Hyppää pääsisältöön

LuxLeaks 2014: Luxemburg-vuodon suomalaisyhtiöt – tutki itse asiakirjoja

Vuodettuja salaisia asiakirjoja.
Vuodettuja salaisia asiakirjoja. Kuva: Yle, MOT asiakirjat

Vuodetussa Luxemburg-vero-aineistosta löytyy seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yhtiötä.

Neljä suomalaisyritystä ovat rakennusyhtiö SRV, pakkausyhtiö Huhtamäki, Suomen lähikauppa (johon kuuluvat muiden muassa Siwa ja Valintatalo) ja metsäalan rahaston konsulttiyhtiö Dasos Capital Oy.

Nelikon lisäksi salaisia ennakkosopimuksia on tehnyt kolme sellaista ulkomaista yritystä, joilla on yhteys Suomeen joko suomalaisten tytäryhtiöidensä tai suomalaisjohtajan kautta.

Kaksi on pohjoismaisia sijoitusyhtiöitä: IK Investment Partners ja Altor Funds. Kolmas yhtiö on yhdysvaltalainen vahinkovakuutusyhtiö AIG, jonka suomalainen tytäryhtiö on osa Luxemburgin verottajan kanssa tehtyä ennakkosopimusta.

Asiakirjat löytyvät ICIJ:n tekemästä hakukoneesta, jonka MOT julkaisee tässä. Niiden avulla verkkokävijät voivat itse tutkia asiakirjoja.

Suomen Lähikaupan ennakkosopimusta ei löydy hakukoneesta, koska asiakirjoista ei löydy Luxemburgin verottajan hyväksyntää järjestelyille. ICIJ on poistanut ne sopimusehdotukset, joilla ei ole Luxemburgin hyväksyntää.

MOT julkaisee kuitenkin Suomen Lähikaupan sopimusehdotuksen Luxemburgin veroviranomaisille.

Sopimusehdotuksessa Suomen Lähikaupan silloinen omistaja, pääomasijoittaja IK Investment Partners kuvailee rahoitusjärjestelyä, jonka kautta se antaisi Suomen Lähikauppa Oy:lle 10 miljoonan euron lainan.Korot maksettaisiin takaisin Luxemburgin kautta toiseen veroparatiisin Jerseyyn, jossa verotus olisi mitätön.

Brittiläisen veroasiantuntijan Richard Brooksin mukaan tämä järjestely vähentäisi Suomen Lähikaupan verottavia tuloja Suomessa.

”Tämä on tyypillistä veronvälttelyä pääomasijoitusyhtiöille”, sanoo Richard Brooks, joka on käynyt MOT:n pyynnöstä läpi suomalaisyhtiöiden Luxemburg-sopimukset.

Suomen Lähikaupan viestintäjohtaja Jaana Huttusen mukaan tämä tulkinta ei pidä paikkansa, koska Suomen Lähikauppa oli tappiollinen kun ennakkosopimus tehtiin.

”IK Investment Partnersin Suomen Lähikaupalle antama osakaslaina on ollut osa Lähikaupan 2010 tarvitsemaa rahoitusjärjestelyä, jolla on voitu turvata Lähikaupan tervehdyttämisohjelman toteutus”, Jaana Huttunen kirjoittaa sähköpostitse.

”Koska Lähikaupalla on kyseiseen ajankohtaan mennessä kertynyt jo yli 65 miljoonaa euroa verotuksessa vahvistettuja tappioita, ei Lähikauppa olisi millään lailla hyötynyt kuvatusta järjestelystä ennen verotuksessa vahvistettujen tappioiden hyödyntämistä.”

Nykyään Suomen lähikauppa Oy:n omistaa brittiläinen rahastoyhtiö Triton, joka on aikaisemmin ollut julkisuudessa veroparatiisikytköksistään.

MOT: Veroista viis – Luxemburg fiksaa
Esitetty TV1:ssä maanantaina 10.11.2014

MOT:n Luxemburg-paketti

Lue myös

Kommentit