Low-levylle, jonka kansikuvakin on peräisin Roegin elokuvasta.

Surrealismia, fantasiaa, scifiä, seksuaalisuutta ja yhteiskuntakritiikkiä yhteen nivovasta elokuvasta esitetään aiempaa täydellisempi versio.

Restauroitu Mies toisesta maailmasta sai Teemalla ensiesityksensä avaruusmiehille omistetussa Teemalauantaissa maaliskuussa 2014. Silloin sen parina oli David Bowien pojan Duncan Jonesin ohjaama moderni tieteiselokuva Kuu (The Moon, 2009).

Bowien hylätty soundtrack: lue lisää David Bowiesta ja Mies toisesta maailmasta -elokuvan musiikista.

  • Mies toisesta maailmasta (The Man Who Fell to Earth), Britannia 1976. Ohjaus Nicolas Roeg. Pääosissa David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry. (16)
David Bowie elokuvassa Mies toisesta maaimasta. Ohjaus Nicolas Roeg.
David Bowie elokuvassa Mies toisesta maaimasta. Ohjaus Nicolas Roeg. Kuva: Yle Kuvapalvelu mies toisesta maailmasta
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa