Hyppää pääsisältöön

Lupa välittää - Använd hjärtat -kampanja Ylen kanavilla 23.11.- 24.12.2014

Tägipilvi
Tägipilvi Kuva: Yle lupa välittää

Lupa välittää - Använd hjärtat on Ylen kampanja, jolla pyritään saamaan erityisesti nuoret ja vanhat kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiaan mielenkiintoisen toiminnan tai tapahtuman myötä. Kampanjan haasteen ovat saaneet kaikki Suomen yläkoulut, lukiot ja ammatilliset oppilaitokset. Samalla haastetaan myös kaikki muut suomalaiset välittämään vanhoista, omista vanhemmista, isovanhemmista, naapureista ja kaikista niistä vanhuksista, jotka ovat jääneet liiaksi yksin.

Ylen yhteistyökumppaneina kampanjassa ovat Suomen Punainen Risti ja Opetushallitus. Opetushallitus on ollut linkkinä kouluihin päin, ja Punainen Risti tuo mukaan omia vapaaehtoisiaan ja kokemustaan ystävätoiminnasta. Yhdessä on suunniteltu kampanjan sisältöä ja kulkua, ja verkkosivustolta löytyvä työkalupakki on yhdessä suunniteltu ja laadittu.

Molemmat yhteistyökumppanit näkevät kampanjassa myös omaa toimintaansa hyödyttäviä asioita. Vanhusten pariin jalkautuminen ja vapaaehtoistyö ovat kasvavaa tulevaisuuden koulutyötä, ja nuoria kaivataan entistä enemmän mukaan myös vapaaehtoistoimintaan.

Kampanjan tapahtumien suunnittelu ja toiminta on aloitettu syksyn aikana. Televisiossa ja radiossa kampanja alkaa toden teolla näkyä ja kuulua marraskuun lopulla, ja aihetta käsitellään eri ohjelmissa jouluun asti. Verkossa ollaan läsnä koko ajan.

Ylessä kampanjaa on vetänyt vastaava tuottaja Timo Järvi ja Punaisen Ristin vastaava on kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen. Mitä odotuksia heillä on kampanjalta? Kysytään viisi kysymystä:

1)

Lupa välittää -kampanjan vetäjä Ylestä, vastaava tuottaja Timo Järvi ja Punaisen Ristin kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen, mitä toivotte Lupa välittää -kampanjalta?

Timo Järvi: Toivon ja odotan että nuoret tarttuvat haasteeseemme ja järjestävät vanhuksille mielenkiintoisia ja yllättäviäkin tapahtumia. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni käärisi hihat ja tarttuisi oikeasti toimeen. Vanhusten yksinäisyyden torjumisen ja lieventämisenhän kaikki kokevat tärkeäksi. Kyse on siitä, olemmeko oikeasti valmiita tekemään jotakin asian eteen. Sitä tällä kampanjalla nyt punnitaan.

Pekka Laukkanen: Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan teemana on ’Iloa auttamisesta’. Toivomme, että Lupa välittää -kampanjan kautta ihmisten rohkeus ja uskallus välittää toisista kasvaa, uskallamme kohdata toisia ja yhteisöllisyys lähiyhteisöissämme vahvistuu. Toivomme, että kampanjan myötä nuoret ja vanhat kohtaavat - löytäen samalla yhteisiä keskustelun aiheita ja yhteisiä tekemisen paikkoja. Toivomme samalla myös, että kampanjaan osallistuneet innostuisivat Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnasta ja lähtisivät mukaan yhteisiin välittämisen talkoisiin. Samalla toivon, että tämä kampanja vahvistaa koulujen ja Punaisen Ristin välistä hedelmällistä yhteistyötä tulevaisuutta silmällä pitäen.

2)

Kampanjassa pyritään innostamaan erityisesti nuoria ihmisiä kohtamaan vanhuksia, miksi näin?

Timo Järvi: Uskon että nuorilla ja vanhoilla on oikeasti oppimista toinen toisiltaan. Toisekseen ystävä- ja vapaaehtoistoimintaa tekevien järjestöjen piirissä on enimmäkseen keski-ikäisiä ja sitä vanhempia toimijoita. Olisi aika saada enemmän nuorta voimaa tähän toimintaan mukaan.

Pekka Laukkanen, Punainen Risti on tehnyt aeimminkin paljon työtä näiden ryhmien kanssa. Minkälaista työtä se on ollut?
Punainen Risti toteuttaa ystävätoimintaa eri puolilla Suomea, yli 300 osastossa. Nuoria on mukana ystävätoiminnassa; he toimivat ystävinä sekä nuorille että yksinäisille ikäihmisille. Nuoret kohtasivat vanhuksia myös viime talvena järjestämässämme Sydäntalvi-valmiusharjoituksessa, jossa harjoittelimme valmiustoimintaamme viranomaisyhteistyönä talvimyrskyn kohdatessa vanhusten palvelutalot ja yksinäiset vanhukset haja-asutusalueella ja sen ulkopuolella.

3)

Kiersitte lokakuussa eri puolilla Suomea Punaisen ristin piiritoimistoissa kertomassa kampanjasta ja sen tavoitteista. Oliko vastaanotto samanlainen eri puolilla Suomea?

Timo Järvi: Melko samanlaista vastaanotto infoissamme oli ympäri Suomen. Sillä erolla tosin, että maakunnissa Punaisen Ristin väkeä ja koulutoimijoita oli enemmän liikkeellä kuin pääkaupunkiseudulla. Kaikki kokivat aiheen tärkeäksi ja suunnitelmamme mielenkiintoisiksi. Innostusta oli ilmassa.

Pekka Laukkanen: Lupa välittää -kampanja on saanut hyvän vastaanoton kaikkialla Suomessa. Erityisen innostuneita kampanjasta ollaan oltu paikkakunnilla, joissa yksinäisten vanhusten kohtaamiselle on noussut esille tarve SPR:n omien huomioiden ja havaintojen perusteella. Tällöin tarpeesta toimintaan -periaate on vahvistanut toiminnan tarvetta. Vanhusten yksinäisyys on yleistä niin pääkaupunkiseudulla kuin Lapissakin. Yhteisöllisyys ja sen vahvistaminen on noussut keskusteluissa vahvasti esille; ihmiset haluaisivat olla tekemissä toista sukupolvea edustavan kanssa, mutta yhteisiä tarttumapintoja ei ole löytynyt välttämättä ennen tätä kampanjaa.

4)

Minkälaista tietoa ja opastusta nuoret saavat tilaisuuksien ja tempausten järjestämiseen?

Timo Järvi: Yhteistyökumppanimme Punainen Risti on tehnyt työtä vanhojen parissa laajasti ja pitkään. Heidän vapaaehtoisensa ovat lupautuneet avuksi kaikenlaisten tempausten ja tapahtumien järjestämiseen. Olemme lisäksi rakentaneet Opetushallituksen ja Punaisen Ristin kanssa työkalupakin tapahtumajärjestäjien avuksi. Työkalupakki löytyy verkkosivuiltamme yle.fi/lupavälittää ja ruotsiksi osoitteesta svenska.yle.fi/användhjärtat. Sieltä löytyy hyvin seikkaperäistä opastusta vanhojen kanssa toimimiseen.

Pekka Laukkanen: Punaisen Ristin paikallisosastojen vapaaehtoiset tulevat mielellään mukaan kouluille ja oppilaitoksiin kertomaan vapaaehtoistoiminnasta ja vanhusten kohtaamisesta. Osastomme tekevät paljon yhteistyötä vanhustentalojen ja palvelukotien kanssa ja tuntevat hyvin paikkakuntansa ihmiset, joten ajan tasalla olevaa tietoa on saatavilla tapahtumapäivän tai tilaisuuden toteuttamiseksi. Konkreettisimmillaan ohjeistus on vanhusten kohtaamiseen liittyvää opastusta, heidän päivärytminsä huomioimista ja vinkkejä aktiviteetteihin, jotka soveltuvat kyseiselle kohderyhmälle.

5)

Kampanjassa kerätään myös aikuisilta lupauksia tarttua toimeen vanhusten yksinäisyyden lieventämiseksi. Mitä itse lupaatte tehdä?

Timo Järvi: Naapurustossani Tampereen Ikurissa asuu paljon iäkkäitä alkuperäisiä ikurilaisia. Olen pitänyt heihin kyllä jonkinlaista yhteyttä, mutta lupaan skarpata asiassa. Soitan rohkeammin ja useammin ovikelloa ja poikkean juttusille. Pyydän, että voisinko olla avuksi arjen askareissa. Varsinkin kaksi yksinasuvaa hyvin iäkästä naapurin herraa on paljolti yksin ja itsekseen neljän seinän sisällä. Lupaan käydä tervehtimässä heitä useamman kerran kuukaudessa.

Pekka Laukkanen: Lupa välittää-kampanjassa on luvattu viedä Veikolle pullaa, mutta minäpä lupaan tässä julkisesti käydä viemässä pullaa ja päiväkahvit omalle Liisa-mummolleni Joensuun kupeessa sijaitsevalle Uimaharjulle. Samassa taloyhtiössä mummoni kanssa asuu myös paljon muita yksinäisiä vanhuksia. Taidankin tarjota päiväkahvit heille kaikille! Kampanja on herätellyt minut myös pohtimaan yksinäisyyttä ja arvostamaan omia ystävyyssuhteita sitä kautta entistä enemmän.

Kampanja televisiossa, radiossa ja verkossa

Ylen ohjelmissa televisiossa, radiossa ja verkossa Lupa välittää - Använd hjärtat -kampanja on laajasti esillä 23.11. - 24.12.2014.

Televisiossa

Viisi suoraa tv-lähetystä
Suorissa lähetyksissä seurataan mm. koulujen ja nuorten toteuttamia tapahtumia ja tempauksia
Yle TV 1, sunnuntaisin 23.11 - 21.12.2014 klo 18.15 - 18.45

Kahden polven treffit
Tuukka Temosen ohjaamassa lyhytdokumenttisarjassa sukupolvet kohtaavat ja keskustelevat heitä yhdistävästä aiheesta. Nuoret saavat elämänohjeita ja viisautta vanhemmilta ja kokeneemmilta.
Yle Areenassa 30.11.2014 alkaen
Yle TV 1 ma-pe 1.- 24.12.2014 klo 19.55
Dokumentit kuullaan Yle Radio Suomessa noin tunti televisiolähetyksen jälkeen.

Unelmapäivä
Tunnetut suomalaiset ovat mukana toteuttamassa viidessä tv-ohjelmassa ikäihmisten omia unelmia ja haaveita. Toteuttamisessa auttavat mm. Diandra Flores, Nicke Lignell, Viivi Pumpanen, Toni Nieminen ja Katariina Souri.
Yle Areenassa 30.11.2014 alkaen
Yle TV 1:ssä ti-to 9.- 11.12. ja ti-ke 16.-17.12.2014 klo 20.00

Radiossa mm.:

YleX: Mummopäivä ke 26.11.
Yle Radio Suomi: Lupa välittää -kampanjaviikko 8.12. - 12.12.2014. Yhteistyötä TV1:n Puoli seitsemän -ohjelman Senioriviikon kanssa, mm. Taustapeili ti 9.12. ja to 11.12., Elämänmenoa ti 9.12. ja Torstaiseura to 11.12.
Tulossa myös radiotanssit palvelukeskuksesta Helsingistä suorana lähetyksenä Radio Suomessa ja TV1:n Puoli Seitsemän -ohjelmassa

Lisäksi mm.:

TV1:n Dokumenttiprojektin Neljäs kuolema -dokumentti omaishoitajasta, ma 24.11.2014
TV1:n Inhimillinen tekijä -ohjelman aiheena seniorirakkaus pe 5.12.2014
TV1: Puoli seitsemän -ohjelman senioriviikko 8. – 12.12.2014
TV1 Akuutti-ohjelmassa asiaa myös Kemin vanhusten päivätoiminnasta ke 12.11.2013

Verkon sisällöt

yle.fi/lupavälittää
svenska.yle.fi/användhjärtat

Sosiaalisessa mediassa tunnisteilla:
#lupavälittää
#användhjärtat

Lisätiedot:
Yle, vastaava tuottaja Timo Järvi, puh. 0400 634853, timo.jarvi@yle.fi
Punainen Risti, kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen, puh. 020 701 2154, pekka.laukkanen@punainenristi.fi

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua