Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Kissa- vai koiraihminen?

Prisma Studio, Yle TV1
Juontaja Sampo Marjomaa on eläinten ystävä. Prisma Studio, Yle TV1 yle tv1

TV1 tiistaina 11.11.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 14.11. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Voiko vannoutuneesta koiraihmisestä tulla kissaihminen? Miten suuria muutoksia villieläimen kesytys koiraksi tai kissaksi on eläimille aiheuttanut?

Prisma Studion oppaana kissamaailmaan toimii tv-juontaja Sampo Marjomaa. Koiriin tutustutaan Tahoe-suden kanssa.

Jalostuksesta epäterveitä piirteitä

Pitkä jalostushistoria ja yhteiselo ihmisen kanssa eivät ole olleet pelkästään hyväksi lemmikeille.

Jalostus on nykyään liian ulkonäkökeskeistä ja johtanut myös epäterveeseen kehitykseen. Liioitellut ulkonäköpiirteet aiheuttavat terveydellisiä ongelmia.

Koira tottelee, kissa ei

Koiran jalostuksessa punaisena lankana on ollut ihmisen kanssa toimiminen. Koira hyväksyy ihmiseltä paljon enemmän kuin kissa.

Kissa ei samanlaiseen mankeliin ole joutunut. Ehkäpä sen perusluonne yksinäisenä saalistajana on ollut ihmiselle liian haastava.

Kissan jalostus on alkanut vasta viime vuosikymmeninä. Eri rotuja on vain viitisenkymmentä, kun koirarotuja on yli neljäsataa ja niitä on kehitetty moneen eri käyttötarkoitukseen.

Susi osaa olla laumassa

Susi on laumaeläin, se ei pysty saalistamaan hirveä yksin. Ison saaliseläimen jahtaaminen vaatii saumatonta yhteistyötä ja tehokasta yhteydenpitoa toisten kanssa etäisyyksienkin päästä. Koira on jalostuksen takia menettänyt kykyään toimia lajikumppaniensa kanssa. Susi on taitavampi laumassa kuin koira.

Koira sen sijaan osaa hyödyntää jo ihmisen katsetta ainutlaatuisella tavalla. Se pyytää silmillään apua, kun pallo pitää saada sohvan alta.

Kissan käyttäytymisellä on erilainen logiikka – yhteistyö ei ole sille tärkeää. Kissan maailma on vieraampi. Eläimen sosiaalisten tarpeiden ymmärtäminen ja eleiden tulkitseminen vaatii vaivannäköä.

Geenit avuksi jalostuksessa

Kun ihminen on jalostanut koiraa mielensä mukaan jo tuhansien vuosien ajan, eläimen perimään on tullut satoja perinnöllisiä sairauksia.

Koiran geenejä tutkitaan kiivaasti, ja erilaisia sairausgeenejä on löydetty jo monta kymmentä. Moniin sairauksiin on olemassa jo geenitesti.

Geeniteknologian avulla voidaan varmistaa se, että perimä säilyisi mahdollisimman monimuotoisena rodun sisällä. Tällä on vaikutusta rodun terveyteen.

Ymmärrätkö lemmikkisi elekieltä?

Prisma Studiossa lemmikkien jalostuksesta ja ihmisen vaatimuksista lemmikeilleen keskustelevat eläinlääkäri ja yliopistollisen eläinsairaalan eläinten käytösterapeutti Tuulia Appleby ja Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän Marjo Hytönen.

Studiossa on myös monissa kisoissa ansioitunut bordercollie Tatzi, jota Ivan Puopolo yrittää ohjata läpi agilityradan. Suomen agility- ja hyppyvalionkaan taidot eivät välttämättä riitä, jos ohjeet seuraavasta esteestä eivät tule ajoissa!

Prisma Studion verkkosivulta löytyy opas kissan ja koiran eleisiin. Sanakirjasta voi olla apua, kun tulkitset lemmikkisi korvien tai hännän asentoa!

Kommentit