Hyppää pääsisältöön

Onko e-urheilu urheilua?

Joona "natu" Leppänen pelaa Counter-Strike Global Offensive -peliä
Joona "natu" Leppänen pelaa Counter-Strike Global Offensive -peliä Kuva: YLE/Tiede e-urheilu

Elektronisessa urheilussa pätevät samanlaiset lainalaisuudet kuin kaikessa muussakin urheilussa: huipulle pääsee vain kovalla harjoittelulla ja tietyillä lahjakkuuksilla. Tekstin lopussa videoklipissä suomalaiset e-urheilijat Joona "natu" Leppänen ja Niina "Soyhi" Kahela valmistautuvat tahoillaan isoihin kisoihin.

Tietokone- ja konsolipelejä kilpatasolla pelaavien eli elektronisten urheilijoiden määrä kasvaa Suomessa. Elektronista urheilua (eng. eSports tai e-sports) harrastetaan niin joukkue- kuin yksilölajeissa. Paremmuutta mitataan erilaisissa liigoissa ja turnauksissa. E-urheilussa käydään myös maailmanmestaruuskisoja. Suurimmissa kansainvälisissä turnauksissa palkkiot ovat peräti miljoonia. Turnauksia selostetaan kuin jalkapallo-otteluja ja e-urheilusta on kasvamassa myös suosittu yleisölaji.

Kymmenen klikkausta sekunnissa hiirellä ja näppiksellä

Ammattilaiseksi pääseminen on e-urheilussa pelaajamääriin suhteutettuna vaikeampaa kuin NHL-pelaajaksi pääseminen jääkiekossa. Maailman huiput pystyvät antamaan jopa 500-600 komentoa minuutissa näppäimistöllä ja hiirellä. Nopeimmat pystyvät siis tikkaamaan näppistä ja hiirtä kymmenen kertaa sekunnissa. E-urheilijoiden ranteissa on todettu samanlaisia rasitusvammoja kuin alamäkipyöräilijöillä. Kuulostaa ihan urheilulta!

Toisaalta suomalaisten huippupelaajien tuolit kertovat omaa tarinaansa: ne ovat kuluneet puhki, sillä tätä urheilua harrastetaan istuen. Kilpapelaaminen ei vaadi kovaa kuntoa. Mutta jos esimerkiksi bridge ja shakki ovat jo tunnustettuja urheilulajeja, niin eikö myös e-urheilu pitäisi tunnustaa?

Suomen Elektronisen Urheilun Liitto SEUL ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL esittivät lokakuun alussa, että e-urheilu olisi tunnustettava oikeana urheiluna.

Mitä mieltä sinä olet? Onko e-urheilu oikeasti urheilua?

Varsinainen äänestys on päättynyt, mutta mielipiteesi perusteluineen voit yhä kertoa kommenttikentässä. Äänestystulos paljastetaan Prisma Studiossa 18.11.2014 TV1 klo 20.

Onko e-urheilu urheilua?

Kiitos osallistumisesta. Kysely on suljettu.

Kommentit