Hyppää pääsisältöön

Postia veroparatiisista

Valtionyhtiö Itella, konsulttiyhtiö Pöyry ja muutama muu suomalaisyritys löytyivät suuresta kansainvälisestä vuodosta, joka koski yritysten kytköksiä veroparatiiseihin.

Valtion postiyhtiöllä Itellalla on vahva sidos veroparatiiseissa majaileviin yrityksiin. Asia paljastui vuonna 2013 MOT:n käsiinsä saamista asiakirjoista.

MOT: Postia veroparatiisista -ohjelmassa kerrotaan, että Itellan viisi vuotta sitten ostaman venäläisen logistiikkakonsernin omistusyhtiö sijaitsee edelleen veroparatiisissa. National Logistic Companyn NLC:n osto reilulla 200 miljoonalla eurolla oli yksi suurimmista suomalaisyhtiön tekemistä ulkomaisista yritysostoista.

Huhtikuussa 2008 Itella ilmoitti, että logistiikkakonserni NLC:n "konsernirakenne tullaan järjestelemään uudelleen vuoden 2010 jälkeen, kun yhtiö siirtyy kokonaisuudessaan Itellan omistukseen". Kuusi tuhatta henkilöä työllistäneen NLC:n omisti Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity NLC International.

NLC Internationalin omistaneet yritykset olivat puolestaan rekisteröityneet neljään eri veroparatiisiin eli Neitsytsaarille, Caymansaarille, Jerseyyn ja Kyprokselle.

– Silloin, kun kauppaa tehtiin, tämä omistajien omistusrakenne oli selvillä, Venäjällä toimivaa Itellan yhtiötä nyt johtava Vesa Vertanen sanoi MOT:lle. Vertanen kertoi, että venäläisten yritysten rekisteröityminen ulkomaille on tavallista.

Veroparatiisikytkyä ei purettu

Venäläisen logistiikkakonsernin veroparatiisikytkyjä ei ole purettu. NLC International on edelleen rekisteröity Neitsytsaarille, ja tuon yhtiön omistamat kolme kyproslaista yhtiötä omistavat edelleen NLC:n.

Neitsytsaariin uskoi myös konsulttiyhtiö Pöyry, joka perusti vajaat kymmenen vuotta sitten JP-Invest-yrityksen Neitsytsaarille.

– Sillä ei ole muuta roolia kuin omistaa tiettyjä osakkeita, jotka liittyvät projektitoimintaan, Pöyryn asianajaja Anne Viitala sanoi MOT:lle. Viitalan mukaan järjestely oli verotehokas ratkaisu.

Itellan ja Pöyryn lisäksi vuodetuista asiakirjoista on tähän mennessä löytynyt muutaman pieni Suomeen viittaava yhtiö. Niihin kuuluvat Suomenlinna Inter Oy ja Olavinlinna Invest Oy. Yhtiöt on rekisteröinyt latvialainen Omega Financial Group.

Suomenlinna Interin ja Olavinlinna Investin osoitteeksi on ilmoitettu Mannerheiminaukio 1 A, Helsinki. Tuossa osoitteessa on Pääposti, jossa kyseisiä yrityksiä ei tunneta. Yrityksillä on myös toinen osoite, joka sijaitsee Marshallinsaarilla Tyynellämerellä. Tax Justice Network -järjestön mukaan saaret kuuluvat veroparatiiseihin. Omega Financial Group ei vastannut MOT:n yhteydenottoihin.

Jutussa mainittujen suomalaisyhtiöiden lisäksi julkisuuteen tulleessa aineistossa oli muutaman yksityisen yrittäjän nimet.

Teksti: Minna Knus-Galán

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.