Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset silmälasit huolestuttavat näytelmän koululaista

Koulun terveystarkastuksessa näkötestin E-kirjain ei millään hahmotu. Ylös, alas vai oikealle? Voi kamalaa ― Emmahan tarvitsee rillit!

Kakkulat kuuluvat ikäihmisille, eivät nuoren tytön nenälle. Vuoden 1971 "Silmät, Lillin rillit" -näytelmän otteissa kauhistellaan Emman näön heikkenemistä.

Näköongelmat huomataan koulun terveystarkastuksessa, jonka jälkeen paineita lasien hankkimisesta kasataan myös kotoa käsin. Veli kiusaa, äiti voivottelee, eikä tyttö itsekään aivan ymmärrä, miksi näkö on sumea.

1970-lukulaiseen tapaan kyseessä on kuitenkin kärjistävä ja valistava näytelmäelokuva silmälasien puolesta. Todellisuudessa lasit ovat järkivalinta ja pelot turhia.

Vastentahtoinen asia alkaakin pian tuntua hyvältä idealta. Ainakin Emma näyttää tietävän, minkä malliset kehykset sopivat kasvoihin ja minkälaiset taas tekevät naamasta naurettavan.

Lastenohjelman on ohjannut Raili Rusto, joka tunnetaan muun muassa sarjasta Koko kaupungin Vinski (1969). Tv-näytelmän käsikirjoittaja on Tupuna Vaissi ja musiikin suunnittelusta vastaa Esa Pethman.

Teksti: Emmi Karhiaho

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto