Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Karen & Grigori

dokumenttiprojekti: karen & grigori, yle tv1
Karen Erickson ja Grigori Golub tapasivat toisensa yli 50 vuoden jälkeen. dokumenttiprojekti: karen & grigori, yle tv1 dokumenttiprojekti: karen & grigori

TV1 lauantaina 7.11.2015 klo 12.20 - 13.15
Yle Areenassa 30 päivää

Karen & Grigori on toimittaja Arvo Tuomisen käsikirjoittama ja ohjaama romanttinen dokumenttielokuva CIA:n agentin ja KGB:n upseerin lämpimästä suhteesta kylmän sodan Helsingissä.

1950- ja -60-lukujen vaihteeseen ajoittuva tarina on ainutlaatuinen kurkistus vakoilun vainoharhaiseen maailmaan, sillä se antaa tiedustelutoiminnalle kasvot.

Karen ja Grigori tapaavat jälleen

Dokumenttielokuvan päähenkilöinä ovat tuolloin Fullbright-stipendiaattina Helsingissä jatko-opiskellut ja siinä sivussa CIA:n agenttina toiminut Karen Erickson ja Neuvostoliiton konsulin peitevirassa vaikuttanut KGB:n eversti Grigori Golub.

Pari kohtaa elokuvassa toisensa yli puolen vuosisadan tauon jälkeen ja löytävät heti yhteisen kielen.

Raportit kertovat kaiken

Runsaat arkistofilmit johdattavat katsojan aikakauden Helsinkiin. Rautaesiripun taakse vetäytyneen ja sinne myös padotun Neuvostoliiton läheisyys ja tiedon tarve tekivät Helsingistä kylmän sodan kuuman pääkaupungin.

Tärkeässä roolissa ovat tutkija Hannu Rautkallion Yhdysvaltojen Kansallisarkistosta löytämät CIA:n raportit, jotka kuvailevat Karen ja Grigorin tekemisiä hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Raportit paljastavat tiedustelutoiminnan todellisen luonteen, sillä kyseessä oli pikemminkin juoruilu kuin vakava tiedonhankinta. Omalla karulla tavallaan raportit paljastavat, ettei todellakaan ollut mikään ihme, että Neuvostoliiton hajoaminen ja kylmän sodan päättyminen tuli täytenä yllätyksenä CIA:lle.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran tammikuussa 2015.

Muualla verkossa:
Grigori Golubin ihmeelliset seikkailut

Kommentit