Hyppää pääsisältöön

Benjihyppy 95-vuotiaana

Margit Tall oli rasavilli poikatyttö, josta tuli mitään pelkäämätön mummo. Viime kesänä hän hyppäsi benjihypyn 150:sta metristä. Hän on todennäköisesti vanhin nainen, joka on tehnyt tämän tempun.

Margit Tall
Margit Tall Kuva: YLE kahden polven treffit

Margit, 95 v.

  • Vahvin nuoruuden muisto: Nylands nation -tanssit nuoruudessa lauantaisin.
  • Salattu pahe: Livahti siskon miehen takinhelman alla lapsilta kiellettyyn elokuvanäytökseen 8-vuotiaana.

Margit Tall kasvoi varhaislapsuutensa täysin ruotsinkielisessä Kirkkonummen Lapinkylässä. Hänellä oli kolme veljeä, joiden kanssa hän kinasteli, tappeli jopa nyrkein ja kasvoi rasavilliksi poikatytöksi.

Margitin varhaislapsuuden järkyttävin muisto liittyy isän äkilliseen poismenoon. Margit oli tuolloin 8-vuotias. Isä kuoli hämärissä olosuhteissa työmaaonnettomuudessa, jota epäiltiin tahallaan aiheutetuksi. Jopa rikoksesta puhuttiin, mutta asia jäi poliisilta selvittämättä. Tapahtuman jälkeen koko perhe muutti Helsinkiin paremman toimeentulon perässä.

13-vuotiaana Margitin koulut oli käyty ja sen jälkeen alkoi aktiivinen työnetsintä kaksikielisessä kaupungissa. Margit puhui jo hieman suomea ja sai Helsingissä helposti töitä, koska puhui äidinkielenään ruotsia.

Monet työnantajat olivat tuolloin ruotsinkielisiä. Hän teki 12-tuntisia työpäiviä mm. sukkakaupassa ja kahvilassa kuutena päivänä viikossa ja toi kaikki ansaitut rahat perheen yhteiseen käyttöön.

Sotavuodet raitiovaununkuljettajana

Sodan syttyessä Margit oli urheilullinen, parikymppinen pyöräilijätyttö. Talvisodan päiväkäskyn myötä myös naiset saivat hakea raitiovaununkuljettajiksi. Margit oli vahva ja urheilullinen, joten hän päätti hakea pestiin.

Margit ajoi Helsingissä raitiovaunua sotavuodet ja piti työstä. Se oli fyysinen ja kiinnostava työ, joka viehätti häntä. Välillä hän toimi hallimiehenä ja muistelee myös huoltotöitä, joita tehtiin kiskoilla aamuyöstä. Lumet piti aurata kirkoilta ja se tehtiin neljältä aamuyöllä.
Sotien jälkeen miehet palasivat rintamalta kuljettajiksi ja Margit jatkoi liikennelaitoksella rahastajana. Tästä työstä hän jäi eläkkeelle vuosikymmeniä myöhemmin.

Maailmanmatkaaja

Margit oli 40 vuotta naimisissa, kunnes mies kuoli. Hänen oma äitinsä eli 104-vuotiaaksi. Äidin kuoleman jälkeen Margit koki, että nyt on vihdoin hänen oma aikansa. Hän voi päättää minne matkustaa, kenen kanssa, missä syö ja milloin.

Tämä vapauden tunne vei hänet maailman ympäri. Hän muistelee viettäneensä erään joulun Länsi-Australiassa, jatkaneensa sieltä uudeksi vuodeksi Fidžille, josta matka jatkui edelleen Honoluluun Havaijille. Margit nautti reissaamisesta eksoottisissa paikoissa.

Margit ei ole koskaan pelännyt mitään ja hän nousi kesällä 2014 lehtiotsikoihin tiettävästi maailman vanhimpana naispuolisena benjihyppääjänä. Margit meni Kaivopuistoon hyppyjärjestäjän luokse ja kysyi, onko hyppyihin ikärajaa. Ei ollut.
Margit hyppäsi 95-vuotiaana 150-metrisen benjihypyn.

Margit Tall Bettina Sågbomin ja Bertel Lindellin haastattelussa
"Oli kiva olla korkealla"

Julia Palmiola

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua