Hyppää pääsisältöön

1960-luvun koulukiusattua puistattaa vieläkin

Ritva Joutjärvi syntyi vuonna 1943 Valkealassa kolmilapsisen perheen kuopukseksi. Hän on maalaistalon tytär, joka opetettiin työntekoon jo varhain.

Ritva Joutjärvi
Ritva Joutjärvi Kuva: YLE kahden polven treffit

Ritva, 71 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: Ritva sai oman mopon 14-vuotiaana. Siihen liittyy paljon hyviä muistoja. Oma mopo oli silloin tyttöjen keskuudessa harvinaisuus.
  • Salainen pahe: Laiskottelu, pitäisi pitää itsestään enemmän huolta.

Lapset olivat erilaisissa maatalon töissä mukana pienestä pitäen, osallistuttiin kotitöihin ja karjanhoitoon. Ritva oli erittäin urheilullinen lapsi ja vapaa-aika kului erilaisia pallopelejä pelaten, uiden läheisessä joessa ja pyöräillen.

Ritva oli hyvä urheilija kansakouluaikoina ja voitti jopa luokan pojat urheilukilpailuissa. Ritva epäilee, että tämä oli osasyynä kateuteen vanhempien tyttöjen keskuudessa, jonka seurauksena koulukiusaaminen alkoi.

Kiusaaminen alkoi 10-vuotiaana

Ritvan ollessa 10-vuotias isommat tytöt ottivat hänet silmätikukseen ja aloittivat kiusaamisen välitunneilla.

Lapsena Ritva ei voinut käsittää miksi hän joutui kiusatuksi. Vasta vanhempana hän ajatteli sen ehkä johtuvan kateudesta ja omasta mitalimenestyksestä koulun edustajana urheilukisoissa.

Siihen aikaan kiusaamisesta ei voinut puhua opettajalle. Kaveritkaan eivät auttaneet, he olivat sivustaseuraajia. Ritva alkoi tahallaan pitkittää välitunneille menoa sitomalla kengännauhoja pitkään ja pukemalla vaatteita mahdollisimman kauan, jotta välitunnit olisivat nopeammin ohi. Ritva kertoo, että kiusaamisesta on jäänyt niin ikävä muisto, että aina puistattaa kun kuulee aiheesta puhuttavan.

Oma mopo poikatytölle

Ritvalla oli lapsena aina housut, kun muut tytöt pukeutuivat hameisiin. Myös se saattoi olla osasyy kiusaamiseen. Ritva ei kerta kaikkiaan halunnut pukeutua hameeseen, joka olisi ollut epäkäytännöllinen urheilussa. Hän oli kova hiihtämään ja siinäkin housut oli huomattavasti parempi asu kuin hame.

14-vuotiaana Ritva sai oman mopon, josta oli haaveillut. Oma mopo oli sellainen ylellisyys, jota joka tytöllä ei ollut.

Maatalon töissä hän tykkäsi eniten ajaa suuria koneita, traktoreita ja puimakoneita. Ajokortin hän hankki heti 18-vuotta täytettyään. Silloin matkat tansseihin helpottuivat ja Ritva kyyditsi ystäviään.

Omalla tavallaan Ritva näkee aina olleensa hieman poikamainen tyttö. Se taisi olla osasyy kiusaamiseenkin, hän erottui tyttöjoukosta ehkä liiaksi.

Unohtaminen on keino selvitä

Kansakoulun jälkeen Ritva kouluttautui ensiksi emäntäkoulussa ja sen jälkeen Kuopion Lastenlinnassa lastenhoitajaksi. Myöhemmin hän erikoistui vielä kehitysvammaisten hoitajaksi.

Työssään hän on pitänyt siitä kiinni, että puuttuu aina kiusaamiseen olipa se kuinka pientä tahansa. Kiusaamista ei saa hänen mukaansa vähätellä, vaan siihen on aina puututtava.

Ritva itse on esimerkki siitä, kuinka kiusaamiskokemus seuraa läpi elämän. Vaikka hänelle ei ole traumoja asiasta muodostunut, seuraa muisto ikävistä kokemuksista aina mukana.

Unohtaminen on ollut hänelle keino selvitä. Myöhemmin elämässään hän ei ole sallinut minkäänlaista kiusaamista lähipiirissään tai työpaikalla.

Meeri Koutaniemi Inhimillisessä tekijässä

Julia Palmiola

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua