Hyppää pääsisältöön

Norppatunnuksen isä piirtää edelleen

Jokainen suomalainen on törmännyt Erik Bruunin töihin: mainoksiin, postimerkkeihin ja seteleihin. Bruunin ehkä tunnetuin luomus on Suomen luonnonsuojeluliiton norppatunnus.

Erik Bruun
Erik Bruun Kuva: YLE kahden polven treffit

Erik, 88 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: Säiniöllä nähty pyörremyrskyn kaltainen luonnonilmiö, joka veti mukaansa ympäriltä tavaraa. Erik muistaa olleensa matkalla kouluun ja pysähtyneensä ihmettelemään tuota kieppuvaa tavarapilveä.
  • Salattu pahe: Lapsuuden salattu pahe oli, kun kävivät kaverinsa kanssa ostamassa Klubi-tupakkaa salaa vanhemmilta.

Luonto on ollut aina Bruunin tärkeä innoittaja. Lintuihin hän ihastui jo varhain, koska äidillä oli Säiniöllä jalostuskanala ja Erik tarkkaili lapsena kanoja päivittäin.

Erik Bruun syntyi Viipurissa vuonna 1926. Sotavuodet ajoivat myös Bruunin perheen evakkoon Karjalasta. Erik perheineen muutti Hämeenlinnan kautta Helsinkiin.

Äiti oli toivonut pojasta arkkitehtiä, mutta ylioppilastodistus oli jäänyt saamatta sodan sotkiessa opiskelua. Erik päätti pyrkiä Ateneumin taidekouluun. Hän oli saanut kipinän alaan olleessa harjoittelijana mainostoimistossa. Toisella yrittämällä hän pääsi graafiselle linjalle.

Ammatti alkoi kiehtoa sitä enemmän mitä enemmän siihen perehtyi.

Soutaen Tukholmaan

Valmistuttuaan Ateneumista Erik päätti lähteä kiertämään Eurooppaa polkupyörällä serkkunsa kanssa. Matkaa kertyi 3000 kilometriä Kööpenhaminan kautta Pariisiin ja sieltä Roomaan. Vastavalmistunut graafikko kiersi katselemassa eurooppalaisia taidemuseoita ja hakemassa vaikutteita.

Ensimmäisen suuren matkansa hän oli tehnyt heti sotien jälkeen veljensä kanssa. Matkavälineenä oli veljesten itse valmistama ulkohankainkaksikko, jolla he päättivät soutaa Tukholmaan.

Soutumatka melkein tyssäsi Maarianhaminaan, jossa heille ilmoitettiin, että Ahvenanmeren ylitykseen tarvitaan sisäministeriön lupa. Pojat soittivat tullista puhelun sisäasiainministeriöön ja selvittivät, että Tukholmassa olisi kolmen päivän kuluttua soutukilpailu, johon he aikoivat osallistua. Luvan meren ylitykseen antoi puhelimessa sisäministeri Leino ja pojat pääsivät jatkamaan matkaa.

Tukholman Akademiska roddklubbenilla veljekset huomasivat veneensä olevan erilainen kuin muiden kilpaveneet, joten voittosijoille sillä ei päässyt.

Heidän matkansa jatkui tandem-polkupyörällä kohti Osloa, jossa heidän oli määrä majoittua kaukaisten sukulaisten luokse. Matkalla lompakko ja siten koko matkakassa sattui hukkumaan ja heidän piti kerätä pulloja saadakseen evästä.
Oslossa sukulaiset onneksi pelastivat rahalliseen pinteeseen joutuneen kaksikon. Erik muistelee retkiä hymyssä suin ja kuinka vähään he olivat tyytyväisiä. Matkat olivat suuria seikkailuja.

Työ on rakas harrastus

Erik on kokenut aina, että hänellä työ ja harrastus ovat kohdanneet. Tästä syystä työnteko on edelleen mielekästä vaikka lakisääteinen eläkeikä on ohitettu aikoja sitten.

Erik suunnittelee ja piirtää edelleen tilaustöitä. Hän ei käytä tietokonetta työskentelyyn, vaan piirtää kaiken käsin, idea edellä.

Luonto on ollut aina mieluinen aihe ja keväisin Erik toivottaa muuttolinnut tervetulleiksi kädet levitettyinä Suomenlinnan kärjessä.

Julia Palmiola

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua