Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset silmälasit huolestuttavat näytelmän koululaista

Koulun terveystarkastuksessa näkötestin E-kirjain ei millään hahmotu. Ylös, alas vai oikealle? Voi kamalaa ― Emmahan tarvitsee rillit!

Kakkulat kuuluvat ikäihmisille, eivät nuoren tytön nenälle. Vuoden 1971 "Silmät, Lillin rillit" -näytelmän otteissa kauhistellaan Emman näön heikkenemistä.

Näköongelmat huomataan koulun terveystarkastuksessa, jonka jälkeen paineita lasien hankkimisesta kasataan myös kotoa käsin. Veli kiusaa, äiti voivottelee, eikä tyttö itsekään aivan ymmärrä, miksi näkö on sumea.

1970-lukulaiseen tapaan kyseessä on kuitenkin kärjistävä ja valistava näytelmäelokuva silmälasien puolesta. Todellisuudessa lasit ovat järkivalinta ja pelot turhia.

Vastentahtoinen asia alkaakin pian tuntua hyvältä idealta. Ainakin Emma näyttää tietävän, minkä malliset kehykset sopivat kasvoihin ja minkälaiset taas tekevät naamasta naurettavan.

Lastenohjelman on ohjannut Raili Rusto, joka tunnetaan muun muassa sarjasta Koko kaupungin Vinski (1969). Tv-näytelmän käsikirjoittaja on Tupuna Vaissi ja musiikin suunnittelusta vastaa Esa Pethman.

Teksti: Emmi Karhiaho

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto