Hyppää pääsisältöön

LuxLeaks 2014: Huhtamäki ja SRV sopineet veroistaan Luxemburgissa

SRV ja Huhtamäki
SRV ja Huhtamäki Kuva: Johan Lindström MOT,Luxemburg-vuodot

Pakkausmateriaaleja valmistava Huhtamäki ja rakennusyhtiö SRV ovat tehneet Luxemburgin verottajan kanssa ainakin yhdet ennakkosopimukset verotuksestaan. Asia paljastuu MOT:n saamista vuodetuista asiakirjoista.

Tutkivien toimittajien kansainväliseen rinkiin ICIJ:hin (International Consortium of Investigative Journalists) kuuluva MOT on saanut Luxemburgista useita suomalaisyrityksiä koskevia salaisia veroasiakirjoja.

Pakkausmateriaaleja valmistava Huhtamäki ja rakennusyhtiö SRV ovat tehneet Luxemburgin verottajan kanssa ainakin yhdet ennakkosopimukset verotuksestaan. Asia paljastuu MOT:n saamista vuodetuista asiakirjoista.

Asiakirjat on vuodettu ICIJ:lle tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopersilta.

Huhtamäki teki marraskuussa 2009 PwC:n avustuksella ehdotuksen rahoitusjärjestelystä Luxemburgin verottajalle. Luxemburgin veroviraston kansainvälisen osaston johtaja Marius Kohl hyväksyi ennakkosopimuksen samana päivänä.

”Uskomatonta, että se on hyväksytty noin nopeasti”, veroasiantuntija Richard Brooks sanoo.

Brooks toimi aiemmin verotarkastajana Britanniassa. Nykyisin hän kirjoittaa kirjoja ja juttuja veroparatiiseista. Brooks on MOT:n pyynnöstä tutkinut suomalaisyritysten veroasiakirjoja.

”Tämä viittaa siihen, että valvonta Luxemburgissa ontuu pahasti”, Brooks sanoo asiakirjoista.

Huhtamäen lainajärjestely

Huhtamäen ennakkosopimuksessa kuvaillaan konsernin sisäistä lainajärjestelyä, jonka lopputuloksena yhtiön luxemburgilainen tytäryhtiö maksaisi Luxemburgiin 0,1 prosenttia veroa. Luxemburgin tytäryhtiön tilinpäätöksen mukaan tämä myös toteutui. Virallisesti yrityksiltä perittävä yhteisövero on Luxemburgissa 29 prosenttia eli jopa korkeampi kuin Suomen nykyiset 20 prosenttia.

Tutkivien toimittajien ICIJ:n saamat vuodetut asiakirjat paljastavat, että Luxemburg on vuosia tehtaillut sitovia ennakkosopimuksia suuryritysten kanssa. Yritysten tavoitteena on ollut maksaa mahdollisimman vähän veroja. Monissa tapauksissa veroprosentit ovat painuneet lähelle nollaa.

Huhtamäki kieltäytyi haastattelusta, mutta kertoi sähköpostitse MOT:lle, että yhtiön kaksi tytäryhtiötä Luxemburgissa omistavat ja rahoittavat ulkomaisia tytäryhtiöitä.

”Pohdimme, että koska Huhtamäen toiminnassa ei ole muuta Luxemburgiin liittyvää, emme näin ollen näe tarvetta haastattelulle”, yhtiön viestintäjohtaja Katariina Hietaranta kirjoittaa.

Hyöty Huhtamäelle miljoonia

Richard Brooksin laskelmien mukaan Huhtamäen verohyöty sopimuksen kuvaamasta järjestelystä on miljoonia euroja.

Kansainvälisen vero-oikeuden professorin Marjaana Helmisen mukaan Huhtamäen käyttämä järjestely on laillinen mutta ongelmallinen. Yritykset hyödyntävät Luxemburgissa muun muassa sitä, että konsernien sisäisessä rahaliikenteessä voidaan käyttää tilanteen mukaan korollisia tai korottomia lainoja.

”Veron keräämisen näkökulmasta ongelma on nimenomaan se, että niillä saadaan tällaisia tuplaetuja. Eli tehdään vähennys, mutta se tulo ei ole veronalaista missään”, Marjaana Helminen sanoo.
”Se on tietenkin yksittäisen yrityksen etu tietyllä hetkellä, mutta se ei ole kokonaisuuden etu, eikä EU-kansalaisten etu, että näitä veroja ei saada kerättyä”, hän sanoo.

Huhtamäen suuria omistajia ovat muiden muassa Suomen kulttuurisäätiö, Kuntien eläkevakuutus Keva, Valtion eläkerahasto ja Kela.

SRV sijoittaa Venäjälle Luxemburgin kautta

Rakennusyhtiö SRV lähetti sopimusehdotuksen Luxemburgin verottajalle kesäkuussa 2009. Verottaja hyväksyi ennakkosopimuksen heinäkuussa 2009.

Sopimuksessa kuvaillaan yhtiön Venäjän-kiinteistöjen kuviota, jossa käytetään luxemburgilaista tytäryhtiötä ja toisena veroparatiisimaana tunnettua Kyprosta.

Asiakirjoista käy ilmi, että SRV:n luxemburgilaisen tytäryhtiön ei tarvitse maksaa osinko- tai myyntivoittoveroja Luxemburgiin. SRV:llä on kauppakeskuksia ja toimistokiinteistöjä Pietarissa ja Moskovassa.

Myyntivoitto voi tulla ajankohtaiseksi, jos ja kun SRV myy tulevaisuudessa kiinteistöjään Venäjällä. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Hienonen on Turun Sanomien mukaan sanonut, että yhtiölle ”varsinainen jack pot” tulee Venäjän-kiinteistöjen myynnin yhteydessä.

SRV:n talous- ja varatoimitusjohtajan Hannu Linnoisen mukaan SRV:n Venäjä-hankkeet olisivat jääneet toteuttamatta, jos omistuksia ei olisi tehty Luxemburgin kautta.

”SRV on perustanut tytäryhtiöitä (Luxemburgiin ja Hollantiin) paikallisen palvelusektorin toiminnallisen tehokkuuden takia, sen vuoksi, että hankkeen muut kanssasijoittajat ovat jo sijoittuneet ko. keskuksiin sekä turvatakseen omistuksensa arvon, kun kohde myydään kansainvälisille sijoittajille”, Linnoinen kirjoittaa MOT:lle sähköpostiviestissä.

SRV:n suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja on vuorineuvos Ilpo Kokkila. Kokkila on myös Elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja. Hän kieltäytyi haastattelusta.

MOT: Veroista viis – Luxemburg fiksaa
Esitetty TV1:ssä maanantaina 10.11.2014

MOT:n Luxemburg-paketti

Lue myös

Kommentit