Hyppää pääsisältöön

Luolasto

Alma Pöysti ja Martti Suosalo näytelmässä Luolasto
Alma Pöysti ja Martti Suosalo Alma Pöysti ja Martti Suosalo näytelmässä Luolasto Kuva: Timo Teräväinen luolasto

Rauhanhäiritsijät tunkeutuvat maan ytimeen Laura Ruohosen näytelmässä, jossa käsitellään melkein ikuisuusasioita.

Teema tarjoaa katsojille eturivin paikan Kansallisteatterin Luolasto-näytelmään. Laura Ruohosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian. Se kattaa huikean ajanjakson ihmisen alkukodista kauas tulevaisuuteen. Kuinka estämme 50 000 vuotta jälkeemme syntyviä avaamasta kiellettyä ovea, jonka taakse piilotimme vaarallisimman, mitä meillä on?

Ydinjätteen loppusijoituspaikkaan maan alle vartijaksi palkattu entinen merimies ei tiedä, johtuvatko ruumiin oudot oireet säteilystä, väärästä ruokavaliosta vai aiheuttaako ne myyttistä luolamaalausta jahtaava naisarkeologi. Nuori tutkija on päättänyt yksin nostaa Suomen muinaistutkimuksen alennustilastaan. Kumpikin janoaa elämäänsä intohimoa ja rakkautta - kunhan se ei häiritse omaa päivärytmiä.

Kun Luolastosta löytyy muinainen maalaus, kaivoskuiluissa alkaa liikkua outoa ja levotonta väkeä. Muutoksen kourissa kukin käyttää niitä keinoja kuin pystyy selvitäkseen hengissä. Lopulta pelko, rakkaus ja itsesuojeluvaisto törmäävät ennennäkemättömin seurauksin.

Väkevän mielikuvituksellinen näytelmä kertoo ihmiskunnan historian massiivisimmasta kokeesta, jossa olemme kaikki mukana.

Ruohonen on maamme kansainvälisesti menestyneimpiä näytelmäkirjailijoita ja Kansallisteatterin kotikirjailija. Martti Suosalo ja Alma Pöysti tekevät Luolaston päärooleissa Kansallisteatterin debyyttinsä.

Luolasto Kansallisteatterin sivuilla

  • Luolasto. Ohjaus: Laura Ruohonen. Tv-ohjaus: Juha Rosma. Rooleissa Emilia Kokko, Markku Maalismaa, Petri Manninen, Sari Mällinen, Helmi-Leena Nummela, Heikki Pitkänen, Alma Pöysti, Katja Salminen ja Martti Suosalo.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa