Hyppää pääsisältöön

Lehtimiehet Aeron siivin tulppaanien maahan Hollantiin

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1955 vierailemme Hollannissa. Lentoyhtiö Aero juhlisti uuden lentolinjansa avaamista Eurooppaan ja tarjosi tilaisuuden suomalaiselle lehtimiesryhmälle ja elokuva-alan ihmisille tutustua Amsterdamiin ja maan upeisiin nähtävyyksiin.

Lentoyhteyden saaminen Helsingistä Hampurin kautta Amsterdamiin ja sieltä edelleen Lontooseen ja Pariisiin oli tärkeä merkkipaalu Aeron historiassa 1950-luvulla.

Sen merkitys nähtiin jo Schipholin lentokentällä, kun suomalaisia kuljettanutta Aeron Convair Metropolitan -konetta oli saapunut vastaanottamaan muun muassa Amsterdamin pormestari, lentoaseman päällikkö ja Aeron Amsterdamin edustaja sekä joukko hollantilaisia lehtimiehiä.

Vierailun ohjelmaan kuului vesibussiajelu kanavien kaupungissa Amsterdamissa, tutustuminen tulppaaniviljelyksen keskukseen Haarlemiin, käynti taidemaalari Frans Halsin museossa ja tutustuminen hänen taiteeseensa. Matkalla ohitettiin Sint-Bavon katedraali. Keukenhofissa nähtiin tulppaaniloistoa valtavissa kasvihuoneissa. Matka jatkui Haagiin, jossa sijaitsevassa pienoiskaupungissa Madurodamissa tulivat tutuiksi maan tyypillisimmät maisemat ja eri aikojen rakennustyylit.

Antoisan vierailuohjelman jälkeen matka takaisin Pohjolaan alkoi jälleen tuttujen sinivalkoisten siipien kannattelemana.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit