Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri verenluovutuksessa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila luovuttaa verta. Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutin omalääkäri risto laitila

Akuutin omalääkäri Risto Laitila on saanut paljon kysymyksiä verenluovutuksesta. Niinpä Laitila lähtee toimittaja Mikko Penttilän kanssa luovuttamaan verta ja selvittämään vastauksia Veripalvelun vastaavalta lääkäriltä, Johanna Castrenilta.

Kelpaako yli 66-vuotias verenluovuttajaksi?

Yli 66-vuotias voi luovuttaa verta vain siinä tapauksessa, että edellisestä verenluovutukseta on aikaa alle kaksi vuotta. Uutena luovuttajana verenluovutuksen voi aloittaa korkeintaan 59-vuotiaana. Uudeksi luovuttajaksi katsotaan myös ne henkilöt, jotka ovat luovuttaneet verta edellisen kerran ennen vuotta 1995.

Aktiivisten verenluovuttajien ikärajaa on nostettu viime vuonna. Aktiiviset verenluovuttajat voivat jatkaa luovutusta, kunnes täyttävät 71 vuotta. Aktiivinen luovuttaja tarkoittaa henkilöä, joka on käynyt luovuttamassa verta viimeisen kahden vuoden sisällä. Kahden vuoden sisällä luovuttaneiden, aktiivisten luovuttajien ryhmä on Euroopassa otettu käyttöön kuvaamaan luovuttajia, joiden elimistö on tottunut luovutukseen ja joilla on tuore kokemus luovutuksesta. Vastaava toimintamalli on käytössä muissakin EU-maissa.

Estääkö verenpaine- tai kolesterolilääkitys verenluovutuksen?

Yleensä ei. Ennen näin kyllä oli, mutta nykyään pelkkä lääkitys sinällään ei luovutusta estä. Jos on sairastanut tai sairastaa jotakin vakavaa sydän- ja verisuonitautia ja sitten käyttää näitä lääkkeitä, ei verta saa luovuttaa. Esimerkiksi sepelvaltimotauti ja aivoverenkierronhäiriö ovat tällaisia sairauksia. Itse lääkitykseen luovutuskielto ei kuitenkaan liity. Jos siis käyttää verenpaine- tai kolesterolilääkkietä ennaltaehkäisevästi, voi verta kyllä luovuttaa.

Voiko verensiirron tai ison leikkauksen jälkeen vielä luovuttaa verta?

Kyllä voi, tietyin ehdoin. Ison leikkauksen jälkeen voi luovuttaa verta, kun on kunnolla toipunut. Karkeasti voisi sanoa, että isojen leikkausten jälkeen pitää odotella vähintään neljä kuukautta.

Verensiirrossa on sama periaate, pitää siis olla toipunut siitä, mikä verensiirron sitten onkaan aiheuttanut. Lisäksi veri pitää olla saatu Pohjoismaissa. Jos on saanut verta Pohjoismaiden ulkopuolella, on luovuttajan ura ohi. Tämän rajoituksen taustalla on leveä turvamarginaali, joka on luotu muun muassa sellaisten tapausten jälkeen, jossa verensiirron välityksellä tarttui hullun lehmän taudin ihmismuunnosta Iso-Britanniassa.

Kuinka usein verta voi käydä luovuttamassa?

Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein.

Kannattaa käydä tekemässä verenluovuttajatesti osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Lisätietoa saa myös ilmaisesta luovuttajainfosta 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). Sähköpostilla kysymyksen voi lähettää osoitteeseen verenluovutus@veripalvelu.fi

Juttua muokattu 6.11.2014. Verenluovutuksen ikärajoja tarkennettu.

Asiantuntija: JOHANNA CASTREN, Veripalvelun vastaava lääkäri

Lisää ohjelmasta

Lonkan metallinen tekonivel
Lonkan metallinen tekonivel Kuva: Yle, Tero Kyllönen. tekonivel
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa.
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kävelee portaissa. Kuva: Yle, Akuutti tommi vasankari
Tommi Sundqvist
Tommi Sundqvist Kuva: Yle, Akuutti tommi sundqvist
Kommentit