Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset silmälasit huolestuttavat näytelmän koululaista

Koulun terveystarkastuksessa näkötestin E-kirjain ei millään hahmotu. Ylös, alas vai oikealle? Voi kamalaa ― Emmahan tarvitsee rillit!

Kakkulat kuuluvat ikäihmisille, eivät nuoren tytön nenälle. Vuoden 1971 "Silmät, Lillin rillit" -näytelmän otteissa kauhistellaan Emman näön heikkenemistä.

Näköongelmat huomataan koulun terveystarkastuksessa, jonka jälkeen paineita lasien hankkimisesta kasataan myös kotoa käsin. Veli kiusaa, äiti voivottelee, eikä tyttö itsekään aivan ymmärrä, miksi näkö on sumea.

1970-lukulaiseen tapaan kyseessä on kuitenkin kärjistävä ja valistava näytelmäelokuva silmälasien puolesta. Todellisuudessa lasit ovat järkivalinta ja pelot turhia.

Vastentahtoinen asia alkaakin pian tuntua hyvältä idealta. Ainakin Emma näyttää tietävän, minkä malliset kehykset sopivat kasvoihin ja minkälaiset taas tekevät naamasta naurettavan.

Lastenohjelman on ohjannut Raili Rusto, joka tunnetaan muun muassa sarjasta Koko kaupungin Vinski (1969). Tv-näytelmän käsikirjoittaja on Tupuna Vaissi ja musiikin suunnittelusta vastaa Esa Pethman.

Teksti: Emmi Karhiaho

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto