Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Roskaposti tukkii tiedon valtateitä

Roskapostia
Roskapostia Kuva: Yle spämmi

Harva sähköpostin käyttäjä välttyy roskapostilta. Varsinkaan kun jopa 90% kaikesta maailman sähköpostiliikenteestä on roskapostia. Aitojen tarjousten erottaminen roskapostista on joskus asiantuntijallekin haastavaa.

Antti Kurittu, Viestintävirasto
Antti Kurittu, Viestintävirasto Antti Kurittu, Viestintävirasto Kuva: Yle haastateltava

- Roskaposti on sähköpostiliikennettä, jota saaja ei toivo eikä ole tilannut. Se tulee usein tuntemattomalta lähettäjältä, erikseen pyytämättä, toteaa tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suurina massoina lähetetty ja ei kenellekään kohdistettu roskaposti eli spämmi ruuhkauttaa sähköpostijärjestelmiä ja tukkii käyttäjien sähköpostilaatikoita.

Jokaisesta roskapostilla ansaitusta eurosta koituu yhteiskunnalle jopa sadan euron lasku.

Roskapostin torjumiseen kuluu yhä enemmän aikaa ja rahaa: Yhdysvaltalaistutkijoiden arvion mukaan jokaisesta roskapostilla ansaitusta eurosta koituu yhteiskunnalle jopa sadan euron lasku.

Operaattoreilla velvollisuus suodattaa roskaa

Kaikkea bittiavaruudesta syydettyä roskapostia tavallinen käyttäjä ei edes näe. Operaattoreilla on velvollisuus suodattaa roskapostia tietoliikenneyhteyksien turvaamiseksi, joten osa roskapostista pysäytetään jo kauan ennen vastaanottajan postilaatikkoa.

Suomessa käyttäjän postilaatikkoon päätyy vain noin puolet sinne lähetetystä postista.

Käyttäjän postilaatikkoon päätyy vain noin puolet sinne lähetetystä postista.

- Yksittäisen käyttäjän kohdalla se on iso tilastollinen yleistys, mutta näin voidaan yleistää, toteaa turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius Elisasta.

Operaattorin palvelimella tehtävä suodatus perustuu tietoon tunnetuista tai raportoiduista roskapostittaja-osoitteista.

- Osittain operaattorit havaitsevat niitä omista järjestelmistään, mutta maailmalla on myös palveluntarjoajia, jotka keräävät tietoa, jonka pohjalta suodatusta tehdään, Wallenius kuvaa.

Jaakko Wallenius, Elisa
Jaakko Wallenius, Elisa Jaakko Wallenius, Elisa Kuva: Yle haastateltava

Lähettäjätietoihin perustuva operaattorisuodatus suojaa kaikkia sähköpostinkäyttäjiä roskapostilta. Viestin sisällön perusteella tehtävä suodatus puolestaan on erillinen palvelu, joka asiakkaan on hankittava itse, ellei sähköpostiohjelma sitä tarjoa. Tiettyjä avainsanoja sisältävät viestit suodatetaan silloin yleensä suoraan sähköpostin roskapostikansioon.

- Asiakkaalla täytyy olla päätäntävalta mitä sisältöä haluaa ottaa ja mitä sisältöä haluaa suodattaa. Yleispäteviä sääntöjä on käytännössä mahdotonta luoda, toteaa Wallenius.

Kun viestin sisältöä tulkitaan koneellisesti, ja esim. kaikki yllättäviin perintöihin tai potenssin kohentamiseen viittaava sisältö suodatetaan, voi myös asiallisia posteja päätyä vahingossa roskapostikansioon.

Roskapostin tavoite on ansaita rahaa

Roskapostia on valtaosa kaikesta maailman sähköpostiliikenteestä. Eri arvioiden mukaan sen osuus on 60-90% sähköposteista. Roskapostittajan tavoitteena on yleensä rahan ansaitseminen tai rahaksi muutettavien tietojen kerääminen tavalla tai toisella.

Roskapostia
Roskapostia Kuva: Yle spämmi

- Tyypillisimillään käyttäjiä koitetaan houkutella sivustoille, jotka sisältävät mainoksia tai haittaohjelmia, summaa Antti Kurittu.

Roskapostilla pyritään toteuttamaan huijauksia tai petoksia, mutta samoilla keinoilla mainostetaan myös aitoja, olemassa olevia tuotteita ja palveluita.

Vastaanottajien tiedot on usein haravoitu koneellisesti internetin eri palveluista. Missä tahansa julkaistu sähköpostiosoite voi päätyä roskapostittajien listoille. Osoitteita vuotaa vääriin käsiin myös tietomurtojen yhteydessä. Miljoonien osoitteiden listat ovat verkossa kauppatavaraa.

Missä tahansa julkaistu sähköpostiosoite voi päätyä roskapostittajien listoille.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan roskapostin lähettäminen on erittäin edullista: miljoona roskapostia saa matkaan noin 16–40 eurolla. Toiminnan ylläpitämiseksi riittää, jos keskimäärin yksi vastaanottaja 25 000:sta tarttuu tarjoukseen – tai haksahtaa huijausviestiin.

Sähköpostin väärinkäyttö helppoa ja halpaa

Sähköposti on halpa ja helppo tapa tavoittaa vastaanottajia maantieteestä riippumatta. Siksi se on myös altis väärinkäytöksille.

Sähköposti nykymuodossaan alkaa mahdollisesti olemaan tiensä päässä.

- Sähköposti nykymuodossaan alkaa mahdollisesti olemaan tiensä päässä. Sitä pitäisi kehittää ja tehdä tekniikasta sellainen, että roskapostin lähettäminen muuttuisi hankalammaksi tai jopa mahdottomaksi. Miten se tehdään, onkin vaikeampi kysymys, visioi Kurittu.

Kurittu tutki pyynnöstämme mainosviestejä, joiden lähettäjää ja tarkoitusta asiantuntijankin oli vaikeaa selvittää.

Kuritun neuvo hyvien tarjousten etsijöille onkin yksinkertainen.

- Jos jotain haluaa ostaa niin kannattaa etsiä se itse ja ostaa se sen sijaan, että tarttuu mainoksiin joita kutsumatta saa.

Sähköpostimarkkinointiin aina vastaanottajan lupa

Suomessa sähköpostimainontaa saa lähettää vain, jos vastaanottaja on etukäteen antanut siihen luvan.

Lupa pitää nimenomaan itse aktiivisesti antaa, eikä suoramarkkinointia koskeviin valintaruutuihin saa valmiiksi rastittaa markkinoinnin sallivia vaihtoehtoja. Rekisteröitymistä vaativissa palveluissa lupa pyydetään usein rekisteröitymisen yhteydessä.

Vastaanottajan pitää saada tietää mitä markkinointia ja millä välineillä hänelle tullaan lähettämään.

Käyttäjälle tulee myös kertoa, kuka suoramarkkinointia harjoittaa ja millä välineellä. Suostumustaan antavan henkilön tulee siis tietää, mihin hän suostuu.

Sähköisen suoramarkkinoinnin ehdoista on lisätietoa Kilpailu- ja Kuluttajaviraston sivuilla.

Henkilötietolakiin ja sähköisen viestinnän tietosuojalakiin sisältyvien suoramarkkinointisäännösten noudattamista valvoo tietosuojavaltuutettu

Tutustu myös:

Mainoksen ja roskapostin erottaminen asiantuntijallekin hankalaa
Asiantuntijan vinkit postilaatikon puhtaanapitoon

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.