Hyppää pääsisältöön

Noin viikon uutiset: Huumoria uutisista stand upin rytmillä

Noin viikon uutiset -sarjan ankkuri Jukka Lindström
Noin viikon uutiset -sarjan ankkuri Jukka Lindström Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jukka Lintinen noin viikon uutiset

Noin viikon uutiset on huumorilla tuoreita uutisaiheita käsittelevä sarja, jonka vetäjänä toimii mm. YleX Etusivu –radio-ohjelmasta ja Yle Leaksista tuttu Jukka Lindström. Myös stand up –koomikkona keikkaa heittävä Lindström kertoo, mistä Noin viikon uutisissa on kyse.

Valtio-oppia ja journalistiikkaa opiskellut Jukka Lindström työskenteli pitkään radiouutisten ”oikeana” toimittajana ennen viihteellisempiä tehtäviä. Taustasta on toki etua, kun tehdään uutisia lähdemateriaalina käyttävää huumoriohjelmaa.

- Oleellinen pointti on silti se, ettei Noin viikon uutiset ole parodia. Vaikka istun pöydän takana ikään kuin ankkurina, en puhu kuten uutisankkurit. Meillä on jokaisessa jaksossa aina ajankohtainen, yhteiskunnallinen vieras, jonka kanssa jutellaan jostakin pinnalla olevasta aiheesta. Se osuus on aavistuksen asiallisempi, mutta sarjan pääasia on silti se, että siinä kerrotaan vitsejä uutisista.

Lindströmin mukaan Noin viikon uutisten johtoajatuksena on tuoda stand up –komedian kerronta televisioon tuoreella tavalla.

- Kaikki sarjan kirjoittajat, joita ovat minun lisäkseni Tommi Tuominen ja Teemu Vesterinen, ovat stand up-koomikoita. Lisäksi ohjelmassa on live-yleisö. On hienoa kokeilla, miten stand upin rytmi saadaan kiedottua hieman uudenlaiseen ympäristöön.

Jukan oma stand up –ura alkoi vuonna 2005, kun hän muutti töiden perässä Helsinkiin.

- Aiemmin harrastin improvisaatioteatteria. Innostuin stand upista, koska minua kiinnosti muotona se, miten naurun voi laukaista puhetta rytmittämällä, mahdollisimman lyhytsanaisesti ja erilaisia mielikuvia maalaamalla. Itse olenkin enemmän verbaalinen koomikko kuin klovnimainen, hullu revittelijä. Huumorini syntyy havaintojen tekemisestä.

Noin viikon uutiset -sarjan ankkuri Jukka Lindström
Jukka Lindstömin lempikoomikoita ovat mm. Eddie Izzard ja Marc Marron. Noin viikon uutiset -sarjan ankkuri Jukka Lindström Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jukka Lintinen noin viikon uutiset

Ensimmäisessä Noin viikon uutiset –lähetyksessä on pääaiheena ebola. Verenvuotokuumeessa itsessään ei tietenkään ole mitään hauskaa, mutta epidemian aiheuttamat reaktiot ovat kenties menneet välillä huumorin puolelle.

- Vaikka emme missään nimessä naura ebolalle, aiheen käsittelytavassa ja ihmisten puheissa on kiistatta komiikkaa. Tuntuu, että jotkut jopa innostuvat alkaessaan mässäillä asialla.

Entinen uutistoimittaja löytää komiikkaa myös lähihistorian suurimpiin kuuluvasta lööppiskandaalista, Edward Snowdenin NSA-paljastuksista.

- Kaikkein hauskinta vuodossa oli mielestäni se, että joka paikassa oli puhuttu vuosia, kuinka jenkit varmasti vakoilevat kaikkia ja silti monet yllättyivät, kun asia olikin niin. NSA oli hurja juttu, ja koomisuutta on myös siinä, kuinka vähän koko asia meissä tavallisissa netin käyttäjissä on aiheuttanut.

Netti on niin syvällä monien rutiineissa ja elämänkulussa, että on turvallisempaa sulkea asia mielestään jat jatkaa entiseen malliin kuin miettiä asiaa pidempään. Mutta vaikka suuret vakoilukoneistot eivät olisikaan kiinnostuneita normisurffaajien verkkotouhuista, Jukka ei malta olla heittämättä pientä kierrepalloa meidän kaikkien suuntaan.

- Jos joku sanoo, ettei hänellä ole mitään salattavaa, kysyn aina saisinko käydä selainhistoriasi läpi. Kyllä sieltä useimmiten varmasti jotain löytyy!

Lopuksi: Jos Noin viikon uutiset olisi urheilulaji, mikä se olisi?

- Naisten kolmiloikka. Katsoo mielellään, vaikkei siinä ole mitään järkeä. Tulee yliastumisia, ja lopuksi jollakulla on hiekkaa pyllyssä…

Katso Noin viikon uutisten omat sivut, joilla mm. trailereita ja ilmoittautuminen ohjelman yleisöksi.

Kommentit

Yle TV2