Hyppää pääsisältöön

Akuutti keskiviikkona: Voiko sydänkohtauksen ennustaa?

Varjoainekuvausta tehdään.
Varjoainekuvausta tehdään. Kuva: Yle, Akuutti sepelvaltimotaudit

Sepelvaltimotauti on todellinen kansantauti, johon lääkkeitä syö jo lähes 200 000 suomalaista. Sepelvaltimoiden seinämiin kertyy plakkia, mikä rasituksessa oireilee rintakipuna tai ylävartalon säteilykipuna. Joillakin potilailla sepelvaltimotauti pysyy hyvin kurissa, kun taas toisilla verisuonten seinämiin kertynyt plakki yhtäkkiä repeää aiheuttaen sydäninfarktin ja jopa äkkikuoleman. Sepelvaltimotautipotilailta mitattu kolesteroli ei oikeastaan kerro laisinkaan, saako potilas infarktin vai pysyykö tauti hallinnassa koko loppuelämän. Tampereelta johdetuissa tutkimuksissa onkin löydetty huomattava määrä sellaisia rasvoja, jotka voivat ennustaa entistä tarkemmin sepelvaltimotaudin etenemistä. Uusien testien avulla korkea riskin potilaat voidaan tunnistaa jo varsin hyvin, ennen kuin infarkti pääsee yllättämään.

Erityisen herkkä aistii tarkasti

Merja Korpua
Merja Korpua Kuva: Yle, Akuutti merja korpua
Erityisherkät ihmiset aistivat asioita tavallista herkemmin. Pienillä asioilla on äärettömän suuri merkitys, tunteet ovat voimakkaita ja toisten ihmisten mielialoja aistitaan tarkasti. Kyyneleet tulevat silmiin helposti, oli kyse ilosta tai surusta. Tämä on seurasta siitä, että erityisherkkien ihmisten hermojärjestelmä reagoi voimakkaammin kuin muilla. Ominaisuus on synnynnäinen ja se ilmenee joka viidennellä suomalaisella. Erityisherkkiä on yhtä paljon naisissa ja miehissä, mutta moni joutuu peittelemään herkkyyttään. Akuutti tapaa pirkkalalaisen Merja Korpuan, joka on aina tiennyt olevansa erilainen kuin muut. Vasta aikuisiällä hän sai tietää olevansa erityisherkkä.

Mikä avuksi migreeniin?

Nainen pitelee päätään.
Nainen pitelee päätään. Kuva: Yle, Tero Kyllönen migreeni
Sykkivää päänsärkyä, valonarkuutta, pahoinvointia ja jopa oksentelua. Migreeni on kohtauksellista päänsärkyä aiheuttava sairaus, joka kiusaa useammin naisia kuin miehiä. Useimmiten päänsärky alkaa suoraan ilman esioireita. Osa potilaista saa päänsäryn kuriin käsikauppalääkkeillä, mutta moni migreenipotilas ei saa kunnollista apua nykyisistä lääkkeistä. Miten migreenin lääkehoito on kehittynyt viime vuosina ja onko markkinoille tulossa vielä tehokkaampia lääkkeitä?

Omalääkärin vastaanotto

Omalääkäri Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Omalääkäri Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Syksy pimenee entisestään ja omalääkärin vastaanotolla ollaan ajankohtaisissa tunnelmissa. Risto Laitila ja Mikko Penttilä selvittävät, miten kirkasvalohoito ja melatoniini sopivat yhteen. Voisiko olla niin, että nukahtamisvaikeuksista kärsivän kannattaisi välttää kirkasvalohoitoa, ettei se kumoa melatoniinin vaikutusta? Lisäksi käsittelyssä on ainakin rasvahapot ja olkapääkipu.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

Lisää ohjelmasta

Nainen pitelee päätään.
Nainen pitelee päätään. Kuva: Yle, Tero Kyllönen migreeni
Merja Korpua katselee istutuksia pihallaan.
Merja Korpua katselee istutuksia pihallaan. Kuva: Yle, Akuutti merja korpua
Omalääkäri Risto Laitila tutkii Mikko Penttilän olkapäätä.
Omalääkäri Risto Laitila tutkii Mikko Penttilän olkapäätä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi