Hyppää pääsisältöön

Onko suomalaisen suurin riesa sisu, sisututkija Emilia Lahti?

Rockyhtye Tiisu laulaa, että suomalaisen suurin riesa on sisu. Sisusta väitöskirjaa tekevä tutkija Emilia Lahti ei ole täysin samaa mieltä asiasta. Sisua voi olla monenlaista, hyvää ja huonoa.

Emilia Lahti

Sana sisu liitetään usein suomalaiseen katajaiseen kansaan. Sisulla on viitattu myös äkäiseen luonteeseen. Onko suomalaisen suurin riesa sisu, sisututkija Emilia Lahti?

- Sisussa on monta eri puolta. Ne voivat olla hyviä tai huonoja. Se riippuu siitä, miten sitä käyttää. Tietyissä tilanteissa se voi olla riesa tai valtava rakentava voima, Lahti kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

Monesti sisu liitetään urheilusankareihin tai esimerkiksi sotaveteraaneihin. Sisututkijan mielestä suomalaisten pitäisi olla ylpeämpiä myös arkisisusta.

- Suomalainen arkisisu ei saa aina ansaitsemaansa kunniaa. Suomalaisilla on monesti sellainen asenne, että nämä asiat nyt vain kuuluu tehdä. Kasvamme sellaiseen asenteeseen.

Lahden mukaan suomalaisten ei kannata omia sisua, vaikka siitä saakin olla ylpeä. Kun sinnikkyys loppuu, niin sisu astuu peliin. Se on ekstra voimavara.

- Käsitteenä sisu on erittäin suomalainen ja meillä on käsitetasolla etuoikeus siihen. Maailmalla on kyllä monia esimerkkejä siitä, miten äärimmäiset vastoinkäymiset on käännetty voitoksi. Jos halutaan saada rauhaa aikaan, niin se ei varmasti tapahdu luomalla raja-aitoja. Me voimme Suomesta viedä sisun käsitettä maailmalle, Lahti kommentoi.

Onko sisu kadonnut suomalaisista? Kuuntele koko haastattelu alta.

Katso Tiisu-yhtyeen Suomalaisen suurin riesa on sisu -musavideo alta.