Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Kun usko valtaa elämän

Inhimillinen tekijä, Yle TV1
Sari Valto (vas.), Pontus J. Back, Tuija Hovi ja Pia Jardi puhuvat uskonnosta ja elämästä. Inhimillinen tekijä, Yle TV1 inhimillinen tekijä

TV1 perjantaina 14.11.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 16.11. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden ajan.

Millaista on, kun usko valtaa elämän? Mitä uskonnollisessa kääntymisessä tapahtuu?

Oman kokemuksensa kertovat muslimiksi kääntynyt Pia Jardi ja kristinuskosta elämäntarkoituksen löytänyt rockmuusikko Pontus J. Back. Inhimillisen tekijän keskustelussa on mukana myös uskontotieteilijä Tuija Hovi Åbo Akademista.

Pia etsi vastauksia

Pia Jardi tapasi 30 vuotta sitten tulevan aviomiehensä. Mies oli kotoisin Marokosta ja uskonnoltaan muslimi. Hän ei olettanut Pian vaihtavan evankelisluterilaista uskontoaan islamiin.

Pia kiinnostui islamista ja alkoi ottaa siitä selvää keskustelemalla miehensä kanssa ja lukemalla kirjallisuutta.

”Olin jo lapsesta saakka kiinnostunut uskonnollisuudesta, vaikka lapsuudenperheeni oli varsin maallinen. Tiesin, että jossain on jotain, mutta vasta islamissa löysin vastaukset”, kertoo Pia.

”Kristinuskon kolmioppi tuntui vieraalta, mutta islamin yksijumaluus vetosi selkeydellään. Kun vierailimme Marokossa, oivalsin, että olen muslimi. Lausuin ääneen uskontunnustuksen ja niin olin kääntynyt.”

Yhteisöllisyys kiehtoo

Pia pitää islamiin liittyvästä vahvasta yhteisöllisyydestä ja perheen merkityksestä.

”Kun kävin ensimmäistä kertaa mieheni perheen luona, olin pukeutunut pohjoismaisen tytön tyyliin farkkuhameeseen ja farkkutakkiin. Minut otettiin sydämellisesti vastaan, ei kritisoitu ja vaadittu muuttumaan.”

Pia päätti myöhemmin ottaa huivin käyttöön. Hän pitää sitä tärkeänä, koska Koraanissa sanotaan, että uskovan naisen pitää peittää itsensä.

Elämä – vain välivaihe

Pia ei ole katunut päätöstään kääntyä muslimiksi. Mitä hänen elämässään sitten on muuttunut?

”Enää en käytä alkoholia, etsin viisi kertaa päivässä paikan, jossa voin rukoilla ja paastoan. Koen tämän elämän vain välivaiheeksi, päämäärä on tuonpuoleisessa paratiisissa, jonne toivon pääseväni.”

Pian uskontiellä on ollut kolme vaihetta: alun innokas vaihe, jolloin hän etsi runsaasti tietoa islamista, sitten laantuminen ja kolmanneksi itsetietoisuuden vaihe. Hän on saanut lisää itseluottamusta toimia uskonsa puolesta julkisissa tilanteissa.

Kosteaa kiertue-elämää

Pontus J. Backista tuli alkoholisti jo 12-vuotiaana. Sisäiset pelot ja ahdistukset ajoivat häntä juomaan. Hän lähti jo nuorena mukaan rockmuusikkopiireihin ja vietti bändien kanssa värikästä ja kosteaa kiertue-elämää.

Seitsemän vuotta sitten tuli pysäys.

”Olin täysin hajalla. Päivät täyttyivät paniikkikohtauksista ja kuolemanpelolla, joita sitten lääkitsin viinalla. Join kolme pulloa Koskenkorvaa päivässä. Olin yrittänyt moneen otteeseen päästä irti viinasta ja huumeista, mutta en ollut onnistunut.”

”Yhtenä hotelliyönä soitin ahdistuneena ystävälleni. Hän rukoili puolestani. Sanoin Jeesukselle, että jos olet olemassa, auta minua. Sinä yönä nukuin ensimmäistä kertaa vuosiin hyvin ilman, että piti yölläkin juoda lisää viinaa.”

Kukaan ei tuominnut

Pontuksen elämä jatkui samanlaisena. Lopulta nuoren miehen elimistö alkoi oireilla juomisen takia hälyttävästi. Pontus tiesi, että nyt on tosi kyseessä.

Hän ei uskaltanut mennä lääkäriin, vaan otti uudelleen yhteyttä ystäväänsä, joka vei hänet vaasalaiseen ruotsinkieliseen vapaakirkkoon tapaamaan ihmisiä.

”Olin varma, että uskovaiset tuomitsisivat minut, olinhan pilannut omani ja läheisteni elämän. Eivät he tuominneet. He rukoilivat puolestani ja tunsin, miten valtava lämpö valtasi sisimpäni. Tunsin näiden ihmisten rakkauden kautta Jumalan läsnäolon. Ymmärsin, että olen arvokas. Sen illan jälkeen en ole juonut pisaraakaan.”

Pysäyttävä yö

Pontus joutui lopulta sairaalaan, koska koko elimistö oli alkoholin takia pahasti vaurioitunut. Lääkärit eivät uskoneet hänen selviävän.

”Näin yöllä hahmon, joka sanoi minulle, että nouset tästä vuoteesta ja menet kertomaan muille itsestäsi ja minusta. Tunsin Pyhän hengen läsnäolon. Aamulla olin parantunut. Lääkärit eivät olleet uskoa minua, mutta testit osoittivat, että maksani oli parantunut”, Pontus kertoo.

Koko Pontuksen elämä on muuttunut. Hän kiertää muun muassa vankiloissa ja koulukodeissa puhumassa uskostaan, myös ulkomailla. Musiikki on edelleen mukana, mutta nyt se on julistavaa.

Tarve ja esikuva

Uskontotieteilijä Tuija Hovi on tutkinut karismaattiseen kristilliseen liikkeeseen liittyneitä ja uskonnollisen herätyksen kokeneita ihmisiä.

”Uskonnollisessa kääntymisessä on kysymys siitä, että ihmisellä on itsellään motivaatio muuttua ja hakea ratkaisua epätyydyttävään tilanteeseensa. Kääntymiseen liittyy usein joku esikuva tai yhteisö, joka tukee tavoitetta.”

”Usko ei ole mikään pysyvä tila, vaan uskonnollinen identiteetti muuttuu koko ajan. Uskovaisilla on omat tapansa ylläpitää uskontoaan ja pitää kiinni uskostaan. Muille todistaminen, rukoileminen ja hengellisissä tilaisuuksissa käyminen ovat tapoja uusintaa uskontoa.”

Sopeudu tai tulee ongelmia

Uskossa ei aina pysytä. Yhteisöön on riittävässä määrin sopeuduttava, tai tulee ongelmia. Ihminen ei välttämättä pysty vastaamaan yhteisön vaatimuksiin tietynlaisesta elämäntavasta.

”Voi olla kyse henkilökemioihin liittyvistä hankaluuksista, jolloin henkilölle voi tulla tunne, ettei kuulu joukkoon”, Tuija selvittää

Mitä sitten uskonnosta ja uskosta oikeastaan haetaan?

”Yhteisö eli oma seurakunta tarjoaa monelle hengellisen kodin, jossa on turvallista olla. Arvomaailma on uskonnollisissa yhteisöissä selkeä: asiat ovat joko Jumalasta tai Saatanasta. Kun elää moniarvoisessa ympäristössä vaihtoehtojen runsauden keskellä, moni sanoo, että raamatullinen totuus selkeyttää omaa elämää.”

Ihmistä ohjaava voima

Kurkottavatko kaikki uskonnot kohti jotain samaa voimaa? Pia Jardi ja Pontus J.Back eivät näe asiaa näin, vaan kummankin mielestä oma uskonto on se ainut ja oikea.

Tuija Hovin mukaan kaikkien uskontojen takana ovat samat asiat.

”Uskonnot pyrkivät vastaamaan samoihin peruskysymyksiin elämästä ja kuolemasta, ihmisyydestä, kuolemanjälkeisestä tilasta ja moraalista. Kaikkiin uskontoihin liittyy ajatus ihmistä ohjaavasta voimasta tai voimista.”

Kommentit
 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

 • ”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi, hän maalaisi Teidät”, sanoi rouva Aivi Sirén Ruoveden taiteilijakodissa, kun Esa Kallion tuohihatussaan näki

  Kotiseutuhistorian tuntija Esa Kallio vaalii vanhoja taloja.

  Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa hän on vieraillut usein. Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Suvi-Anne Siimekseltä!

  Kesäkuun vieraana Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

  Miltä näyttää työeläkejärjestelmämme kestävyys? Entä mikä tekee Suvi-Anne Siimekselle kesän?

 • Työt Euroopan juutalaisten historia- ja holocaust-museoiden parissa pitävät professori Rainer Mahlamäen kiireisenä

  Arkkitehtuurin professori rakastaa monipuolista työtään.

  Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Viime vuosien mielenkiintoiset kansainväliset työt Euroopan juutalaisten historian ja holocaust museoiden myötä pitävät hänet kiireisenä.