Hyppää pääsisältöön

Haipelko ja sen voittaminen

Miten voittaa pelkonsa? Psykologi suosittelee ammattilaisen apua tai meditaatiota, joogaa tai mindfulnessia. Minä koitan voittaa pelkoni katsomalla sitä suoraan silmiin. Haita siis. Aion selättää haipelkoni sukeltamalla Barcelonan akvaariossa haiden keskellä.

Psykologi Ilona Rauhala sanoo, että jo pelkkä keskusteleminen pelosta auttaa.

- Kannattaa turvautua ystävään tai terapeuttiin. Usein ammattilainen osaa auttaa nopeammin, sillä on tärkeää päästä jyvälle siitä, mistä pelko johtuu, Rauhala sanoo.

Rauhala selittää, että pelko voi johtua traumasta tai se saattaa juontua lapsuuden unohdetusta kokemuksesta. Vaikka pelko olisi epälooginen niin se on silti vahva tunne. Jos pelko on lievää, voi koettaa rauhoittaa itseään vaikkapa joogan, meditaation tai mindfulnessin avulla, tiedostaa mitä pelkää ja koettaa järkeillä pelkoa pois.

Mindfullnes-harjoituksia VVT löytyy esimerkiksi VTT:n ilmaisesta sovelluksesta.

Itse ajattelin kohdata pelkoni silmästä silmään ja sukeltaa haiden keskelle. Barcelonan akvaariossa vierailee vuosittain miljoona kävijää, mutta harvempi sukeltaa haiden sekaan, vaikka senkin saa tehdä kuka vaan, jolla on sukelluslupa ja lääkärintodistus.

Hietahait Barcelonan akvaarion suuressa altaassa ovat kookkaita, mutta eivät vaarallisia. Biologi Patricio Bulto kertoo, että hait ovat uhanalaisia koska niitä pyydetään julmasti evänsä vuoksi. Ihmisiä hait haukkaavat vahingossa.

Muistan, että asioiden järkeistäminen on hyvä keino voittaa pelko.

Ihmisiä kuolee vuosittain 5 - 10 hainhyökkäyksiin, vähemmän kuin koiran puremiin tai mehiläisen pistoihin. Muistan, että asioiden järkeistäminen on hyvä keino voittaa pelko. Ennen altaaseen menoa hoen itselleni, ettei hai hyökkää, koska maistun pahalta.

Pauliina Ståhlberg heiluttaa, hai ui takana
Hietahait ovat suuria mutta vaarattomia Pauliina Ståhlberg heiluttaa, hai ui takana puoli seitsemän pelot

Rauhala selittää ettei aina pidä suinpäin kohdata pelkoaan. Jos vaikka pelkää lentämistä, voi saada paniikkikohtauksen, jos ei ole valmis lentämään. Pelkoa työstäessä pitää edetä askel askeleelta turvaverkkoa rakentaen.

- Usein psykkisistä lukoista sanotaan, että niiden purkaminen vie yhtä kauan kuin niiden muodostuminen, sanoo Rauhala.

Hän myös muistuttaa, että pelko on tervettä:

- Pelossa on paljon informaatiota, ihmislaji on säilynyt hengissä, koska pelon kautta on tullut tieto pitääkö taistella, paeta tai vaikka leikkiä kuollutta.

Itse haluan eroon haipelosta, jotten joudu paniikkiin, jos joskus kohtaisin hain luonnossa sukeltaessani.

Akvaarioon laskeutuessani hengitän raskaasti ja kulutan enemmän ilmaa kuin pitäisi. Vähitellen rauhoitun ja sukellan rauhallisesti uljaiden haiden lipuessa ohi. Altaassa asuu myös mureenoja ja monia muita kalalajeja. Mutta hait ovat vertaansa vailla ja vievät kaiken huomioni. Sukellan vajaan tunnin ajan sukellusoppaan kanssa ihaillen merten kuningasta.

Kokemus Barcelonan akvaariossa on sekä surrealistinen että vapauttava.

Pääsin haipelostani ja nyt voin vain toivoa, että joskus kohtaisin uljaan hain meressä.

(Juttu nähtiin Puoli seitsemän -ohjelmassa tammikuussa 2013)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän