Hyppää pääsisältöön

Urbaanilegenda pilaantumattomasta hampurilaisesta

Pikaruokaravintolan hampurilaisia paremmin säilyvät ainoastaan niiden pilaantumista dokumentoivat netti-ilmiöt. Urbaanilegendan innoittamana Prisma Studio perusti hampurilaislaboratorion seitsemäksi kuukaudeksi.

Aika ajoin mediaan pulpahtaa kauhistelua pikaruokaloiden loputtomiin säilyvistä hampurilaisista. Vuonna 2013 eräs amerikkalaismies huomasi unohtaneensa hampurilaisen 14 vuodeksi takkinsa taskuun, josta se löytyi täysin muuttumattomana. Valokuvaaja Sally Davis aloitti vuonna 2010 Happy Meal -projektin, jossa hän on kuvannut McDonald’s-lastenateriaa. Neljä vuotta myöhemmin valokuvaajan hampurilaisissa tai ranskalaisissa ei ollut vieläkään näkynyt mitään mätänemisen merkkejä.

Tammikuussa 2014 pilaantumattoman hampurilaisen urbaanilegendaan tarttui myös Prisma Studio, joka oli perustanut hampurilaislaboratorion jo kesäkuussa 2013. Hampurilaisten annettiin olla huoneenlämmössä seitsemän kuukautta, minkä jälkeen toimittaja sekä studion asiantuntijat päättivät haukata purilaisia.

Ovatko hampurilaiset niin täynnä säilöntäaineita, että ne säilyvät ikuisesti? Vai onko säilymiselle jokin muu, kenties yksinkertainen selitys?

Kokeen lisäksi hampurilaiset vietiin mikrobiologian laboratorioon tutkittaviksi ja vastauksia ilmiöön haettiin Wanhan ruoan museosta.

Teksti: Emmi Karhiaho